Uppladdning för konditor-EM på Ringön

Träna, förbättra och träna igen. Det är det som krävs om man under fem timmar ska lyckas skapa fem bakverk som imponerar på Konditor-EM:s expertjury. "Det är ett inspirerande sammanhang att vara i", säger Fredrik Borgskog, medlem konditorlandslaget.

  • Publicerad 12:58, 25 mar 2022

Varför ställer man upp på en sådan här tävling? Det undrar jag också...

"Kom igång nu gubbar". "Två minuter kvar".

Anspänningen i luften och koncentrationen går nästan att ta på inne i konditoriet Borgskog på Ringön. Där utförde konditorlandslaget en av sina sista tidsträningar innan Konditor-EM som går av stapeln 28 mars i Paris.

– Jag blir ganska lugn i tävlingssammanhang och går in i en bubbla. Annat är det när jag jobbar i kök, då brukar det bli mer hetsigt, säger Fredrik Borgskog, konditor.

Tillsammans med fem andra bagare är Fredrik Borgskog med och representerar Sverige i den prestigefulla tävlingen. Laget har tillsammans tagit fram tema för bakverken samt hur det ska utformas.

– Vi har valt att lyfta fram naturliga och skandinaviska smaker och former under temat "The shape of nature". Desserterna smakar väldigt gott tycker jag och det ska bli skitkul att åka ner till EM, säger Josefine Pagander.

En tävlingsmänniska

För att det inte ska bli för många kockar i samma soppa väljs två i landslaget ut som kommer att stå för själva arbetsinsatsen i tävlingen. Och i Paris blir det Fredrik Borgskog och Kalle Bengtsson, som driver Kampanilen i Majorna, som under tidspress ska producera fem olika kreationer.

På fem timmar ska de tillaga och sätta ihop tre olika desserter samt två skulpturer – en i choklad och en i socker.

– Varför ställer man upp på en sådan här tävling? Det undrar jag också... För egen del tycker jag att det är ett inspirerande sammanhang att vara i. Man utvecklas och lär sig mycket om sig själv. Sedan är man väl på något vis en tävlingsmänniska, annars skulle man inte göra det, säger Fredrik Borgskog.

Konditor-EM:

• Konditor-EM, eller Coupe du Monde de la Pâtisserie - European selection som det officiellt heter, är uttagningstävling till VM.

• Under tävlingen ska laget laga en glassdessert, en restaurangdessert och en fryst dessert på pinne (lollipop) samt två skulpturer. Det enda lagen får göra innan tävlingen är att väga upp ingredienserna samt göra glassen, som annars inte skulle hinna frysa. Allt annat ska göras under tävlingens fem timmar.

Källa: Coupe du Monde de la Pâtisserie

Visa merVisa mindre

Vi är GBG