Planer. Vid Säve flygplats ska en helt ny fabrik byggas. Där ska man tillverka batteridrivna flygplan. Foto: Castellum / Krook & Tjäder

Unik satsning på elflyg i Göteborg

Inom ett par år väntas det första batteridrivna flygplanet ha byggts i Göteborg. Nu satsat nämligen Göteborgsföretaget Heart Aerospace på en helt ny industrianläggning vid Säve flygplats.

  • Publicerad 11:20, 17 sep 2022

I veckan meddelade företaget Heart Aerospace att de ska storsatsa i Göteborg med en industrianläggning för elflygplan. Satsningarna vid Säve flygplats väntas skapa ytterligare 500 jobb.

– Vi kommer inte bara att bygga ett nytt elektriskt flygplan, utan en ny industri, säger Anders Forslund, grundare och vd för Heart Aerospace, i ett uttalande.

Den nya fabriken ska innehålla huvudkontor, forsknings- och utvecklingscenter, prototyphangar, testflygningshangar samt en slutmonteringshall. Anläggningen kommer att heta Northern Runway meddelar företaget i pressmeddelandet.

– Sverige är ursprungslandet för begreppet flygskam, men med Northern Runway kommer vi att göra elektriska flygresor till verklighet och bevara flygandet för framtida generationer, säger Anders Forslund.

Klart 2028

Första etappen av fabriken kommer att stå klar i mitten av 2024 och två år senare planerar man att inleda de första testerna av de nya flygplanen.

Det första flygplanet som skapats i Göteborgsfabriken väntas vara färdig för leverans år 2028.

Foto: Castellum / Heart Aerospace / Nils Andreasson arkitektkontor

Vi är GBG