Börshuset på Stortorget i Stockholm. Foto: Gösta Knochenhauer

Upplev Nobelpriset i litteratur – i Göteborg

Nobelpriset i litteratur tillkännages visserligen i Stockholm. Men i Göteborg bjuder Stadsbiblioteket på ett gediget Nobelprogram med både uppsnack, quiz och live-sändning.

  • Publicerad 18:37, 9 okt 2019

Den 10 oktober klockan 13:00 öppnas dörrarna traditionsenligt i Börshuset i Stockholm. Den här gången är det blir det göteborgaren Mats Malm som för första gången får tillkännage litteraturpristagarna i rollen som ständige sekreteraren i Svenska Akademien

Årets nobelpris i litteratur går till inte mindre än två pristagare, både för 2019 och 2018, eftersom förra årets pris ställdes in på grund av turerna i Svenska Akademin.

Den som tycker att Börshuset ligger lite väl långt bort kan spekulera, diskutera förhandstips, quizza och följa livesändningen i Göteborg. Stadsbiblioteket bjuder in till ett gediget litteraturprogram redan från 12:30 på trappscenen.  

Diskussionerna om vilka som tar hem prisen är i full gång Spelbolagen tror bland annat på Maryse Condé och Anne Carson. Den sistnämnde är även bibliotekarien Miriam Lannge Lidins favorit.

– Jag hoppas som alltid på min favorit Anne Carson, och eftersom Finland är underrepresenterat i nobelsamanhang så hade den finländska poeten Sirkka Turkka varit ett roligt val, säger hon i ett pressmeddelande.

På Stadsbiblioteket är man glada över att litteraturen åter igen får vara i fokus i Nobelsammanhang.

– Turbulensen inom akademien har tyvärr flyttat fokus från det som egentligen är det viktiga här, det vill säga att hylla litteraturen. Oavsett vem som prisas vill vi fira det skrivna ordet, säger Martin Holmquist, programsamordnare på Stadsbiblioteket.

Trafiken – minut för minut

GÖTEBORGSNÖJE

Tomas von Brömssen missade Guldbagge

Siktar mot ny premiär på Göteborgs stadsteater Tomas von Brömssen erkänner. Guldbaggenomineringen för rollen som morfar i "Sune – the best man" överraskade. – Det här är ju filmer som annars aldrig blir nominerade! säger han, aktuell i...onsdag 22/1 10:07

DEBATT

"Vi har ett välfärdsnödläge"

DEBATT Satsa på primärvården och förbättra villkoren för sjukhuspersonalen är två punkter som Vänsterpartiets Eva Olofsson, Carina Örgård och Jan Alexandersson tycker bör prioriteras i regionen.torsdag 16/1 11:36

QUIZ

QUIZ: Vad betyder nyorden?

35 ord har skapats eller blivit vanligare under 2019 Animoji, deepfake, popcornhjärna och dra åt helvete-kapital är exempel på ord i Språkrådets nyordslista för 2019. Men vet du vad orden betyder?fredag 27/12 11:57