Äntligen semester. Liseberg, Alfons Åbergs kulturhus, en tur till Marstrand eller till utsikten på Skansen Krona. I Göteborgs finns många aktiviteter för hemestraren. Foto: Mostphotos

Upptäck Göteborg: Semestra på hemmaplan

Inga semesterplaner? Även den här sommaren stannar många hemma i Göteborg, men som tur är finns mycket roligt att hitta på runt om i staden.

  • Publicerad 10:58, 7 jul 2021

Man behöver inte resa långt för att få miljöombyte och ny energi.

Semestertiden är här och även den här sommaren väljer många att stanna på hemmaplan.

Här kommer några tips på vad du kan hitta på under hemestern i Göteborg:

Titta på utsikten på Skansen Krona

Nytt för i år är den spektakulära uteserveringen på toppen av Skansberget i mysiga Haga vid Skansen Krona. Där kan du avnjuta mat och dryck på historisk mark.

Besök Alfons Åbergs kulturhus

En efterlängtad återöppning av Alfons Åbergs Kulturhus skedde den 6 juni. I sommar kan man besöka kulturhuset och gå på barnteater. För att begränsa antal gäster, undvika trängsel och för att säkerställa plats till dig som planerar ett besök är ett bokningssystem infört. Bokningen öppnade den 17 maj och du kan boka besök fram till 15 augusti.

Liseberg

En lista med sommartips på aktiviteter i Göteborg utan att nämna Liseberg känns varken rätt eller komplett. Efter att ha haft stängt i 520 dagar säljs nu äntligen sockervadd och karusellernas hjul snurrar återigen. Här finns Europas högsta fritt-fall-attraktion AtmosFear och Balder, som utnämnts till världens bästa berg- och dalbana i trä av internationella experter. Nytt för i år är även åkattraktionen Underlandet, vilket är en magisk åknyhet som upptäcker helt nya delar av Kaninlandet.

Det här kan du göra på sommarlovet i öster

Gå på second-hand jakt och fynda nya favoriter

Att handla second hand är populärt och skonsamt för miljön. På Göteborgs pittoreska gator finns många guldkorn. Bland annat Beyond Retro, Pop Boutique och Fabriken. Fynda kläder och inredning som du är helt ensam om.

Göteborgs naturhistoriska museum

Öppnade åter för publik den 8 juni och alla besök måste förbokas. Här samlas uppstoppade djur, fossiler och du kan spana in den Malmska valen, som är världens enda uppstoppade blåval. I april skedde en återinvigning av museets mest kända sal – valsalen. Där finns en ny utställning och i nära anslutning finns även en museibutik och ett fik.

Sommarlovet har kickat igång i parken

Besök den nya Skanshofparken

Parken invigdes den 4:e juni i år. Det var Göteborgsfamiljen som slog på den stora trumman och bestämde sig för att hylla staden inför sitt 400-års jubileum med en ny jubileumspark. Med inspiration hämtat från Italien och Grekland har trädgårdsingenjören Lisa C Marx skapat en alldeles ny parkgenre på berget ovanför Göteborgsfamiljens nya restaurang: hon kallar den Göteborgsrenässans. Parken kommer att vara öppen att besöka när vädret tillåter. Det är en vacker oas mitt i centrala Göteborg.

Besök den blomstrande botaniska trädgården

Här finner du Sveriges största orkidésamling och andra blommor och växter som är en riktig fröjd för ögat. Botaniska firar Göteborgs 400-årsjubileum med en utställning om kulturväxten humle. För är det någonting Göteborg är känt för så är det sina bryggerier, förr de stora och idag de små mikrobryggerierna. Utställningen äger rum 4 juni - 29 augusti. Botaniska

I botaniska trädgården finns även restaurangen och fiket Paviljongen. Här kan du avnjuta en god lunch, en mysig fika, eller varför inte ett glas vin med goda tilltugg. Botaniska paviljongen

Guideboken: Upptäck Göteborg till fots

Checka in en natt på hotell

Man behöver inte resa långt för att få miljöombyte och ny energi. Under pandemin blev det allt vanligare att ta in en natt på hotell när möjligheter till att resa iväg var färre.

I Göteborgs Stad finns det gott om hotell med en helt egen stil och prägel. Bland annat Hotell Pigalle, vars miljö hämtat inspiration från 1920-talets Art Déco – då som nu en motreaktion mot det vardagliga och formstöpta. Hotel Pigalle

Ett annat exempel är hotellet Gothia Towers vars utsikt är milsvida.

Ta en tur i Göteborgs skärgård

Göteborgs skärgård är vacker och varierande. Många av öarna har goda kollektivtrafikförbindelser och ligger inte långt från stan, vilket möjliggör trevliga dagsutflykter eller längre vistelser med övernattningar.

På ön Hönö kan man fiska, baka hönökakor och har alltid nära till ett svalkande bad.

Fiska krabbor och makrill: I fiskevattnen norr om Göteborg finns mycket fin krabba och att ge sig ut på krabbfiske eller makrillfiske är en rolig aktivitet för hela familjen. Turen utgår från Hönö Klåva och passar alla åldrar.

