Café Fluss ligger intill baded vid Frihamnen. Foto: Johannes Isaksson

Uppmärksammade Café Fluss får förlängt

Göteborg Direkt har tidigare rapporterat om restaurangen Café Fluss i Frihamnen och att det är en verksamhet som planeras rivas i slutet av augusti för bygget av Jubileumsparken. Nu meddelar projektledaren på Park- och naturförvaltningen att restaurangen får förlängt.

  • Publicerad 13:25, 30 jul 2020

Café Fluss har stått intill badet i Frihamnen under tre somrar, en tid som varit lånad tills det att parkbygget skulle dra igång. En förutsättning som varit känd för restaurangägaren.

Men rivningen har väckt reaktioner. Restaurangens egna namninsamling "Lås Fluss vara kvar" har i skrivande stund nått 8 125 underskrifter och tre hisingspolitiker har även anslutit sig till kampen.

Politiker ansluter till kampen för Café Fluss

– Vi lokalpolitiker kände att vi ville visa tydligt var vi står i frågan. Det handlar i slutändan om att en stad måste vara flexibel och tillmötesgående. Planerna blev ju inte som man tänkt sig och då måste man inte vara så snabb med att krossa det kulturnav som Café Fluss är, säger Simona Mohamsson (L), första vice ordförande i stadsdelsnämnden Lundby.

AnnaSara Perslow (C), ordförande i Park- och Naturförvaltningen har poängterat att bygget av Jubileumsparken aldrig varit uppskjuten, i själva verket har budgeten stramats åt så att omprioriteringar behövts göras.

– Det är en för stor fråga för att jag ska kunna svara just nu och det finns flera inblandade parter. Finns det förutsättningar för att Café Fluss ska kunna stanna kvar så ska de såklart vara det! Men det är olyckligt om byggnadsprocessen för Jubileumsparken skulle stanna upp helt på grund av det. Det är för tidigt för att jag ska kunna uttala mig, säger hon. 

Beskedet: Café Fluss får förlängt en månad

Trots att det är semestertider och att konkreta svar är svåra att få har AnnaSara Perslow hört av sig till förvaltningen i sommar för få mer definitiva besked.

– Jag har bett förvaltningen om skyndsam hantering av projektet av respekt för restaurangen och dess verksamhet, säger hon.

Och det gav effekt. Nu meddelar projektledaren på Park- och naturförvaltningen att Café Fluss får en månad till, restaurangen får alltså stå kvar september ut, istället för att rivas i slutet av augusti. Ett besked som ger en kortsiktig lättnad för restaurangen, men som inte ser kampen för Café Fluss som över.

Förlängningen inte nog enligt restaurangen

– Det här handlar inte om att vi som restaurang vill pressa fram ett längre avtal än det vi kommit överens om, den här frågan är större än så och påverkar så otroligt många människor, men också Göteborg som stad, vårt kulturliv och inte minst Jubileumsparkens och Hisingens framtid, säger Johan Schmeling.

Enligt Johan Schmeling räcker det inte att skjuta upp rivningen av restaurangen med en månad. Han vill att man ska inse hur unik Café Fluss är.

– Fluss är en platsbyggd konstinstallation, ett levande konstverk som skapats av över 200 människor för att smälta in i Jubileumsparken och dess hjärta. Det är en plats som aldrig kan skapas med traditionell stadsplanering, men som tillsammans med badet är det som besökarna kommer hit för. Med lite fingertoppskänsla och vilja från politikerna så kan vi fortsätta vara ett unikt besöksmål för Göteborgare och turister i många år till.

Applåderar engagemanget

I samband med förlängningen har AnnaSara Perslow skrivit ett Facebook-inlägg. Där skriver hon hur de befinner sig mitt i en planering som startade långt före hennes tid som ordförande i Park- och Naturförvaltningen. Hon skriver:

När planeringen av olika anledningar stannar upp mitt i sommaren, då hamnar eldsjälarna mitt i den i kläm

Vidare så applåderar hon för Café Fluss engagemang i frågan och hoppas att bygga Frihamnen till en plats där människor känner sig inkluderade, välkomna och viktiga.

Trafiken – minut för minut

GÖTEBORGSNÖJE

Alma gav livemusiken nytt liv på igenvuxna scenen

Öppnade sin trädgård för sommarkonserter Sommarens inställda konserter och liveframträdanden har skapat frustration hos såväl musiker som publik. Därför bestämde sig Alma Bengmark från Billdal för att gräva fram en igenvuxen scen och ordna...fredag 14/8 13:21

KONSUMENT GÖTEBORG

Det bör du tänka på när du hyr ut sommarstugan

Konsument Har jag rätt att ersättas för försenat tåg? Vem står för reparation av båten – jag eller säljaren? Och det bör du tänka på när du hyr ut ditt sommarhus. torsdag 13/8 14:37

DEBATT

DEBATT: "Vi vill att alla skall känna trygghet på sjön"

Kräver lagstiftning om båtkörkort för snabba båtar och vattenskotrar Vi båtorganisationer med drygt 300 000 medlemmar i Svenska Båtunionen, Svenska Kryssarklubben och Svenska Seglarförbundet vill se obligatoriskt båtkörkort för alla som framför båtar inklusive...torsdag 16/7 15:08

KRÖNIKOR

Jernberg: "Ibland måste man släppa taget"

Retorik Efter en turbulent vår och en höst där allt fortfarande inte är riktigt som ”vanligt” kan det vara viktigt att våga varva ned och utmana sina tankebanor. måndag 10/8 14:00

QUIZ

Quiz: Vad kan du om din snart 400-åriga stad?

Firar 399 år i dag Idag är det ett år kvar till det stora 400-årsjubiléet för vår stad. Men vem grundade då Göteborg? Och hur gammal är egentligen Götaälvbron? I det här quizet kan du utmana dina Göteborgskunskaper.torsdag 4/6 15:11