Utmanar Mozart med feministisk kraft

De dyker hastigt upp för att försvinna. Den här gången med Mozarts "Trollflöjten" i en omarbetad version. Pop up-operan presenterar "Ocarinavaginan" – med kvinnligt fokus.

  • Publicerad 16:15, 6 okt 2018

Vi träffas i en industrilokal uppe i Kortedala i skuggan av höghusen på Julianska Gatan. Granne med en MMA-klubb ska Pop up-operan husera för en ny uppsättning.

Den här gången blir det Mozarts "Trollflöjten" som ska få en femintistisk tvist av det engagerade operasällskapet som dyker upp på de mest oanade ställen.

– Senast var 2015 i en industrilokal på Hisingen. Då saknades värme och toaletter. Det är skönt att slippa fixa det den här gången, säger Karin Fjellander, som förutom att hon är Pop up-operans konstnärlig ledare också är kommunikatör, fixare och donare i allmänhet, men en av sångarna i synnerhet.

För här gör alla allt för att få bäst möjliga resultat.

– Tanken är att vi ska bryta med föreställningarna om opera som överklass. När vi spelar i sådan här miljö tänker man inte överklass. Man ska inte ta på sig fint. Det ska vara oömt, förklarar Karin Fjellander.

– Vi kämpar mycket för det här och för att komma nära operan som konstform, säger Siri Carbin Åhlund.

– Det är också det som är så gott med att vara här ute. Man måste ta sig hit ut...

– Ja, allt händer ju annars i stan, fortsätter Karin Fjellander.

Operan står dem nära. Men inte utan ifrågasättande.

– Det blir ofta klyschigt där kvinnor sällan tas på allvar. De flesta rollerna är dessutom fördelade till män. Skälet till att jag inte får en roll i en opera är inte att jag inte är bra utan för att det inte finns tillräckligt med roller, säger Karin Fjellander.

Så nu vänder Pop up-operateamet på konceptet och låter kvinnorna ta plats. Så när "Trollflöjten" nu hamnar i nya händer döps den om till "Ocarinavaginan" där de "manliga" rollerna istället görs av kvinnor.

– En kvinnlig hjältinna kan inte spela på trollflöjten. Då blev det en ordlek med okarinan, som ju är ett slags lergök. Dessutom är trollflöjten inte viktig i originalet, förklarar Karin Fjellander.

– Dessutom pratade vi mycket om att det inte finns någon motsvarighet till fallossymbol för kvinnor. Så vi ville göra en uppsättning med tydlig feministisk approach utan plakattexter.

Pop up-operanteamet har på egen hand översatt librettot från tyskan. Från den första idén sommaren 2016 och med bifallet kulturstöd sommaren efter har arbetet trummat på. Ingen får någon rimlig lön och allt görs på kort tid. Åtta föreställningar på två veckor.

– Vi är totalt 17 personer plus några som jobbar helt ideellt, förklarar Karin Fjellander.

För Grith Fjeldmose, regissör, är detta en ny erfarenhet.

– Det är ju helt annorlunda mot hur jag hade det på Stora Teatern och Göteborgsoperan, säger den före detta operasångerskan.

– Självklart gjorde vi gästspel, men inte i en sådan här extrem miljö. Lite lustigt är det, för då var jag ju fackligt engagerad där arbetsmiljön var viktig.

Ocarinavaginan

Är: Mozarts "Trollföljten" i en feministisk kontext. Premiär 11 oktober.

Med: Karin Fjellander, Siri Carbin Åhlund, Margareta Dalhamn, Petter Reingardt, Florian Lauss samt orkester med Hanna Bendz, Rikard Nord, Rose-Marie Nord och Daniel Austem.

Regi: Grith Fjeldmose.

Scenogradi med mera: Studio Murkla.

Ljus: Fyrkant.

Pop Up-Operan: Är operakompaniet som poppar upp där man minst anar det.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

Improvisationsfestivalen som utmanar röst och rörelse

Nyheter Varia lockar deltagare från hela världen Hallå där...måndag 15/10 11:45

Dagens namn – 15 oktober

Nyheter FILM Glöm inte att gratulera dina nära och kära på namnsdagen!måndag 15/10 10:30

Fortsatt tågstrul mellan Göteborg och Stockholm

Nyheter Trafikverket varslar om förseningar under veckan Det är fortsatt stora störningar i tågtrafiken mellan Göteborg och Stockholm efter den brand som bröt ut i ett ställverk i närheten av Skövde i i söndags.måndag 15/10 9:02

Nu ska stadens gångbanor rustas upp

Nyheter Ber om invånarnas synpunkter Trafikkontoret ska ordna till kommunens gångbanor. Men vilka ska prioriteras? I Norra Hisingen får nu invånarna säga sitt.söndag 14/10 6:30

Vill väcka medvetenhet om miljö och klimat

Nyheter Med "Vampyrbläckfiskar i Arizona" vill Teater Trixter förhålla sig till klimatångest – och väcka debatt. – Det är viktigt att förstå att vi är en del av allt, säger manusförfattaren och regissören...fredag 12/10 17:42

Glädjebeskedet: Ännu fler göteborgare i jobb

Nyheter Arbetslösheten minskar för femte året i rad Arbetsmarknaden är stark och för femte året i rad går arbetslösheten ner. Det visar nya statistik från Arbetsförmedlingen.fredag 12/10 16:03

Ny studie: De väljer bort kulturskolan

Nyheter Forskning från Göteborgs universitet Den typiske svenska kulturskoleeleven är en svenskfödd flicka med välutbildade föräldrar. Det visar en ny studie från Högskolan för scen och musik vid Göteborgs universitet.fredag 12/10 15:30

Här är de bästa tipsen för den bästa helgen

Nyheter Krogshower, körkraft från Sydafrika eller nytolkning av klassisk opera…? Göteborgshelgen erbjuder det mesta. Göteborg Direkt visa vägen med bästa tipsenfredag 12/10 11:58

Dagens namn – 12 oktober

Nyheter FILM Glöm inte att gratulera dina nära och kära på namnsdagen!fredag 12/10 11:08

Vi är GBG

    Vi är GBG