Hemlösa katters vecka, ett initiativ från Mjau för att belysa problematiken med gatukatter. Foto: Mjau

Uppskattning: 30 000 hemlösa katter i Göteborg

Sverige hyllas ofta för sin djurhållning. Trots det uppskattas 100 000 hemlösa katter kämpa för sitt liv på gatan. Nu lanseras ett nytt initiativ för att belysa katternas situation: Hemlösa katters vecka.

  • Publicerad 14:11, 21 okt 2019

– Hjärtat klappar verkligen för alla katters rätt till ett bra liv, säger Sofia Lindehed, Marketing manager på Mjau. Foto: Mjau

Det är kattmatsproducenten Mjau, tillsammans med 31 olika katthem över Sverige, som har valt att starta Hemlösa katters vecka. Satsningen har start den 21 oktober och håller igång veckan ut.

– Sverige är fantastiskt duktiga på djurhållning. Men den lilla andelen som inte sköter sig utgör ett stort problem. Katter förökar sig väldigt fort och det räcker med att två hankatter inte är kastrerade för att skapa flera kullar med hemlösa katter, säger Sofia Lidenhed, Marketing manager på Mjau.

100 000 hemlösa katter

Det uppskattas finnas 100 000 hemlösa katter i Sverige. Trots det är det sällsynt att man får syn på katterna. 

– Ingen vet exakt hur många hemlösa katter det finns i Sverige, uppskattningen kommer från de eldsjälar som jobbar med att rädda dem. Mörkertalet är stort och de gömmer sig i övergivna byggnader och i skogen, därför ser man dem sällan, säger Sofia Lidenhed. 

Utöver att uppmana till kastrering av katter som inte ska användas i avel, trycker även kampanjen på att införa en obligatorisk ID-märkning på katter.

 

Miranda Oude Tanke jobbar som föreståndare för Djurfristad Sävidsbo, ett katthem i Göteborg. Foto: Privat

30 000 hemlösa katter i Göteborg

Göteborg är inget undantag när det gäller hemlösa katter. Miranda Oude Tanke, föreståndare för katthemmet Djurfristad Sävidsbo uppskattar att runt 30 000 katter går hemlösa i staden idag.

– Det är en allvarlig situation för hemlösa katter i Göteborg. Största problemet är de katter som varit hemlösa så länge att de är för vilda för att bli husdjur. Ställer de till med problem i bostadsområden så tillkallas jägare som skjuter ihjäl dem, säger Miranda Oude Tanke.

När temperaturen sjunker är det extra många som hör av sig till det fulla katthemmet för att rädda de hemlösa katterna från kylan.

– Problemet med hemlösa katter löses inte genom att man tar in den lilla del som får plats på katthem. Man måste jobba aktivt med kastreringskampanjer för att stoppa den snabba förökningen, säger hon.

Tar lättare på kattskötsel än hundskötsel

I Sverige finns det lag på att ID-märka sin hund och registrera sig som ägare, men samma bestämmelser finns inte för katter.

– Katter ses som ett mer självständigt djur är hunden, därför tar man lättare på kattskötsel än för hundskötsel. Vi tycker att ID-märkningen ska vara obligatorisk även för katter, för att lättare hitta de hemlösa katterna, säger Sofia Lidenhed. 

Kattkörkort – ett krav för att ha katt

Att äga katt ska tas på största allvar, tycker Mjau. Så pass stort allvar att de för tredje året i rad har infört ett Kattkörkort, för alla de som funderar på att införskaffa de fyrbenta kompanjonerna. 

– Vi tycker att man kan kräva att ta Kattkörkort för att få ha katt. Det finns en hel del okunskap kring katter. Man ska förstå att det inte bara är att ta hem en gullig kattunge, utan att det är ett ansvar en lång tid framåt, säger Sofia Lidenhed. 

27 000 portioner kattmat

Nytt för i år var att för varje person som delade länken till att ta Kattkörkortet donerade Mjau en portion kattmat till olika katthem. Det blev 13 500 delningar under den intensiva kampanjperioden och Mjau valde att dubbla siffran till 27 000 portioner. Under Hemlösa katters vecka kommer maten att delas ut till några utvalda katthem runtom i Sverige. 

– Hjärtat klappar verkligen för alla katters rätt till ett bra liv, säger Sofia Lindehed. 

Göteborgsnöje

Hon ska få filmfestivalen att flyga utan Draken

Nöje Volontären Mirja Wester blev vd För drygt ett år sedan summerade Göteborgs filmfestival ännu en framgångsrik festival. Nu, 2021, är Mirja Wester redo för en festival med helt nya riktlinjer på grund av pandemin.lördag 16/1 15:00

Upplev filmfestivalen från vardagsrummet

Nyheter Programsläpp. Nu presenteras Göteborgs filmfestivals program. En filmfest på distans med digitala sändningar från premiären 29 januari till avslutningen 8 februari. Men också med möten, intervjuer och musik.tisdag 12/1 15:42

Krönikor

Jernberg: Så ger du kritik på ett smartare sätt

Krönika Retorik Kritik kan både vara svårt att ta emot och att ge. Det här ska du tänka på för att kritiken inte ska landa fel hos mottagaren. söndag 29/11 12:10

Konsumentfrågan

Lämna inte ut ditt bankkort till okänd person

Konsument Konsumentfrågan Hur tidigt måste man anmäla ett fel på julklappen för att få ersättning och är det okej att lämna ut sitt bankkort till ett företag som ber om det? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. lördag 2/1 15:30

Debatt

Låt allmänheten plantera träd som gåva

Debatt Miljöpartiet Träd är viktiga i många människors liv. Fler träd är också bra för biologisk mångfald och för klimatet.De ger oss skugga, tar hand om regnvatten och lagrar koldioxid. tisdag 5/1 9:57