Uno firar dubbla jubileum

Han fyllde 60 år i somras. Samtidigt firar han 25 år som soloartist. Klart det blir lite extra då Uno Svenningsson spelar på Trädgår'n.

  • Publicerad 14:04, 11 aug 2019

När han gör en tillbakablick på sin karriär konstaterar han att den har varit rätt brokig.

– Karriären med Freda' var ju något av en askungesaga. Ingen av oss hemma i Gnosjö trodde att det skulle gå som det gjorde och sedan rullade allt på. Likadant var det då jag kom med mitt första soloalbum för 25 år sedan. Det var i och för sig en naturligt övergång från att ha spelat med Freda´ och att vi slutade var bra för oss alla. Men samtidigt var det som att hoppa från tio meter. Jag hade ingen aning om vad som skulle ske, säger han.

I samma veva flyttade Uno Svenningsson till Stenungsund och köpte så småningom huset där han fortfarande bor kvar och trivs.

Odlat karriären väl

Solokarriären har han odlat väl, haft sina försvarliga delar av hitlåtar och fått en nytändning genom sin medverkan i "Så mycket bättre" 2017. Dessutom blev han på ett otippat vis en tung faktor i svensk hiphop för 20 år sedan.

Dels för att Ken Ring ville ha med honom i genombrottslåten "Mamma". Dels Blues, som samplade "Under ytan".

– Det var helt otippat, men gjorde mig stolt och hedrad. När jag gjorde refrängen till Ken Rings "Mamma" fick jag faktiskt ståpäls. Samtidigt fick jag möta en publik som jag aldrig annars kanske skulle ha mött. Det blev också några gästframträdanden med både Blue och Ken Ring.

2011 och 2012 hade en ett samarbete på rapparen Frispråkarns låt "Storebror", som kom att framföras i "Sommarkrysset" 2012.

Har rösten kvar

Men Uno Svenningsson vill inte bara leva på gamla meriter.

– Nej, jag har rösten kvar och tycker nog att jag sjunger väl så bra som 60-åring som jag gjorde förr. Jag har ju också en drivkraft att vilja göra något nytt, säger han.

Så han har precis börjar jobba på producenten och låtskrivaren, tidigare Bo Kaspers Orkestergitarristen, Lars Halapi.

– Ja, vi har varit nere hos honom i Österlen och gjort sex låtar tillsammans. Det är ett nytt samarbete. Jag har också jobbat lite med Per Gessle, berättar han vidare.

– Sedan har jag gjort en låt med min son Mark, 25. Han hade en melodi i skallen, som jag har hjälp honom med. Han har aldrig tidigare visat på att han velat skriva låtar, men han sjunger, precis som sin lillebror, skitbra. Jag är väldigt stolt över det samarbetet och det är en riktigt bra låt.

Sjunger han som mamma eller pappa?

– Både delar, skulle jag nog vilja påstå. Carina har en fin röst

Spelar på Trädgår'n

Måndag 12 augusti gästar han Trädgår'n med sitt band. Men de nya låtarna är inte riktigt redo för scenen ännu.

– Nej, dem håller jag för mig själv ett tag till. Men det blir mycket musik, så som det anstår ett jubileumsgig, lovar Uno Svenningsson.

Uno Svenningsson

Är: 60 år (1 juli), låtskrivare, artist och sångare. Kommer från Gnosjö där han på 80-talet slog igenom med bandet Freda'. Startade sin solokarriär för 25 år sedan. Bor i Stenungsund med fru och två söner. Kom med sitt senaste album "Andras sånger" baserad på sin medverkan i "Så mycket bättre" med artister som Sabina Ddumba, Tomas Andersson Wij, Kikki Danielsson, Eric Saade, Moneybrother och Icona Pop.

Aktuell: Med jubileumsturnén som når Trädgår'n i Göteborg måndag 12 augusti.

Vi är GBG

    Vi är GBG