Uppåt och framåt för Axel Josefson

Från februari till nu har Axel Josefson gjort en raktkarriär inom Göteborgs kommunpolitik. Efter valet blev han Moderaternas nye gruppledare. Vid årskiftet är han också kommunstyrelsens nye ordförande.

  • Publicerad 07:00, 26 dec 2018

I början på 2018 tog han klivet från SKF och affärer till att bli heltidspolitiker. Hans avsikt är, förstås, att bidra till att få kommunens hjul i rullning och att skapa en ekonomi som rimmar med Moderaternas politik. I februari blir han biträdande kommunalråd för Moderaterna i Göteborg och får även ansvar för frågor som rör äldreomsorg och funktionshinder efter att Maria Rydén hastigt avgått.

På bara tio månader har mängder hänt. När så Jonas Ransgård, efter Göteborgsmoderaternas klena lokalval, tackade för sig, var det Axel Josefson som tog över kommandot. Det räckte inte med det. Om kort tid är det han som greppar klubban i den beslutsfattande rollen som kommunstyrelsens ordförande.

Axel Josefson sitter lugnt i båten, trots de snabba skiftningar

– När man är på den här nivån som kommunalråd i Göteborg ska man alltid vara beredd att axlar ansvar, säger han när Göteborg Direkt träffar honom i tjänsterummet i Rådhuset vid Gustaf Adolfs Torg.

Att Göteborg står inför stora ekonomiska problem, skolor som går på knäna, gängkrig med handgranater och skjutvapen, en infekterad Västlänkendebatt, ett grasserande politikerförakt samt en stad med dåligt rykte... ja, det är inget som får Axel Josefson att tveka inför utmaningen att få ordning på dessa stora frågor. Snarare tvärt om.

– När jag pluggade i Lund i början på 90-talet skulle alla efter utbildningen till Stockholm, många stannade också i regionen Malmö/Lund. Men få ville till Göteborg, för staden saknade framtidstro.

– Jag ville ändra på det och vi håller på att vända det.

Han kom till politiken efter 20 år inom industrin och tror sig därmed kunna bidra med annorlunda infallsvinklar när beslutsfattande ska ske om stort och smått inom kommunen.

– Jag tror att min bakgrund är ovanlig. Jag har ju jobbat med stora exportföretag med kunden i centrum. Nu är ju inte medborgare kunder, men mer det tänket tror jag skulle vara bra, säger han.

– Vi måste få balans på ekonomin, näringslivets rankning är i botten. Kvalitetsfrågorna gällande skolan, äldreomsorgen... Det gäller att vi fokuserar på kärnuppdraget. Nu är det 27 procent av eleverna i årskurs nio som lämnar grundskolan utan att ha uppnått kunskapskraven i alla ämnen.

För att få ordning på detta finns det ett förslag i Alliansens budget på 570 miljoner kronor mer för skolorna i Göteborg att röra sig med 2019.

– Trygghetsfrågorna är också viktiga. Gängkriminaliteten, skjutningarna och bränderna drabbar många. Vi måste skapa trygghet för alla i Göteborg.

Vad gör du utanför politiken?

– Åh, den här hösten har tiden inte medgett mycket annat. Men får jag tid över så snickrar jag gärna på sommarstugan på Tjörn.

Till vilken musik kopplar du av?

– Jag är en allätare. Jag tycker det är skönt att lyssna på musik på vägen till jobbet.

Så hur ser du på kulturen i Göteborg?

– Jätteviktig! Den behövs för en attraktiv stad. Kulturlivet måste blomstra och den ska synas även i stadsmiljö. När jag jobbade på SKF och vi hade gäster på besök betonade de vilken fantastisk stad Göteborg är. Det är en stad med höga kvaliteter.

Hur kommer din jul att se ut?

– Den firas med min sambo, min mor och morbror samt syster och familj ute i Torslanda. Jag är ledig jul till nyår innan vi drar igång. Det ska bli fantastiskt roligt.

Axel Josefson

Är: Moderaternas nye ledare och blir efter årsskiftet kommunstyrelsen nye ordföranden. Han bor i Haga, är sambo och 48 år. Efter flera år på SKF tog han klivet över i februari för att bli heltidspolitiker. Strax efter valet blev det klart att han tog över som ledare för Göteborgsmoderaterna efter att tidigare gruppledare Jonas Rangård avgick efter valet. I slutet på november blev det också klart med den nya rollen som kommunstyrelsens ordförande, den förste moderaten på stolen sedan 1994.

Axel Josefsons Göteborgsfavoriter

Slottsskogen – Delsjön
Saluhallen – Feskekôrka
Spårvagn – Färja
Gamla Ullevi – Scandinavium
Folkteatern – Stadsteatern
Operan – Konserthuset
Filmfestivalen – Bokmässan
Nordstan – Frölunda Torg
Kulturkalaset – Julstaden
Nya Älvsborgs fästning – Vinga

Trafiken – minut för minut

Vi är GBG