Läckan som upptäcktes under natten till fredagen är nu åtgärdad och vattnet slås på igen. Nu uppmanar Kretslopp och vatten hushållen att koka vattnet tills provsvar på vattenkvalitén inkommer imorgon. Foto: Elena Elisseeva

Uppmaningen: Koka vattnet

Läckan som upptäcktes under natten till fredagen är nu åtgärdad och vattnet slås på igen. Runt 1 800 hushåll har varit utan rinnande vatten och en oturligt placerad fastighet fick stora skador. Nu uppmanar Kretslopp och vatten hushållen att koka vattnet tills provsvar på vattenkvalitén inkommer imorgon.

  • Publicerad 14:54, 11 sep 2020

Det var runt klockan tre på fredagsmorgonen som läckan upptäcktes. 

– Jag vet inte hur läckan upptäcktes annat än att man såg vatten, säger Helena Wall, kommunikationschef vid Kretslopp och vatten. 

Runt halv fem på fredagsmorgonen hade man stängt av vattnet och började arbetet med att reparera läckan. Runt 1800 hushåll i Göteborg har därför varit utan rinnande vatten och behövt gå till utplacerade stationer för att få hjälp. Även Kålltorpsskolan var tvungen att utrymmas. 

Kålltorpsskolan utryms efter vattenläcka

– Det är alltså ingen läcka på skolan, men vattnet har inte kommit tillbaka. Vid 9.30 tog vi då beslutet att stänga verksamheten. Vi kan inte servera mat och eleverna kan inte tvätta händerna eller så, vilket är extra viktigt nu under coronatider, säger Olof Stigert, rektor på Kålltorpsskolan till GP.

En oturligt placerad fastighet som ligger i en svacka längst ner på gatan fick stora skador då garaget fylldes med vatten, något GP rapporterat om. 

– Det är framförallt den fastigheten som blivit berörd. Det är såklart alltid jättetråkigt när sånt händer, säger Anna Johansson, enhetschef på driftledningen på ledningsnätsavdelningen. 

Anna Johansson kan i dagsläget inte uppskatta hur mycket vatten som läckte ut, men menar att det rör sig om stora mängder. 

Nu är läckan åtgärdad och vattnet än en gång påslaget för hushållen i Östra Göteborg. Däremot uppmanar Kretslopp och vatten invånarna i stadsdelen att koka vattnet som en säkerhetsåtgärd, tills provsvar på vattenkvalitén inkommer under lördagen.

Krönikor

Vem tar ansvar när framtidens byggstenar faller?

Krönika Analys. GöteborgDirekts reporter om skolgranskningen En lärare i grundskolan, som valt att ägna sitt yrkesliv åt barnen, som lägger grunden för deras framtid, går till jobbet med en klump i magen… måndag 31/5 11:25

Konsumentfrågan

Gäller svensk lag även utländska företag?

Konsument Konsument Vad gör man om man får hem en annan vara än den man beställt? Gäller svensk lag även företag som inte är baserade i Sverige? Och om man ramlar hos sin tandläkare – kan man då få ersättning för det? Konsumentrådgivare Cassandra reder ut. tisdag 18/5 16:11

Debatt

Bilar, bilar och mer bilar

Debatt Replik: Bilar i centrum Det finns ett ökat intresse för att ta sig fram med elsparkcykel, elcykel och cykel som alternativ till privatägd bil… fredag 11/6 16:00