Uppehåll i regnet har fått fart på väljarna i Göteborg

Fram till och med idag har drygt 440 000 göteborgare rätt att rösta. Göteborg Direkt träffade några av dem i en vallokal på Hisingen.

  • Publicerad 16:32, 9 sep 2018

När klockan har passerat 15 på valdagen 2018 börjar köerna växa sig långa i vallokalen på Blackevägen, inte långt från Ramberget, på Hisingen. Regndropparna på paraplyerna som fälls ihop i foajén avslöjar att det har ösregnat större delen av dagen.

– De varierar väldeliga de här köerna, säger valfunktionären Anders Kammensjö, som står i en gul väst märkt ”valfunktionär” i vallokalens entré. Ibland är det helt tjockt och ibland är det lite tunnare. Det kom inte lika många när det regnade, men nu verkar det som att folk har vaknat och kunnat ta sig hit.

Svårare än vanligt

Inte långt från honom står Christina Gustafsson och bläddrar bland valsedlarna. Det här valet har varit svårare än de brukar vara, tycker hon.

– Jag har ett parti som jag tycker mycket om men jag tycker inte om hur de har agerat i vissa frågor de senaste åren och är inte jätteförtjust i partiledaren heller, säger hon. Men deras grundvärderingar vill jag ha.

När hon står bakom den gröna skärmen och stoppar valsedlarna i de tre kuverten är det med hjärtat hon röstar.

– Jag lägger min röst för att jag vill förbättra någonting, säger hon. Sedan tycker jag att det är viktigt att gå och rösta idag och visa sig, för den vägen vi håller på att vandra i detta land skrämmer mig. Det är en viktig dag idag.

"De flesta har koll"

Det tycker också Avinash Chekkilla, som ser nöjd ut när han går ut genom dörren från vallokalen. Efter tre år i Sverige har han fått rösta för första gången, i landstings- och kommunalvalet.

– Jag läste partiernas program och visste vad jag ville rösta på, säger han. Jag röstar för att jag vill visa vad jag tycker är viktigt. Och det känns som att det är mitt ansvar.

Valfunktionären Anders Kammensjö hjälper en kvinna som har glömt en del av sitt röstkort hemma. Under dagen har han fått hjälpa till med lite av varje.

– De flesta har koll på hur de ska göra, men en del yngre och nyinflyttade är lite tveksamma och frågar hur de ska göra, säger han. Men det är inga bekymmer, de har gott om tid på sig – ända till klockan 20 faktiskt.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

Vi är GBG

    Vi är GBG