Ivo. En läkare verksam i Göteborg får prövotid efter att han utfört omskärelser på tre små pojkar som sedan behövde akutvård. Foto: Ulrica Andersson

Utförde farliga omskärelser – läkare får prövotid

Efter att två små pojkar behövde akutvård efter att ha blivit omskurna började Ivo granska läkaren som utfört ingreppen. I granskningen tillkom ett ytterligare fall.

  • Publicerad 05:30, 18 dec 2021

Hösten 2018 behövde två små pojkar akutvård på Sahlgrenska efter att ha blivit allvarligt sjuka efter omskärelser. När Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, inledde en granskning av händelserna upptäckte de ett liknande fall. På Södra Älvsborgs sjukhus i Borås hade en veckor gammal pojke också behövt akutvård dagar efter att ha blivit omskuren.

Gemensamt för de tre fallen var att en och samma läkare utfört ingreppen.

De tre bebisarna fick alla föras till akuten några dagar efter att ha blivit omskurna. På sjukhus konstaterades syrebrist i samtliga fall.

Syrebristen hos barnen orsakades av en överdosering av den bedövningskräm som läkaren ordinerat och instruerat föräldrarna att använda. I ett av fallet användes en bedövningskräm med högsta styrka, avsedd för vuxna.

Ivo anmälde

Förra året anmälde Ivo läkaren till ansvarsnämnden. Nu har nämnden beslutat att läkaren ska beläggas med prövotid på tre år för att "utveckla sin kompetens" i samband med manlig omskärelse.