Besviken. Under fredagen packade David Klint och hans kollegor ihop utegymmet som de byggt upp på Bananpiren. Foto: Lovisa Hansson

Utegym tvingades stänga i förtid: "Slår otroligt hårt mot oss"

Efter hot om vite på 500 000 kronor tvingades Tough Viking packa ihop sitt utegym på Bananpiren i förtid. "Det slår otroligt hårt mot oss" säger David Klint, grundare Tough Viking.

  • Publicerad 14:49, 23 apr 2021

"Av respekt". Enligt David Klint så handlar det inte om det eventuella vitet, men länsstyrelsens beslut gjorde så att det var omöjligt att hålla gymmet öppet. "Vi ville inte behöva packa ihop mitt under verksamheten på lördag av respekt mot de som skulle tränar här". Foto: Lovisa Hansson

I måndags öppnade Tough Viking ett temporärt utegym på Bananpiren.

– Under helgen väntade vi oss runt 2 500 besökare, utspritt över dagarna. Enligt våra beräkningar skulle det vara runt 3-400 personer som vistades på området samtidigt, men eftersom det är utomhus och stora avstånd så skulle man kunna träna under smittsäkra former, säger David Klint, grundare Tough Viking.

Han visar runt på området. På 60 000 kvadratmeter hade de byggt 25 olika gymstationer med stora avstånd mellan stationerna. Ett 60-tal funktionärer från lokala idrottsföreningar hade engagerats för att se till att besökarna höll avstånd till varandra.

Men nu ska allt rivas.

– Vi har tillstånd från polisen och ett okej från markägaren, Göteborgs stad. Men länsstyrelsen gör en annan bedömning, berättar David Klint.

500 000 kronor i vite

Länsstyrelsen i Västra Götaland, som gjorde en tillsyn av gymmet i tisdags, bedömer nämligen att Tough Viking har skapat en offentlig tillställning. Och beslutade i torsdags att förlägga företaget med vite på 500 000 kronor om de inte säkerställde att endast max åtta personer skulle kunna vistas på området samtidigt. Beslutet grundar sig i den tillfälliga pandemilagen.

– Vi anser att det är djupt orättvist att det finns ett 30-tal utegym i Göteborg där det inte finns någon kontroll över hur många personer som vistas samtidigt. Vårt utegym har heller inte varit en öppen tillställning som länsstyrelsen hävdar, eftersom man måste vara medlem för att komma in på området.

"Är orolig"

Länsstyrelsens beslut går att överklaga, men det ger lite tröst eftersom ett eventuellt nytt beslut skulle komma efter att Tough Viking redan lämnat Bananpiren.

– Om två veckor ska vi öppna i Stockholm, men det är klart att man är orolig nu för att länsstyrelsen där ska ta ett liknande beslut.

Har du förståelse för att länsstyrelsen bara vill göra vad de kan för att hindra smittspridning?

– Det pågår en pandemi och det ska man ha respekt för. Men vi tycker att vi har kunnat visa hur man bygger upp ett smittsäkert utomhusgym där folk kan träna, vilket är positivt för folkhälsan. Man borde slå ner på verksamheten som faktiskt sprider smitta, som butiker och verksamheter inomhus. Det måste finnas någon rättvisa i besluten, säger David Klint.

Foto: Lovisa Hansson

Vi är GBG