Börshuset på Stortorget i Stockholm. Foto: Gösta Knochenhauer

Upplev Nobelpriset i litteratur – i Göteborg

Nobelpriset i litteratur tillkännages visserligen i Stockholm. Men i Göteborg bjuder Stadsbiblioteket på ett gediget Nobelprogram med både uppsnack, quiz och live-sändning.

  • Publicerad 18:37, 9 okt 2019

Den 10 oktober klockan 13:00 öppnas dörrarna traditionsenligt i Börshuset i Stockholm. Den här gången är det blir det göteborgaren Mats Malm som för första gången får tillkännage litteraturpristagarna i rollen som ständige sekreteraren i Svenska Akademien

Årets nobelpris i litteratur går till inte mindre än två pristagare, både för 2019 och 2018, eftersom förra årets pris ställdes in på grund av turerna i Svenska Akademin.

Den som tycker att Börshuset ligger lite väl långt bort kan spekulera, diskutera förhandstips, quizza och följa livesändningen i Göteborg. Stadsbiblioteket bjuder in till ett gediget litteraturprogram redan från 12:30 på trappscenen.  

Diskussionerna om vilka som tar hem prisen är i full gång Spelbolagen tror bland annat på Maryse Condé och Anne Carson. Den sistnämnde är även bibliotekarien Miriam Lannge Lidins favorit.

– Jag hoppas som alltid på min favorit Anne Carson, och eftersom Finland är underrepresenterat i nobelsamanhang så hade den finländska poeten Sirkka Turkka varit ett roligt val, säger hon i ett pressmeddelande.

På Stadsbiblioteket är man glada över att litteraturen åter igen får vara i fokus i Nobelsammanhang.

– Turbulensen inom akademien har tyvärr flyttat fokus från det som egentligen är det viktiga här, det vill säga att hylla litteraturen. Oavsett vem som prisas vill vi fira det skrivna ordet, säger Martin Holmquist, programsamordnare på Stadsbiblioteket.

Trafiken – minut för minut

DEBATT

DEBATT: "Vinstjakt har lett till en kris i hemtjänsten"

Jonas Attenius (S) och Marina Johansson (S). Hemtjänsten förtjänar att prioriteras. Minutscheman måste bort, villkoren förbättras och antalet anställda bli fler. Det menar artikelförfattarna.måndag 24/2 14:34

QUIZ

QUIZ: Vad betyder nyorden?

35 ord har skapats eller blivit vanligare under 2019 Animoji, deepfake, popcornhjärna och dra åt helvete-kapital är exempel på ord i Språkrådets nyordslista för 2019. Men vet du vad orden betyder?fredag 27/12 11:57