ÖL. Göteborgsbryggeriernas uppmaning till konsumenterna är att välja lokalt öl. Foto: Alberto Giacomazzi

Upprop: Göteborgs ölkultur hotad

Göteborgs tid som öl-Mekka kan vara över. Av stadens 34 bryggerier uppger 28 att de inte kommer finnas kvar till sommaren om läget inte förändras.

  • Publicerad 13:53, 24 mar 2020

David de Courcy Foto: Ronny Karlsson/Beernews

Nu tillåts bara bordsservering på krogen

Coronavirusets framfört drabbar alla på ett eller annat sätt. Några som riskerar att gå omkull är Göteborgs många bryggerier.

– Läget är alarmerande. Vi är en bransch som redan lever under strikta lagar, de svenska alkohollagarna som är de mest strikta i västvärlden, säger David de Courcy, vd på Spike Brewery och en av initiativtagarna till GBGBeers som har som syfte att stödja bryggerierna i krisen.

Hans eget bryggeri har drabbats hårt av coronapandemin. De senaste månaderna har de i princip lagt alla resurser på att producera en specifik öl som skulle vara den officiella ölen på GBG Beer Week.

Öl & Whiskymässan flyttas efter regeringens beslut

Klart: Då blir det öl- och whiskyfest i Göteborg

– Det hade gett oss ett otroligt uppsving. Nu står vi med ett fullt lager produkter som vi inte får ut, säger David de Courcy.

När event och mässor ställs in och restauranger och pubar bommar igen stängs bryggeriernas möjlighet att sälja sina produkter. När Systembolaget i förra veckan även kom med beskedet att man stoppar möjligheten till beställning av öl i det lokala sortimentet såg det nattsvart ut för bryggerierna i Göteborg. Detta beslut ändras sedan, men David de Courcy menar att det måste göras mer för att rädda den lokala ölkulturen.

– Vi är ett antal bryggerier som gått samman i ett upprop om att tillåta temporär gårdsförsäljning. Det hade gett hela branschen luft under en period. Tittar man på till exempel Danmark som upplever samma kris som oss så har de i alla fall den möjligheten. Vi producenter som jobbar med alkohol är väl införstådda med alkohollagen och vet hur vi ska hantera våra produkter. Vi klarar det, säger David de Courcy.

Historien om första ”Systembolaget” i Göteborg

Vad är det med den göteborgska ölkulturen som är så viktig att bevara?

– Ja, det kan man fråga sig i sådana här tider. Men det finns flera perspektiv. Det är en levande och berikande bransch som är viktig för hela Göteborg, inte minst turistnäringen och ett antal hundra arbetstillfällen. Utifrån ett miljöperspektiv finns inget bättre än att köpa det som är producerat in på knuten än det som transporterats från Tyskland eller Polen.

Göteborg tappar upp på nytt

Ölkulturen i just Göteborg beskriver han som unik.

– Det finns inget liknande i hela Sverige. Internt pratar vi om Göteborgsandan, vi hjälper och stödjer varandra. Vi har ett bryggerigille där vi ser till att vi tillsammans utvecklas och blir starkare. Det är unikt och det har gjort Göteborg till en av Europas öl-huvudstäder, säger David de Courcy.

Göteborg får ett systembolag – med bara öl

Trafiken – minut för minut

GÖTEBORGSNÖJE

Teater Tofta vågar spela i sommar

"Glömska" den avslutande pjäsen i Göran Parkruds familjetrilogi Teater Tofta både trotsar och respekterar coronapandemin. För elfte året spelas därför sommarteater på Tofta Herrgård. "Vi har tänkt att inte allt ska stanna av", säger Susanna Helldén.fredag 3/7 18:51

KONSUMENT GÖTEBORG

Vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa?

Konsument. Måste jag betala ersättning för leveranshinder och hyra, vad är Konsumentverket och vad är konsumentvägledningen egentligen och vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. söndag 24/5 12:00

DEBATT

"För oss är det tydligt – välfärden måste sättas först"

Debatt Socialdemokraterna Välfärdsarbetarna utför några av de allra viktigaste arbetsuppgifterna vi har i samhället. De tar hand om våra barn och äldre, vårdar de sjuka och utbildar de unga. torsdag 2/7 10:21

KRÖNIKOR

Fransson: "En historisk höst väntar din lokaltidning"

Krönika Göteborg Direkts chefredaktör Joakim Fransson ser tillbaka på en tuff vår, men blickar samtidigt framåt mot en historisk höst.fredag 3/7 13:10

QUIZ

Quiz: Vad kan du om din snart 400-åriga stad?

Firar 399 år i dag Idag är det ett år kvar till det stora 400-årsjubiléet för vår stad. Men vem grundade då Göteborg? Och hur gammal är egentligen Götaälvbron? I det här quizet kan du utmana dina Göteborgskunskaper.torsdag 4/6 15:11