Unikt hockeymöte i Angered

Ishockey i en rink med klubba, puck och tränare på isen. Ett vanligt träningspass för de flesta hockeyspelare. Men för Saudiarabiens första damhockeylag, Jeddah Ice Sports är det nytt. I augusti besökte laget Göteborgs HC på ett banbrytande träningsläger.

  • Publicerad 11:58, 20 aug 2019

– Det är en ny sport i Saudi och vi i Jeddah Ice Sports är de första kvinnorna som spelar i ett lag, säger Bashaer Hamzah, 23 år.

Hon har en lättare hjärnskakning efter en tidigare krock på isen och får därför stå över dagens träningen i Angered Arena. Från båset iakttar hon lagkamraterna som följer uppmuntrande men tydliga instruktioner från Jan Mellgren, ordförande från Göteborg HC.

En ny upplevelse. I hemlandet tränar tjejerna oftast på egen hand i ett köpcenter med instruktionsvideor på Youtube som coach.

– För tjejerna i Saudi är det här starten på en helt ny utveckling. Man kan se, redan efter en och en halv vecka hur otroligt mycket det de har lärt sig, säger Jan Mellgren.

En av eldsjälarna bakom utbytet är Shante Al Balushi, som har spelat i GHC och i Dubai, där hon numera bor, arbetar och verkar för att stärka sporten.

– De här tjejerna har verkligen ett stort intresse för hockey. De lyssnar, ställer frågor och vågar ta för sig för att utvecklas. Det är jättekul att de kan ha ett landslag i en sport som är ny för dem och att vi kan vara inblandade i deras framgång.

Här är hockeyklubben som välkomnar alla

Nya möten. Shante Al Balushi nr 12, initiativtagare till utbytet tränar tillsammans med några av tjejerna i Jeddah Ice Sports. Foto: Lina Isaksson

Flera av tjejerna från Jeddah har åkt skridskor i flera år. Ishockey är en däremot en ovanlig idrott i landet och var fram till när laget formades för knappt ett år sedan bara för män - som mycket annat i Saudiarabien.

GHC:s tuffaste match är inte på isen

Enligt GHC är hockeysatsningen en del av Saudiarabiens nya strategi; saudiska flickor ska få fysisk träning och lära mer om fördelarna med fysisk aktiv.

Samtidigt är Göteborgsklubben medveten om kvinnors situation i Saudiarabien.

– Tjejerna tar ingenting för givet. Varenda steg de tar för att spela ishockey eller för att åka hit är en kamp. Vi vill stödja dem i deras kamp för ett bättre och mer jämställt Saudiarabien, säger Jan Mellgren.

Gratis hockeyskola – då vill kommunen ha skridskohyra

Hur kommer det sig att du började spela hockey?

Jag vill känna mig stark och träna hårt. Det krävs för att spela hockey. Jag är jätteglad att vara bland de första kvinnorna som spelar och hoppas att vi kan stärka tjejerna där hemma, säger Bashaer Hamzah.

Tanken är att samarbetet ska fortsätta och att tjejer från GHC ska möta Jeddah-laget på hemmaplan.

– Folk förstår inte hur stort det här är och vilket jobb vi bedriver för att skapa ishockey för alla, inte bara lokalt utan även internationellt. ​​​​​​Jag tror att Göteborg med GHC:s hjälp skulle kunna bli ett center för hockeyutveckling för damer på sikt, säger Jan Mellgren.

Succé för Frölundadagen

Eftersnack. Jan Mellgren har filmat träningspasset och ger råd och går igenom teknik med var och en. Foto: Lina Isaksson

Saudiarabien

Det oljerika Saudiarabien, som utgör större delen av Arabiska halvön, är en absolut monarki som styrs av kungafamiljen (huset Saud). Kronprins Mohammed bin Salman, även kallad MBS, har de senaste åren haft ett allt större inflytande över politiken i det ultrakonservativa landet.

Omkring 33 miljoner människor bor i landet, varav drygt 6 miljoner i huvudstaden Riyad. Saudiarabien har inga politiska partier och inget valt parlament. Kungen utser en rådgivande församling, shurarådet, som fått en något utvidgad roll i lagstiftningsarbetet. Även religiösa ledare konsulteras vid viktiga beslut.

Styret grundar sig på Koranen och islamisk rätt, sharia. Landet styrs i enlighet med wahhabismen, en fundamentalistisk riktning inom sunniislam.

Människorättsgrupper som Amnesty International och Human Rights Watch (HRW) anklagar regelbundet Saudiarabien för godtyckliga gripanden, tortyr och dödsstraff, som även döms ut för barn.

Jeddah är en stad i provinsen Mekka i västra Saudiarabien, i det historiska landskapet Hijaz. Staden är belägen vid Röda havetskust, omkring 75 kilometer väster om Mecka.

Kvinnors rättigheter i Saudiarabien:

Förra året fick kvinnor i Saudiarabien rätt att köra bil. Under 2019 har fler restriktionerna lättat något. Bland annat ska kvinnor över 21 få ansöka om pass och resa utan tillstånd av en förmyndare, aviserar landets regering.

Kvinnor får också rätt att registrera barnafödsel, giftermål eller skilsmässa och bli vårdnadshavare för minderåriga barn, enligt ett regeringsdekret som publicerats av den statliga tidningen Umm al-Qura. Det är dock oklart när lagändringarna kan komma att tas i bruk.

Källa: Nationalencyklopedin och Landguiden/UI/SydSvenskan

Trafiken – minut för minut

DEBATT

DEBATT: "Vinstjakt har lett till en kris i hemtjänsten"

Jonas Attenius (S) och Marina Johansson (S). Hemtjänsten förtjänar att prioriteras. Minutscheman måste bort, villkoren förbättras och antalet anställda bli fler. Det menar artikelförfattarna.måndag 24/2 14:34

QUIZ

QUIZ: Vad betyder nyorden?

35 ord har skapats eller blivit vanligare under 2019 Animoji, deepfake, popcornhjärna och dra åt helvete-kapital är exempel på ord i Språkrådets nyordslista för 2019. Men vet du vad orden betyder?fredag 27/12 11:57