Trädgårdsarbete. Oväntade föremål dök upp i leran på Parkgatan. Foto: Higab

Utgrävning: Kinesiskt porslin hittat vid Parkgatan

Rester av kinesiskt porslin från Ostindiska kompaniet och en gammal okänd husgrund. Vid utgrävningen av trädgården vid Wernerska villan i Göteborg tittade lager av historia upp.

  • Publicerad 13:04, 17 feb 2021

Det är att svårt avgöra hur gammal stenläggningen är

Sedan ett år tillbaka genomför Higab en omfattande upprustning av det pampiga huset på Parkgatan. Byggnaden är på väg att sjunka ihop och nu ska den bland annat stagas upp av ett gäng stålpålar i grunden. Samtidigt pågår en dränering av tomten.

Men nu har arbetet i trädgården stannat upp. Under det pågående grävarbetet har entreprenören Tuve Bygg stött på olika arkeologiska fynd. Rester av kinesiskt porslin från 1700-talet och flintgods från 1800-talet.

– Vi har även hittat delar av en kakelmur och andra äldre föremål som spikar, verktyg och en spritflaska. Fynden kommer nu att tas om hand, säger Karin Lottkärr, projektledare på Higab i ett pressmeddelande.

 

Porslinsskärvor. Rester av kinesiskt porslin hittades i leran. Foto: Higab

Wernerska Villan. På Parkgatan ligger Göteborgs första privata villa. Foto: Higab/Hans Wretling

Tidigare hus

Men det var inte bara porslinsskärvor som hittades. Drygt en och en halv meter ner i marken dök en stenmur med golv upp.

– Troligtvis är muren från ett hus som fanns innan Wernerska Villan byggdes på 1880-talet. Det har inte grävts här tidigare och vi har ingen information om nåt tidigare hus, därför är det svårt att avgöra hur gammal stenläggningen är, säger Karin Lottkär.

Innan stenläggningen grävs igen kommer en inmätning att genomföras för att dokumentera placeringen för framtiden.

Wernerska Villan

Mitt emellan Akademin Valand och Vasaallén ligger Wernerska Villan.

Stenhuset byggdes 1886 och var den första privatbostaden i Göteborg med elektricitet.

Ursprungligen innehöll huset 20 rum, kök och stall, och byggdes som privatbostad åt grosshandlaren Carl Wijk och hustrun Emma Helena Röhss.

1915 såldes villan till grosshandlare Gustaf Werner, och bytte namn från Wijkska palatset till Wernerska villan.

På senare tid har huset främst använts som kontor, även om övervåningen alltjämt i stort är bevarad med originalinredning.

Sedan förra året genomför Higab en omfattande upprustning av huset.

Källa: Higab

Visa merVisa mindre