BRANDÖVNING.Barnen Foto: Länsförsäkringar Göteborg

Uppmaningen: Brandöva hemma

Åtta av tio föräldrar har aldrig pratat med sina barn om hur de ska agera när det börjar brinna. Det visar en undersökning av Länsförsäkringar som tillsammans med Räddningstjänsten i Angered anordnade en brandövning för barnen på Rävebergsskolan i Lövgärdet.

  • Publicerad 11:55, 9 dec 2019

Små barns instinkt vid brand är ofta att gömma sig. I en rökfylld byggnad kan det sluta illa, menar Räddningstjänsten.

Därför är det viktigt att öka kunskapen om hur man ska agera vid en brand.

– Det är väldigt givande att få komma ut och träffa barnen och berätta om hur viktigt det är med att göra rätt om det brinner. Och särskilt viktigt är det att kontinuerligt öva på farliga situationer som kan uppstå så att barnen agerar på rätt sätt om det brinner på riktigt. Även för skolans medarbetare kan det vara en bra övning för att bli ännu mer koordinerade och samspelta om det blir skarpt läge, säger Christian Sandstedt är räddningsledare på räddningstjänsten Göteborg i ett pressmeddelande.

Viktig samhällsinfo

Rävebergsskolans rektor Charlotta Axell menar att övningen även är viktigt ur ett samhällsinformerande perspektiv.

– Vi har fått fler idéer hur vi kan bygga vidare på just det här med samhällsfunktionernas service som finns, så som lokalpolis och ambulans till exempel, säger hon och fortsätter:

– Det bästa med övningen var hur alla verkligen blev positivt överraskade och att det var så många brandmän och brandbilar. Det kändes väldigt realistiskt och eleverna förstod ganska snart att det var någonting utöver det vanliga. De lekte på samlingsplatsen och väntade på sin tur att få komma fram till brandbilen och titta. Jag upplevde också att brandmännen var väldigt generösa och engagerade och gick ner och pratade med barnen som väntade på att få komma fram till brandbilen. Det var väldigt äkta på något vis.

12-åringar medger inblandning i branden

Check-lista

Årligen dör omkring 100 personer i bränder varav över 80 dör i sina hem, enligt statistik från MSB, Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap.  

Därför fick eleverna med sig en check-lista.

– En förhoppning med dagens brandövning är att barnen tar med sig kunskapen hem och berättar för sina föräldrar och syskon hur man ska agera vid brand, säger Fredrik Nord, skadeförebyggare på Länsförsäkringar Göteborg och Bohuslän.

Fritidshus i Göteborg brann ner

Tips till föräldrar - Check-lista: Brandöva hemma

Förbered er:

Samla alla som bor i hemmet. Berätta för alla vad ni ska göra.

1. Bestäm en återsamlingsplats: Enas om en plats utanför bostaden där ni ska samlas om det brinner. Välj en plats där man ser huset.

2. Gör en utrymningsplan: Gå från rum till rum och prata om hur man kan ta sig ut från just det rummet om det börjar brinna där. Prata om att röken är giftig och hur man kan krypa under den för att ta sig ut. Bor ni i lägenhet, prata igenom vad man gör om det brinner i trapphuset - stänger dörren om sig och använder andra vägar ut om det går, bor man högt upp är det larma och sedan hålla sig synlig för Räddningstjänsten i fönster eller på balkong som gäller.

3. Kolla era utrymningsvägar: Se till så att alla dörrar och fönster är framkomliga. Ta bort sådant som står i vägen. Använd alltid ytterdörren i första hand, altan- eller balkongdörrar i andra hand och fönster i tredje hand. Bor ni högt upp, diskutera om man kan ta sig ut från balkong eller fönster med en hopfällbar brandstege som ni kan ha hemma.

Brandöva:

Sprid ut er i hemmet och tryck på knappen nedan. Då börjar ett larm pipa (slå på ljudet!).

1. Lämna bostaden och stäng fönster och dörrar bakom er för att stänga in branden.

2. Ta det lugnt och testa gärna olika utrymningsvägar.

3. Samlas på er återsamlingsplats- här räknar ni in alla och ser till att alla är med.

Råd och Steg-för-steg-lista på sajten

För att göra det enkelt att genomföra en brandövning i hemmen finns en steg-för-steg-lista på den särskilt framtagna sajten sverigesstorstabrandovning.se. Den kan finnas till hands i exempelvis mobilen under tiden som övningen genomförs. På sajten finns också många förebyggande råd, tips och fakta om bränder.

Minska dödsfallen

Hundra personer dör årligen i bränder. Drygt 80 av dessa dör i sina hem enligt statistik från MSB, Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap. Det ska vi ändra på, tillsammans.

Mer om statiskten

Hundra personer dör årligen i bränder. Drygt 80 av dessa dör i sina hem enligt statistik från MSB, Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap

Trafiken – minut för minut

GÖTEBORGSNÖJE

Corona snuvade Stefan Livh på radiosorti

Berättar om livet i karantän. 31 mars var hans sista dag på jobbet som programledare på Sveriges Radio. Men corona och karantän har hindrat honom från det. – Jag vet inte när mitt sista program blir, säger Stefan Livh.tisdag 7/4 16:23

DEBATT

Pest eller kolera – eller corona

Tradition Tittar man i Göteborgs uråldriga journal kan man se att historiskt sett är corona långt från den enda pandemi som drabbat staden. Digerdöden, pest, smittkoppor och kolera står att läsa.lördag 4/4 16:00

QUIZ

QUIZ: Vad betyder nyorden?

35 ord har skapats eller blivit vanligare under 2019 Animoji, deepfake, popcornhjärna och dra åt helvete-kapital är exempel på ord i Språkrådets nyordslista för 2019. Men vet du vad orden betyder?fredag 27/12 11:57