Det går även att göra ett besök på Fiskemuseet: Längst ut i Hönö Klåva hamn ligger Fiskemuseet som är ett populärt utflyktsmål för alla åldrar. Här får du uppleva hur båtarna såg ut förr i tiden, var de byggdes och hur fisket bedrevs med olika redskap. Fiskemuseet

Du kan även spela padel eller tennis: Padel verkar mer eller mindre ha blivit synonymt med pandemin. Nu kan man boka och spela på nya padelbanor mycket vackert belägna ute på Hönö. Pandelbanorna är nya för i år. Padelbanor

Baka Hönökaka: Det kända brödet bakades ursprungligen av fiskare och andra boende i den norra skärgården. Därför är brödet uppkallat efter ön Hönö. Att baka är en trevlig gemensam aktivitet under semester. Hos Havskatten på Hönö kan hela familjen få lära sig att baka Hönökaka i en vedeldad bakugn - perfekt att göra om vädret inte visar sig från sin bästa sida.

Gör ett besök till Marstrand

Längst ut i väster, där skärgården slutar och havet tar vid, ligger Marstrand. Det är ett seglar- och badsamhälle med mysiga kvarter och bilfria gator. Upptäck öns fina natur, salta bad och spännande historia. Det kan antingen bli en trevlig dagstur eller en härlig långhelg. Att “kaja” runt på Marstrand är för många en sommarfavorit, som innebär en härlig promenad längs med kajen, att man spanar in båtar, köper glass och njuter av att bara vara i stunden.

Lätt vandring i stadsnära kultur

En led som börjar i centrala Göteborg är Gotaleden, som går mellan Göteborg och Alingsås, med nio olika etapper som tillsammans bildar en sträcka på 71 kilometer. Det finns gott om pendeltågsstationer och ställen att sova, äta och dricka på, längs vägen. Anpassa vandringen exakt efter hur du vill ha den. Gotaleden

Vättlefjälls naturreservat bjuder naturen på en rik variation av mossar, ljunghedar, löv- och barrskog. Kanotpaddla eller fiska i de många sjöarna, vandra längs Bohusleden, Pilgrimsleden och Vättlefjällsleden och njut av det vackra, kuperade landskapet.

Guiden: Här kan du vandra nära stan

Ta en cykeltur

Är du sugen på att cykla så är Säröbanan en led med vackra vyer. Banan börjar vid Linnéplatsen i Göteborg och tar dig cirka 3 mil söder ut till Särö.

Så blev Säröbanan göteborgarnas lyxåk

Strax utanför Göteborg

Besök vackra och historiska slottsmiljöer

Gunnebo slott och trädgårdar ligger i Mölndal strax utanför Göteborg. Följ med på guidning i 1700-talsslottet, strosa i de omsorgsfullt vårdade trädgårdarna eller besök Gunnebo Kaffehus och Krog.

Besök Floda och Nääs

Spännande område för alla sinnen, där innovativ mat möter välbevarad historia. Kom ner i puls och känn lugnet, endast en halvtimme från Göteborg.

Nääs slott och omgivningarna runtomkring syns i flera filmer, och kanske mest i den omtyckta serien “Vår tid är nu”. I sommar är det möjligt att få en guidad rundvandring som följer seriens inspelningsplatser och spår. Nääs slott är helt bevarat sedan år 1898 och att komma in i slottet ger känslan av att flyttas tillbaka i tiden 150 år. På Nääs slott har också Selma Lagerlöf bott och spenderat mycket tid.

Du behöver inte resa långt för att komma iväg och få miljöombyte. Nääs Fabriker Hotell & Restaurang exempelvis ligger vackert beläget precis intill sjön Sävelången i ett bomullsspinneri från 1800-talet. Utan överdrift en hotellmiljö som ingen annan; vacker, ombonad och med väldesignade rum rakt igenom. Här hittar du rum med över fem meter i takhöjd, rum med takterrass och utsikt över sjön.

Listan är sammanställd av Göteborg & Co, som är en del av Göteborgs stad.

Krönikor

Axelsson: Så blev nationaldagen röd

Krönika Tradition. Sparkade ut annandag pingst Början på året, vår och vinter, kryllar det av röda dagar i almanackan. Men så har det inte alltid varit. Helgdagar ha tillkommit och tagit bort under åren. Vårt senaste tillskott är nationaldagen.måndag 6/6 11:10

Konsumentfrågan

Så gör du om ditt bagage skadas på flyget

Konsument Konsumentfrågan: Flyg, telefonförsäljare, husdjur Vad gör man bagaget från flyget är skadat, måste man verkligen prata med telefonförsäljare och vad gäller vid köp av husdjur från uppfödare nu när nya konsumentköplagen trätt i kraft?...onsdag 22/6 15:04

Debatt

Västra Götalands arbetsgivare borde skryta om tjänstepensionen

Debatt 27 september - Tjänstepensionens dag Nio av tio tycker att det är viktigt att arbetsgivaren erbjuder tjänstepension när de byter jobb – ändå nämner få arbetsgivare det i sina anställningsintervjuer. De arbetsgivare i Västra Götaland som...tisdag 27/9 13:00