Propagandautställningen Foto: Edvin Bergström

Upptäck Elyseum - ett av Göteborgs dolda museer

Ingos världsmästarbältet från 1959, inredningstips från 50-talet eller skrämmande sjukhusutrustning från 1700-talet. Det och mycket mer kan du ta del av på Göteborgs okända museer. Ett av dem är Elyseum som rymmer hela Göteborgs energihistoria.

  • Publicerad 12:00, 7 jan 2018

Läkare använde den för medicinsk elektrisk massage. Den skickade elstötar i kroppen och skulle hjälpa mot värk

LADDA NER VÅR APP: Iphone Android

Ett stenkast från polishuset och macken vid gamla Ullevi står en ståtlig byggnad i jugendstil. Här låg kommunens första elektricitetsverk som invigdes 1908. I dag kallas byggnaden för Elyseum och presenterar Göteborgs energihistoria – från de första gasgatulyktorna till fjärrvärmeteknik.

Björn Dahlberg, visar runt på museet. Han började som gatubelysningsvakt i mitten av 1960-talet.

– Då var inget automatiskt som nu. Vi åkte ut till olika tändningscentraler i Göteborg när det var lagom mörkt. Och det var lite knepigt att byta ut glödlampor åtta meter upp i luften med en lång stång när de gick sönder, berättar han.

Läs också: Fyndet: Här är Victoriaskolans "Harry Potter-klocka"

Propaganda

”Detta rum är utrustat med Elektrisk Belysning. Försök icke att tända med tändsticka. Vrid endast på knappen invid dörrposten.”

I dag tar vi elen för given och bävar inför strömavbrott. Annat var det i början av seklet. Göteborgarna var skeptiska och misstänksamma till nymodigheten, elektricitet. Kommunen beslutade därför 1909 att anordna en propagandautställning för att locka fler elanvändare.

Björn Dahlberg svingar en elektrisk slipspress. Foto: Edvin Bergström

"Detta rum är utrustat med Elektrisk Belysning. Försök icke att tända med tändsticka. Vrid endast på knappen invid dörrposten.” Foto: Edvin Bergström

Läkare använde den för medicinsk elektrisk massage. Den skickade elstötar i kroppen och skulle hjälpa mot värk

– Vet ni vad det här är?

I museidelen som är en rekonstruktion av den nästan 110-år gamla utställningen, svingar Björn Dahlberg ett svärdliknande objekt.

– Det är en elektrisk slipspress. Istället för att ta av sig slipsen kunde man stryka när den hängde knuten runt halsen.

Från utställningsbordet visar han upp ett annat finurligt föremål.

– Och det här? Många tror att det är en locktång men det är en byxpress.

Klick. En rad med koltrådsglödlampor lyser upp på en trä tavla bakom oss. Klick. Klick. Ljusets släcks och fem metalltrådslampor tänds i stället. Tavlan är en kopia av den som användes som propaganda för att visa upp olika glödlampors lysande egenskaper.

På Elyseum är det lätt att fastna vid detaljerna.

Läs också: Dolda Carl Larsson-skatten i Göteborg

"Medicinsk elektrisk massage"

Björn Dahlberg guider ner i källarlokalen. Där handlar det bland annat om hushållens utveckling. Tidsenliga smakprov från sekelskiftets gas- och fotogendominerade bostäder till 1970-talets elberoende visas upp. En klotformad mikrovågsugn från 1972 är ett oväntat exempel.

Foto: Edvin Bergström

En annan källarvägg pryds av reklamliknande affischer.

– De har med den här induktionsgrejen att göra. Läkare använde den för medicinsk elektrisk massage. Den skickade elstötar i kroppen och skulle hjälpa mot värk, berättar Björn Dahlberg.

Och i den gamla maskinhallen står en av de första elbilarna från 1908 som redan då klarade en körsträcka på tio mil per batteriladdning.

Nostalgi och teknik

För den som tror sig vara ointresserad av el, är Elyseum ett välgjort dokument över såväl nostalgiska hushållsprylar som yrken och teknik som kommit och gått. Genom elen speglas här samhällsförändringarna i Göteborg från sekelskiftet till våra dag.

