Den 20 juli 2017 var Safet Makas på jobbet som vilken dag som helst. Samtidigt tog hans fru livet av deras barn och sig själv i lägenheten i Angered. Foto: SVT

Uppdrag granskning om Safet – pappan som förlorade sin familj

I onsdagens Uppdrag granskning följer reportern Sanna Klinghoffer göteborgaren Safet Makas. Förra året tog hans fru livet av både parets gemensamma barn och sig själv i Angered när Safet var på jobbet.

  • Publicerad 17:10, 26 sep 2018

Socialtjänsten visste att Safets familj hade ekonomiska problem och skulle vräkas, men ingen sa något till honom. Medan Safet var på jobbet tog hans fru livet av deras tre små barn och sig själv. Reportaget visar Safets berättelse från att först misstänkas för brottet – till hans väg till sanningen.

– Det är det hemskaste jobbet jag har gjort. Både jag och fotografen har gråtit hur många gånger som helst under intervjuerna. Alla gör det. Här på Uppdrag granskning sitter folk och gråter. Men samtidigt är det fint. Safet är en fin, varm och ödmjuk människa. Det har varit fint att lära känna honom, säger Sanna Klinghoffer, reporter på Uppdrag granskning.

Hur har det varit att göra det här reportaget?

– Det har både varit fruktansvärt hemskt och fruktansvärt vackert. Hemskt för att det inte går att föreställa sig den förlust Safet varit med om. Alla i deras närhet vittnar om att de hade det bra. Han åkte till jobbet som kakelsättare som vilken dag som helst. Några timmar senare var hela livet raserat. Men det har också varit vackert. En bonus som vi inte hade räknat med var hur många delar av samhället som har stöttat honom. Man kan säga att det är en fruktansvärd historia som visar på brister i vårt skyddsnät men också kärlek från viktiga samhällsfunktioner.

Vad är det som ni har granskat?

– Granskningen består i att vi har läst socialtjänstens dokument om hur de låtit det gå ett och ett halvt år utan att de försökt få kontakt med Safet. Sedan följer vi Safets väg till sanning i dokumentär form. Safet besöker cheferna på socialtjänsten och får ställa sina frågor. Det är ett annorlunda Uppdrag granskning på det sättet. Det är viktigt att säga att Safet också vill det här, han vill att detta ska komma fram och inte glömmas bort.

Hur är programmet upplagt?

– Det är en timme ikväll (onsdag) klockan 20. Sedan har vi exklusivt material på webben uppdelat i fyra delar där polis, räddningstjänst, förhörsledare och advokat för första gången berättar om händelseförloppet från att han grips tills att han släpps, säger Sanna Klinghoffer.

Safet och sanningen

Vad: Reportage i Uppdrag granskning om Safet Markas som misstänktes för att ha mördat sin familj i Angered. I själva verket är han den ende som kanske kunde ha räddat dem, men han fick aldrig chansen.

När: Onsdag, 26 september, klockan 20:00 i SVT 1. Reportaget går att se redan nu på SVT Play.

Krönikor

Axelsson: Så blev nationaldagen röd

Krönika Tradition. Sparkade ut annandag pingst Början på året, vår och vinter, kryllar det av röda dagar i almanackan. Men så har det inte alltid varit. Helgdagar ha tillkommit och tagit bort under åren. Vårt senaste tillskott är nationaldagen.måndag 6/6 11:10

Konsumentfrågan

Så gör du om ditt bagage skadas på flyget

Konsument Konsumentfrågan: Flyg, telefonförsäljare, husdjur Vad gör man bagaget från flyget är skadat, måste man verkligen prata med telefonförsäljare och vad gäller vid köp av husdjur från uppfödare nu när nya konsumentköplagen trätt i kraft?...onsdag 22/6 15:04

Debatt

Västra Götalands arbetsgivare borde skryta om tjänstepensionen

Debatt 27 september - Tjänstepensionens dag Nio av tio tycker att det är viktigt att arbetsgivaren erbjuder tjänstepension när de byter jobb – ändå nämner få arbetsgivare det i sina anställningsintervjuer. De arbetsgivare i Västra Götaland som...tisdag 27/9 13:00