Läckan som upptäcktes under natten till fredagen är nu åtgärdad och vattnet slås på igen. Nu uppmanar Kretslopp och vatten hushållen att koka vattnet tills provsvar på vattenkvalitén inkommer imorgon. Foto: Elena Elisseeva

Uppmaningen: Koka vattnet

Läckan som upptäcktes under natten till fredagen är nu åtgärdad och vattnet slås på igen. Runt 1 800 hushåll har varit utan rinnande vatten och en oturligt placerad fastighet fick stora skador. Nu uppmanar Kretslopp och vatten hushållen att koka vattnet tills provsvar på vattenkvalitén inkommer imorgon.

  • Publicerad 14:54, 11 sep 2020

Det var runt klockan tre på fredagsmorgonen som läckan upptäcktes. 

– Jag vet inte hur läckan upptäcktes annat än att man såg vatten, säger Helena Wall, kommunikationschef vid Kretslopp och vatten. 

Runt halv fem på fredagsmorgonen hade man stängt av vattnet och började arbetet med att reparera läckan. Runt 1800 hushåll i Göteborg har därför varit utan rinnande vatten och behövt gå till utplacerade stationer för att få hjälp. Även Kålltorpsskolan var tvungen att utrymmas. 

Kålltorpsskolan utryms efter vattenläcka

– Det är alltså ingen läcka på skolan, men vattnet har inte kommit tillbaka. Vid 9.30 tog vi då beslutet att stänga verksamheten. Vi kan inte servera mat och eleverna kan inte tvätta händerna eller så, vilket är extra viktigt nu under coronatider, säger Olof Stigert, rektor på Kålltorpsskolan till GP.

En oturligt placerad fastighet som ligger i en svacka längst ner på gatan fick stora skador då garaget fylldes med vatten, något GP rapporterat om. 

– Det är framförallt den fastigheten som blivit berörd. Det är såklart alltid jättetråkigt när sånt händer, säger Anna Johansson, enhetschef på driftledningen på ledningsnätsavdelningen. 

Anna Johansson kan i dagsläget inte uppskatta hur mycket vatten som läckte ut, men menar att det rör sig om stora mängder. 

Nu är läckan åtgärdad och vattnet än en gång påslaget för hushållen i Östra Göteborg. Däremot uppmanar Kretslopp och vatten invånarna i stadsdelen att koka vattnet som en säkerhetsåtgärd, tills provsvar på vattenkvalitén inkommer under lördagen.

Trafiken – minut för minut

KONSUMENT GÖTEBORG

Så gör du om du swishat fel

Konsument Gäller ångerrätt på nätauktion och hur gör jag om jag skickat pengar till fel person? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. torsdag 3/9 16:37

DEBATT

"Rädda verksamheterna i Kommersen"

Debatt: Miljöpartiet Nu hotas Cykelköket och Solidariskt Kylskåp i Kommersen vid Masthuggskajen. De måste räddas skriver en rad miljöpartistiska politiker. tisdag 22/9 11:56

KRÖNIKOR

Tjulander: Gör som gymnasieskolan – håll till höger

Krönika. Göteborg Direkt har kartlagt hur gymnasieskolorna hanterar pandemin under skolstarten. Något som vi borde ta efter i samhället i stort menar artikelförfattaren. måndag 14/9 16:45

QUIZ

Quiz: Vad kan du om din snart 400-åriga stad?

Firar 399 år i dag Idag är det ett år kvar till det stora 400-årsjubiléet för vår stad. Men vem grundade då Göteborg? Och hur gammal är egentligen Götaälvbron? I det här quizet kan du utmana dina Göteborgskunskaper.torsdag 4/6 15:11