Framtidsvision. Så här kan kupolen med domteatern på Universeums tak se ut. Foto: ​Wingårdh arkitektkontor AB

Universeum jublar: Ett steg närmare rymdkupolen

Redan i fjol presenterades Universeums planer på en domteater i en rund kupol på taket. Nu har man fått grönt ljus för att påbörja detaljplanen. – Vi hoppas vara klara 2020, säger vd:n Carina Halvord.

  • Publicerad 18:30, 23 feb 2018

LADDA NER VÅR APP: Iphone Android

Universeum vill bygga en jättelik biograf, en domteater, i en rund kupol på taket. Med 180 graders synfält åt alla håll ska besökarna tas med på resor i tid och rum – in i människokroppens minsta byggstenar, bakåt i historien eller ut i rymden.

– Vi kommer att kunna förklara komplexa sammanhang. Det blir en omtumlande upplevelse när man reser ut i rymden, men det är inte påhittat utan bygger på riktiga satellitbilder som översätts och visualiseras, säger Carina Halvord, vd för Universeum.

Planen innefattar även ytterligare tillbyggnad för att kunna utöka verksamheten,.

LÄS MER: Dinosaurien skräms på flykt – av Västlänken

Samordning av Korsvägen

I början av februari gav Byggnadsnämnden grönt ljus för att påbörja arbetet med detaljplanen och tanken är det ska komma igång under 2018.

– Den största utmaningen blir att kunna samordna alla planer vid Korsvägen i genomförandefasen, säger Janna Bordier, handläggare på Stadsbyggnadskontoret.

LÄS MER: Slaget om Korsvägen

Kostnaden för hela projektet uppgår till mellan 300 och 400 miljoner kronor. Förra året tilldelades Universeum 20 miljoner kronor till satsningar på visualiseringsteknik från Knut och Alice Wallenbergs stiftelse.

– Det är jättepositivt att vi nu kommer igång och förhoppningen är att det ska stå färdigt 2020, säger Carina Halvord.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

Vi är GBG