Handlat. Tuvebon Kerstin Staberg har varit kund hos Asico i cirka 40 år. "Här kan man hitta kläder som inte finns någon annanstans". Foto: Lovisa Hansson

Unika butiken går i graven: "Tråkigt"

Genom att erbjuda en stor variation av kläder i storlek större, har Asico på Lillhagsvägen stuckit ut på Göteborgs klädmarknad. Nu ska försäljningen flytta ut på nätet istället.

  • Publicerad 05:30, 21 sep 2021

De säljer roliga kläder för oss som är lite äldre. Jag gillar att det finns mycket färg och snygga modeller. Men det allra bästa är personalen.

LADDA NER VÅR APP: Iphone Android

Med skyltar på exteriören som utlovar storlekar upp till 8XL har butiken vid Lillhagsvägen dragit förbipasserandes ögon till sig sedan 1971. Och för de som söker ett brett utbud av storlekar – som få andra fysiska butiker i Göteborg erbjuder – har Asico varit oumbärlig.

Men nu står det klart att butiken kommer att stänga.

– Det är på grund av lönsamhet. Kundunderlaget har blivit för litet för att ha en fysisk butik, istället kommer vi att starta upp vår hemsida igen, berättar Christer Johansson.

Det är Christers mamma Ing-Marie Johansson som startade butiken och fortfarande är ägare av den. Inriktningen har sedan starten varit att kunna erbjuda ett brett utbud av kläder i större storlekar.

Utförsäljning pågår

Nu ligger butiken ute för försäljning och nyligen startade en utförsäljning av butikens lager.

Att Asico kommer att vara saknat av kunderna märker Christer Johansson.

– Ja, det är tråkigt att vi inte kan hålla öppet. Det har vi fått höra av kunder som kommit in sedan utförsäljningen startade, säger han.

En av butikens trogna kunder är Kerstin Staberg som bor i Tuve. Hon är 78 år nu och uppskattar att hon började handla kläder på Asico för 40 år sedan.

– De säljer roliga kläder för oss som är lite äldre. Jag gillar att det finns mycket färg och snygga modeller. Men det allra bästa är personalen, säger hon.

Föredrar personlig service

För även om Kerstin har testat att handla kläder på nätet tycker hon att det är svårt att slå den personliga servicen som hon upplevt på Asico.

– När man blir äldre så får man en lite annan kroppstyp än vad man har haft tidigare och det har varit bra att få hjälp att hitta kläder som passar. Många olika kroppstyper kan hitta snygga kläder där. Sedan tycker jag att det är kul att kunna hitta plagg som man inte ser på alla andra, säger Kerstin Staberg.

Asico väntas stänga portarna för gott i december.

– Vi fyller 50 år i december, möjligen är butiken kvar tills dess, vi får se, säger Christer Johansson.

Unik. Christer Johansson driver butiken som hans mamma grundade 1971. "Det är tråkigt att vi inte kan hålla öppet längre, många kunder kommer att sakna oss". Foto: Lovisa Hansson

Stänger. Försäljningen kommer istället att flytta ut på nätet. Foto: Lovisa Hansson

Vi är GBG