Läs också: 3000 har besökt lägenhetshotellet

Elbil. Foto: Edvin Bergström

För sportfantasten: Idrottsmuseet

Idrottsmuseet består av tre våningar fulla med idrottsnostalg. I samlingarna finns över 15.000 föremål, ca 30.000 fotografier.

Museet är beläget i Kvibergs kaserner i Göteborg.

För öppetider: Idrottsmuseet

För 50-talsdiggaren: Kortedala Museum

Kortedala museum är ett lägenhetsmuseum i Göteborg som vill visa vardagslivets historia under 1950- och 60-talet. Det skapades 1995.

Lägenheten har två rum och kök och är inredd med originalföremål för att visa en tidstypisk arbetar- och tjänstemannabostad. Museet visas av medlemmarna i museiföreningen, som även berättar om sina egna minnen från Kortedala när stadsdelen var ung.

För öppetider: Kortedala Museum

För dig med sjukhusskräck: Medicinhistoriska museet

I samlingarna på Medicinhistoriska museet får du vet allt om sjukvårdens instrument, utrustning, möbler, textilier med mera från 1700-talet och framåt. 

Här kan du ta del av olika teman och presenterar den allmänna medicinhistoriska utvecklingen från antiken fram till vår egen tid. 

För öppetider: Medicinhistoriska museet

För fabriksnostalgikern: Göteborgs Remfabrik

På Åvägen 15 i stadsdelen Gårda, i centrala Göteborg, finns en fabrik där nästan ingenting har förändrats sedan sekelskiftet. Fabriken ser fortfarande ut som vilken fabrik som helst i början av 1900-talet. Sannolikt är Göteborgs Remfabrik den bäst bevarade arbetsplatsen från denna period i hela Skandinavien.

För öppetider: Göteborgs Remfabrik

För radionörden: Radiomuseet

Radiomuseet presenterar radio i alla dess former. Här visas rundradion från de allra första kristalldetektorerna till dagens ”bergssprängare”. Här kan besökarna följa
sjöfartsradions utveckling från de tidiga gnistsändarna till dagens avancerade sändare och mottagare.

För öppetider: Radiomuseet

För den vetgirige: Emigranternas Hus

Emigranternas Hus ligger i Tullhuset nere vid hamnen, mitt i de kvarter varifrån de stora grupperna av emigranter skeppades ut under den stora emigrationsvågen från 1800-talets mitt till 1930-talet. Det var genom just detta område som dryga miljonen emigranter passerade för att bl.a få sina emigrantkontrakt stämplade innan de gick genom huset för att påbörja sin resa mot det nya landet.

För öppetider: Emigranternas Hus

För spårvagnsälskaren: Spårvägssällskapet Ringlinjen

På Spårvägssällskapet Ringlinien kan du se utställningen "Högertrafiken 50 år”, till minne av att vi haft högertrafik i Sverige i 50 år.

Annat du kan ta del av här är Spårvägstaxan genom tiderna – se hur de gamla biljetterna och kupongerna såg ut., Uniformens utveckling och museivagnar presenteras med bilder från forna dagar

För öppetider: Ringlinjen

Trafiken – minut för minut

KONSUMENT GÖTEBORG

Vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa?

Konsument. Måste jag betala ersättning för leveranshinder och hyra, vad är Konsumentverket och vad är konsumentvägledningen egentligen och vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. söndag 24/5 12:00

DEBATT

"Betala bättre när semestern blir sen"

Debatt. Vänsterpartiet Vänsterpartiet i Västra Götaland är oroliga för vårdpersonalens hälsa och hoppas att de kan få sin semester i sommar... söndag 31/5 13:00

KRÖNIKOR

Underskatta inte en fin tradition

Tradition. Man ska inte underskatt traditioners betydelse. Att ”ta studenten” och att fira detta med sina kamrater är en viktig sekulär ritual – en övergångsrit från ungdomsliv till vuxenliv. lördag 30/5 16:27

QUIZ

QUIZ: Vad betyder nyorden?

35 ord har skapats eller blivit vanligare under 2019 Animoji, deepfake, popcornhjärna och dra åt helvete-kapital är exempel på ord i Språkrådets nyordslista för 2019. Men vet du vad orden betyder?fredag 27/12 11:57