Kvinnostrejk Göteborg demonstrerar mot mäns våld mot kvinnor på Götaplatsen. Foto: Markus Andersson

Upprop till politikerna: Sätt våld mot kvinnor på agendan

Varje vecka i ur och skur höjs plakaten på Götaplatsen. Kvinnorna – och männen – kräver att våldet mot kvinnor ska bli en valfråga.

  • Publicerad 05:30, 23 maj 2022

De tänker aldrig ge sig. Sedan förra hösten har kvinnorna (och några män) samlats varje fredag klockan 16.00 på Götaplatsen. Tysta håller de upp sina budskap till helgfirande göteborgare. "Stoppa mäns våld mot kvinnor".

– Politikerna kan inte bara fokusera på gängkriminalitet. Varje år dör ett femtontal kvinnor av våld i nära relationer, säger Jessica Lloyd, som är en av initiativtagarna till Kvinnostrejk i Göteborg.

På nätverkets Instagramkonto återges historier från kvinnor som vittnar om grov misshandel, sexuella övergrepp och mord. Många av kvinnorna berättar hur de tvingas att gå under jorden, ofta tillsammans med sina barn, av rädsla för sin partner.

– Vi står här för att uppmärksamma våldet, som tyvärr kan drabba alla kvinnor. Det är dags att det här blir en valfråga, säger Annika Olsson som deltar i manifestationen varje vecka.

Kvinnovåldet kostar

Demonstranterna vill inte bara ha politikernas öron, de tycker även att det är hög tid för den andra hälften av befolkningen att stämma in i protesterna.

Våldet mot kvinnor kostar samhället stora summor och påverkar människor i flera generationer. Männen borde sluta upp vid kvinnornas sida och kräva en förändring, säger Karin Odqvist.

– Kvinnors rättigheter är en angelägenhet för hela samhället, konstaterar hon.

Kommer den här frågan påverka hur ni röstar i valet?

– JA. Absolut. Men tyvärr är det inte tillräckligt många partier som profilerar sig i ämnet, säger Jessica Lloyd.

Krönikor

Axelsson: Så blev nationaldagen röd

Krönika Tradition. Sparkade ut annandag pingst Början på året, vår och vinter, kryllar det av röda dagar i almanackan. Men så har det inte alltid varit. Helgdagar ha tillkommit och tagit bort under åren. Vårt senaste tillskott är nationaldagen.måndag 6/6 11:10

Konsumentfrågan

Så gör du om ditt bagage skadas på flyget

Konsument Konsumentfrågan: Flyg, telefonförsäljare, husdjur Vad gör man bagaget från flyget är skadat, måste man verkligen prata med telefonförsäljare och vad gäller vid köp av husdjur från uppfödare nu när nya konsumentköplagen trätt i kraft?...onsdag 22/6 15:04

Debatt

Västra Götalands arbetsgivare borde skryta om tjänstepensionen

Debatt 27 september - Tjänstepensionens dag Nio av tio tycker att det är viktigt att arbetsgivaren erbjuder tjänstepension när de byter jobb – ändå nämner få arbetsgivare det i sina anställningsintervjuer. De arbetsgivare i Västra Götaland som...tisdag 27/9 13:00