Foto: Ola Dyrhill/Byrd

Unika loppet först på nya Hisingsbron

Först ett vanligt Göteborgsvarv i maj, sedan ett maraton i september. Under jubileumsåret arrangeras Sveriges två största löparfester i stan. Men bara det ena får springa över nya Hisingsbron.

  • Publicerad 16:25, 2 jul 2020

Götaälvbrons ersättare Hisingsbron ska stå klar sommaren 2021. Göteborgsvarvet arrangeras i maj vilket betyder att löparna får springa över Götaälvbron, precis som vanligt.

Eftersom det är jubileumsår arrangeras ytterligare en stor löpartävling i september – Göteborgsvarvet Marathon.

– Det blir det första loppet där man springer på Hisingsbron, säger Erik Bergkvist, projektledaren för Göteborgsvarvet Marathon.

Redan nu har 6200 löpare anmält sig till det unika loppet.

– Vi har i dagsläget satt ett tak på femton tusen. Sedan beror det lite på rådande läge. Om intresset är större får vi försöka växla upp efter dialog med Göteborg stad. Det har att göra med tiden vi tar staden i anspråk. Sedan har vi ju andra utmaningar med coronapandemin nu, men vi hoppas och tror att det är över då, säger Erik Bergkvist.

Göteborgsvarvet Marathon är 42,2 kilometer med start och målgång i Slottsskogen, precis som i det vanliga Göteborgsvarvet. Sträckningen kommer däremot skilja sig åt.

– Det första varvet får en helt ny bansträckning som följer vattnet på södra älvstranden där vi vanligtvis inte springer. Syftet är att knyta ihop staden och visa upp stadens anknytning till vattnet, säger Erik Bergkvist.

Det vanliga Göteborgsvarvet, som blir det 41:a i ordningen, har hittills 22 000 anmälda löpare.

Hisingsbron är ju lägre än Götaälvbron. Hur tänker ni kommande år när Göteborgsvarvet går över Hisingsbron. Kommer man kunna jämföra tider med lopp där löparna sprungit över Götaälvbron?

– Det kommer bli mindre justeringar ändå i och med nya vägar och sträckningar. Man får anpassa det. Det är inte första gången i så fall. Det har varit en del små avvikelser under årens lopp, säger Erik Bergkvist.

Första varvet springer löparna den gula sträckningen, andra varvet den blå. Foto: Göteborgsvarvet

Trafiken – minut för minut

GÖTEBORGSNÖJE

Alma gav livemusiken nytt liv på igenvuxna scenen

Öppnade sin trädgård för sommarkonserter Sommarens inställda konserter och liveframträdanden har skapat frustration hos såväl musiker som publik. Därför bestämde sig Alma Bengmark från Billdal för att gräva fram en igenvuxen scen och ordna...fredag 14/8 13:21

KONSUMENT GÖTEBORG

Det bör du tänka på när du hyr ut sommarstugan

Konsument Har jag rätt att ersättas för försenat tåg? Vem står för reparation av båten – jag eller säljaren? Och det bör du tänka på när du hyr ut ditt sommarhus. torsdag 13/8 14:37

DEBATT

DEBATT: "Vi vill att alla skall känna trygghet på sjön"

Kräver lagstiftning om båtkörkort för snabba båtar och vattenskotrar Vi båtorganisationer med drygt 300 000 medlemmar i Svenska Båtunionen, Svenska Kryssarklubben och Svenska Seglarförbundet vill se obligatoriskt båtkörkort för alla som framför båtar inklusive...torsdag 16/7 15:08

KRÖNIKOR

Jernberg: "Ibland måste man släppa taget"

Retorik Efter en turbulent vår och en höst där allt fortfarande inte är riktigt som ”vanligt” kan det vara viktigt att våga varva ned och utmana sina tankebanor. måndag 10/8 14:00

QUIZ

Quiz: Vad kan du om din snart 400-åriga stad?

Firar 399 år i dag Idag är det ett år kvar till det stora 400-årsjubiléet för vår stad. Men vem grundade då Göteborg? Och hur gammal är egentligen Götaälvbron? I det här quizet kan du utmana dina Göteborgskunskaper.torsdag 4/6 15:11