Foto: Ola Dyrhill/Byrd

Unika loppet först på nya Hisingsbron

Först ett vanligt Göteborgsvarv i maj, sedan ett maraton i september. Under jubileumsåret arrangeras Sveriges två största löparfester i stan. Men bara det ena får springa över nya Hisingsbron.

  • Publicerad 16:25, 2 jul 2020

Götaälvbrons ersättare Hisingsbron ska stå klar sommaren 2021. Göteborgsvarvet arrangeras i maj vilket betyder att löparna får springa över Götaälvbron, precis som vanligt.

Eftersom det är jubileumsår arrangeras ytterligare en stor löpartävling i september – Göteborgsvarvet Marathon.

– Det blir det första loppet där man springer på Hisingsbron, säger Erik Bergkvist, projektledaren för Göteborgsvarvet Marathon.

Redan nu har 6200 löpare anmält sig till det unika loppet.

– Vi har i dagsläget satt ett tak på femton tusen. Sedan beror det lite på rådande läge. Om intresset är större får vi försöka växla upp efter dialog med Göteborg stad. Det har att göra med tiden vi tar staden i anspråk. Sedan har vi ju andra utmaningar med coronapandemin nu, men vi hoppas och tror att det är över då, säger Erik Bergkvist.

Göteborgsvarvet Marathon är 42,2 kilometer med start och målgång i Slottsskogen, precis som i det vanliga Göteborgsvarvet. Sträckningen kommer däremot skilja sig åt.

– Det första varvet får en helt ny bansträckning som följer vattnet på södra älvstranden där vi vanligtvis inte springer. Syftet är att knyta ihop staden och visa upp stadens anknytning till vattnet, säger Erik Bergkvist.

Det vanliga Göteborgsvarvet, som blir det 41:a i ordningen, har hittills 22 000 anmälda löpare.

Hisingsbron är ju lägre än Götaälvbron. Hur tänker ni kommande år när Göteborgsvarvet går över Hisingsbron. Kommer man kunna jämföra tider med lopp där löparna sprungit över Götaälvbron?

– Det kommer bli mindre justeringar ändå i och med nya vägar och sträckningar. Man får anpassa det. Det är inte första gången i så fall. Det har varit en del små avvikelser under årens lopp, säger Erik Bergkvist.

Första varvet springer löparna den gula sträckningen, andra varvet den blå. Foto: Göteborgsvarvet

Krönikor

Vem tar ansvar när framtidens byggstenar faller?

Krönika Analys. GöteborgDirekts reporter om skolgranskningen En lärare i grundskolan, som valt att ägna sitt yrkesliv åt barnen, som lägger grunden för deras framtid, går till jobbet med en klump i magen… måndag 31/5 11:25

Konsumentfrågan

Gäller svensk lag även utländska företag?

Konsument Konsument Vad gör man om man får hem en annan vara än den man beställt? Gäller svensk lag även företag som inte är baserade i Sverige? Och om man ramlar hos sin tandläkare – kan man då få ersättning för det? Konsumentrådgivare Cassandra reder ut. tisdag 18/5 16:11

Debatt

Bilar, bilar och mer bilar

Debatt Replik: Bilar i centrum Det finns ett ökat intresse för att ta sig fram med elsparkcykel, elcykel och cykel som alternativ till privatägd bil… fredag 11/6 16:00