Uppmärksammade mödradödlighet med marsch

Under det senaste året har mödradödligheten i världen ökat med 30 procent på grund av den rådande pandemin. Det ville organisationen RFSU uppmärksamma under sin årliga Barnvagnsmarschen.

  • Publicerad 14:49, 8 jun 2021

Nedstängningen i samhället på grund av coronapandemin har lett till begränsningar av mödra- och förlossningsvården. Det har i sin tur inneburit att mödradödligheten i världen ökat. Det är första gången på 30 år enligt organisationen RFSU som organiserar Barnvagnsmarschen.

– Under pandemin har det blivit mycket farligare att vara gravid, säger Emilia Åslund, ledamot RFSU Göteborg.

Liksom förra året kunde organisationen samla alla deltagare på samma plats, utan var och en fick anmäla sig till marschen och sedan rapportera in sina steg.

Nära Angereds arena hade RFSU slagit upp ett tält där de delade ut barnvagnsskydd, ordande ett quiz och informerade förbipasserande om ämnet.

"Psykiskt påfrestande"

Angeredsbon Loka Söderberg promenerade förbi med sin fyra månader gamla son Levi. Hon har själv upplevt hur det är att vara gravid under pandemin och vilka svårigheter det innebar.

– Jag hade hyperemesis under hela graviditeten vilket innebär att man blir allvarligt illamående. Jag var tvungen att vara hemma större delen av min graviditet. Det var väldigt psykiskt påfrestande och på grund av risken för smittspridning var det svårt att få avlastning i vardagen, säger hon.

"Viktigt tema"

Även Ann Hjalmarsson födde sin son William under brinnande pandemi.

– Det var väldigt instängt på sjukhuset, men jag är glad att min sambo fick vara med. Vården fungerade bra för oss, men jag tycker att årets tema är viktigt. Man ska inte behöva dö bara för att man är gravid, säger hon.

Barnvagnsmarschen

Barnvagnsmarsmarschen är RFSU:s årliga marsch mot mödradödligheten i världen. De vill uppmärksamma att ungefär 300 000 kvinnor varje år dör på grund av komplikationer i samband med graviditet och förlossning. Några av de vanligaste dödsorsakerna är blodförlust, blodförgiftning, havandeskapsförgiftning och osäkra aborter, saker som det finns effektiv behandling för.

I år var temat för marschen "Gravid i pandemin – en fråga om liv och död". Totalt 4330 personer gick marschen på olika håll i landet mellan 26-30 maj.

Visa merVisa mindre