Stöldbegärlig. Trots att båtmotorerna blir allt dyrare så minskar antalet stölder. Samtidigt uppmanar försäkringsbolaget If till vaksamhet i samband med upptagning inför vintern. Foto: Mostphotos

Uppmaningen: Håll koll på båtmotorn

Antalet båtmotorstölder minskar, men fortfarande själs varje år motorer för över 300 miljoner kronor. Risken är som störst i samband med båtupptagning och flest drabbas under oktober.

  • Publicerad 06:00, 18 sep 2022

Stölderna är väldigt utspridda, vilket inte tyder på att det är stöldligor som ligger bakom.

Sommaren lider mot sitt slut och snart är det dags att ta upp båten. Då är också risken som störst att få båtmotorn stulen. Det visar statistik från försäkringsbolaget If.

Förebyggande insatser från polis, båtklubbar och försäkringsbolag har gjort att antalet båtmotorstölder minskar stadigt med fortfarande uppmanas båtägare att vara på sin vakt.

– Sjösättning och upptagning är högsäsong för tjuvar. Vi vet att det sker stölder både i hamnar och vid egen brygga vid fritidshuset, säger Arvid Böhm, båtförsäkringsexpert hos If.

Utombordsmotorer blir allt dyrare och snittkostnaden är i dag runt 100 000 kronor. Större modeller kan kosta upp mot 400 000 kronor. De höga beloppen beror på att motorerna utvecklas och blir mer avancerade.

Få stölder i sydväst

I sydvästra Göteborg har det hittills i år rapporterats in totalt 13 båtmotorstölder i sydvästra Göteborg, vilket är avsevärt få i förhållande till innan pandemin.

Enligt kommunpolisen Niklas Svensson kan en bidragande orsak vara att stöldligorna hållit sig borta, något som tros vara en ihållande effekt av pandemiåren som försvårat inresandet.

– Stölderna är väldigt utspridda, vilket inte tyder på att det är stöldligor som ligger bakom. De brukar lasta på en helt del när de väl är i farten och dessa har vi hittills i år varit förskonade från i vårt område.

Han tror också att medvetenheten har ökat och båtägare blivit mer vaksamma och bättre på att låsa fast motorerna.

Så skyddar du dig från båtmotorstölder

Båtsamverkan är det som visat sig vara mest effektivt, enligt polisen. Kartlägg problembilden lokalt och anpassa åtgärder efter det. Det kan handla om att ställa upp båtarna på ett sätt som gör det svårare att komma åt motorerna osett.

Fyll i ett båtkort med alla uppgifter om din båt, inklusive motornummer och skrovnummer. Se till att rätt uppgifter även finns registrerade hos ditt försäkringsbolag.

Gravera ID-märkning på flera ställen i skrov och motor till exempel med Securmarks eller Stöldskyddsföreningens stöldskyddsmärkning.

Motorlåset gör det lite svårare för tjuven. Det hjälper tyvärr inte alltid men det tar längre tid att få loss motorn och då ökar risken för att åka fast.

Visa merVisa mindre

Krönikor

Axelsson: Så blev nationaldagen röd

Krönika Tradition. Sparkade ut annandag pingst Början på året, vår och vinter, kryllar det av röda dagar i almanackan. Men så har det inte alltid varit. Helgdagar ha tillkommit och tagit bort under åren. Vårt senaste tillskott är nationaldagen.måndag 6/6 11:10

Konsumentfrågan

Så gör du om ditt bagage skadas på flyget

Konsument Konsumentfrågan: Flyg, telefonförsäljare, husdjur Vad gör man bagaget från flyget är skadat, måste man verkligen prata med telefonförsäljare och vad gäller vid köp av husdjur från uppfödare nu när nya konsumentköplagen trätt i kraft?...onsdag 22/6 15:04

Debatt

Västra Götalands arbetsgivare borde skryta om tjänstepensionen

Debatt 27 september - Tjänstepensionens dag Nio av tio tycker att det är viktigt att arbetsgivaren erbjuder tjänstepension när de byter jobb – ändå nämner få arbetsgivare det i sina anställningsintervjuer. De arbetsgivare i Västra Götaland som...tisdag 27/9 13:00