Djurpark. Universeums verksamhet består till 75 procent av djurpark. Foto: Ellika Henrikson

Universeums skattesmäll – krävs på 14 miljoner

Universeum i Göteborg vill beskattas som en djurpark och inte som ett vetenskapscenter. Nu har Högsta förvaltningsdomstolen beslutat att inte bevilja prövningstillstånd vilket innebär en skattesmäll på flera miljoner för Universeum.

  • Publicerad 08:09, 10 apr 2019

Eftersom Universeums verksamhet till 75 procent består av djurpark och 25 procent annan verksamhet har de tidigare haft en sammansatt momssats på 11 procent.

I november 2016 ändrade Skatteverket Universeums momssats till 25 procent. Motiveringen var att Universeum skulle betraktas som ett vetenskapscenter och inte en djurpark, som har en lägre momsskatt.

Universeum överklagade beslutet. De menar bland annat att den genomsnittlige besökaren uppfattar Universeum som en djurpark och hänvisar bland annat till en kundundersökning som visar att 68 procent av besökarna kommer på grund av djuren.

– Vi bedriver en verksamhet som har ett allmännyttigt syfte, precis som exempelvis ett museum. Då tycker vi att vi ska ha en relevant momssats för det, säger Ann Horn, tf ekonomichef på Universeum.

Nu har Högsta förvaltningsdomstolen beslutat att inte pröva målet vilket innebär att Kammarrättens beslut står fast.

Domstolen menar att det är utträtt att Universeum erbjuder en sammansatt tjänst. Men de slår också fast att besökarna inte betalar inträde endast för att titta på djuren utan den helhet som Universeum erbjuder.

Domstolen skriver:

”Bolagets verksamhet syftar till vetenskap i stort och de olika delarna är att anse som likvärdiga. Inträdet ska därför beskattas i enlighet med den normala skattesatsen 25 procent.”

Ärendet gäller perioden 2016-2017. Beslutet innebär att Universeum kan krävas på ytterligare drygt 14 miljoner kronor i skatt för den perioden.

– Det här är en process som har pågått i många år. Vi har förberett oss för en sådan här händelse och tagit det på stort allvar, säger Ann Horn.

Hur påverkas verksamheten av den här momssmällen?

– Det är klart att det påverkar verksamheten. Vi får förhålla oss till det omvärlden ställer som krav. Exakt hur vi går vidare får vi återkomma till.

Kan de planerade utställningarna för 2019 påverkas?

– Det har vi tagit höjd för att kunna hantera, säger Ann Horn.

I ett annat ärende har Universeum överklagat samma ärende för perioden 2017-2018. Det avslog förvaltningsrätten i november förra året. Beroende på utslag i högre instanser kan Universeums skattesmällen därefter bli ännu högre.

– Efter kammarrättens beslut har vi tagit höjd för den nya momssatsen. Vi är förberedda på 25 procent i stället för 11 framöver om det skulle bli så, säger Ann Horn.