Göteborgs Stads julgran på Gustaf Adolfs torg 2017. Foto: Peter Svenson

Utmaningen: Granens väg till Gustaf Adolfs torg

En 20 meter lång julgranstransport i centrala Göteborg är minst sagt en utmaning. Operationen kräver noggrann planering och ett brett samarbete. Men i natt ska granen på Gustaf Adolfs torg vara på plats.

  • Publicerad 13:17, 26 nov 2018

Tidigare hade staden ett samarbete med militären på Säve som flög in granen med helikopter som en övning. Men efter att de la ner sin verksamhet på flygplatsen för ett tio-tal år sedan har granen fraktats in med lastbil – ett inte helt enkelt projekt. För två år sedan ställde parkerade bilar på Norra hamngatan till det och ringdans på Gustaf Adolfs torg kändes avlägset. Men efter mycket om och men kom granen fram, om än något skadad, och julen var räddad.

Läs mer om Julstaden: Pettson och Findus intar Götaplatsen

Med alla pågående byggprojekt i Göteborg har det blivit svårare och svårare att få fram granen till Gustaf Adolfs torg. Årets grantransport är en avancerad operation som bygger på ett noggrant samarbete mellan park- och naturförvaltningen, trafikkontoret, spårvägen och transportfirman. Natten mellan måndag och tisdag ska granen sättas på plats.

– Att köra bil i centrum på dagtid kan vara en tillräcklig utmaning. Nu handlar det om en 20 meter lång lastbil. Vi kör in den på natten när det är lite trafik och vi inte riskerar att störa spårvägen som har trafikfritt just då, säger Rakel Berglund, parkförvaltare på park- och naturförvaltningen.

LADDA NER VÅR APP: Iphone Android

Transporten är 20 meter lång, 5 meter hög och väldigt bred. Vissa parkeringsplatser utanför Operan, på Västra Sjöfarten och på Norra hamngatan kommer stängas av under natten.

– Jag tycker det är fint att man i en stad där så mycket förändring är på gång ändå kan hålla kvar vid traditioner. Detta är en sådan tradition. Hur mycket vi än gör om i staden kommer granen alltid komma tillbaka, säger Rakel Berglund.

Vad kan du säga om årets gran?

– Den är skänkt från en privatperson i Munkedal där den har stått på en sommarstugetomt. Det är en rejäl pjäs. Från början var den 24–25 meter så vi har fått kapa den några meter så ljusslingan ska täcka. Just nu ligger den på en lastbilscentral i Mölndal i väntan på transport, säger Rakel Berglund.

På fredag den 30 november tänds belysningen i granen.

Läs också: Guiden: Så får du en grannare gran än grannen

Läs också. Tröttnat på julgranen? Sänk den i en sjö!