Uthyres: Här finns hundratals tomma lokaler

I Högsbo och Sisjön står hundratals lokaler tomma i väntan på nya hyresgäster. De flesta av dem ligger i gamla industriområden.

  • Publicerad 05:30, 23 jan 2022

Marknadsplatsen Objektvision är som ett Hemnet för företagare. Här samlas annonser från olika fastighetsägare som erbjuder lediga lokaler. På sajten trängs kontor, butiker, lager och industrilokaler.

I mitten av januari fanns närmare 1 600 lokaler att välja på i Göteborg. Majoriteten av dem ligger i centrum, på Hisingen och i området Askim-Högsbo-Frölunda.

Var femte ledig lokal som annonseras ut på marknadsplatsen har en adress i Sisjön eller Högsbo industriområde. Där finns närmare 150 000 kvadratmeter ledig lokalyta.

Många av lokalerna ligger i låga, anonyma industrilador som byggdes mellan 1950- och 1980-talen.

– Under det senaste året har efterfrågan på industrilokaler backat med tio procent. Samtidigt har efterfrågan på kontorslokaler ökat ungefär lika mycket, säger Peter Bergström.

Under pandemins första år gick rekordmånga företag i konkurs i Göteborg. Då fanns det ännu fler lokaler att välja mellan. I november 2020 annonserades 1 900 lokaler ut på Objektvision. Sedan dess har läget stabiliserats något.

Enligt Peter Bergström är det helt normalt att sex-sju procent av alla lokaler i en storstad är outhyrda. Däremot har kundmönstret förändrats under pandemin.

– Den trend vi kan se är att många kunder vill ha kortare avtal än vad som är brukligt och att de hellre förlänger sina avtal efterhand. Dessutom har vi noterat att man nu generellt sett letar efter mindre lokaler än tidigare.

Många av lokalerna ligger i låga, anonyma industrilador som byggdes mellan 1950- och 1980--talen.

Vi är GBG