Miljöpartiets Karin Pleijel pratar bromsteknik med Amer Wafi som testar nya Styr och ställ. Foto: Kristian Risenfors

Utmaningen: Hålla kvar pandemi-cyklisterna

Göteborgscyklisterna har blivit fler under coronapandemin. Kommunens utmaning är nu att hålla kvar dem över vintern.

  • Publicerad 08:12, 29 sep 2020

AVSTÅND. Anette Thorén och Sara Hellgren på trafikkontoret försöker få fler göteborgare att välja cykeln.

Göteborg stad har satt ett ambitiöst cykelmål: 219 000 cykelresor per dygn år 2025. Det är i så fall en tredubbling jämfört med 2011.

Under coronapandemin är cykel det enda färdsättet som ökat i antal resor i Göteborg. Nu står cyklingen för ungefär sju procent av det totala resandet inom staden.

Cyklandet bland unga minskar

Snart väntar höstrusk med lövhalka och sedan minusgrader med is. Kommunens stora utmaning är att få cyklisterna att bli året-runtcyklister i stället för att välja bilen under vintermånaderna.

– Det är en jätteviktig fråga. Nu under pandemin är det viktigt med cykelfrämjande åtgärder – både för att avlasta kollektivtrafiken och för att ge nya vanor. En studie visar att hälften av alla göteborgare har mindre än trettio minuters cykelväg mellan hem och arbete, det finns en enorm potential, säger Karin Pleijel (MP), som profilerat sig som ”cykelkommunalråd”.

Sedan är det ju det där med hämtning/lämning på förskola och gärna hinna handla på vägen hem…?

– Jo, så är det ju. Alla har komplicerade liv. Men de kan bli mindre komplicerade med en cykel. Du slipper sitta i bilkö och leta parkeringsplats och du slipper passa tider i kollektivtrafiken, säger Karin Pleijel.

Styr och ställ-cyklar för 1 miljon spårlöst försvunna

Kommunen har flera pågående kampanjer för att göra fler göteborgare till cyklister. Bland annat med skyltar som visar cykelavstånd och tider mellan olika platser i stan.

– Många är vana vid att åka kollektivt, men man vet inte hur korta avstånden egentligen är eftersom man åker i fyrkanter med kollektivtrafiken, säger Sara Hellgren, på trafikkontoret.

Lindholmen testområde för säkrare cykling i "Byggeborg"

I en annan kampanj försöker man göra fler sommarcyklister till vintercyklister. Den som väljer att cykla till och från jobbet minst tre gånger i veckan och rapporterar in vinterväghållningen får dubbdäck i utbyte.

När cyklande göteborgare har fått svara på varför de väljer att cykla kommer hälsoaspekten ofta högt upp. Lika så frihetskänslan – att äga sin egen framfart.

– Miljöaspekten tar folk för givet. Den brukar faktiskt komma långt ner på listan, säger Anette Thorén, på trafikkontoret.

Varför väljer göteborgare bort cykeln?

– Det kan handla om olika saker, ofta tar man bilen av vana. En del kan erkänna att de har för dålig kondis eller att vädret är för dåligt. Många är också osäkra och vet inte hur man ska bete sig. Det är en ny trafikmiljö och man kanske inte cyklat sedan man var barn. Stöldrisken är också en utmaning. Det är inte alla som vill ha cykeln på väggen i vardagsrummet.

Resande i Göteborg januari-juni 2019/2020

Kollektivtrafik: -25 procent

Cykel: +5 procent

Bil: -7 procent

Gående: -25 procent (antagen förändring)

Källa: Trafikkontoret
 

Visa merVisa mindre

Fakta från trafikkontorets rapport ”Trafik- och resandeutveckling 2019"

En genomsnittlig cykelresa i Göteborg är 4,5 kilometer.

En genomsnittlig vardag genomförs ungefär 100 000 cykelresor i Göteborg.

19 procent av andelen cyklar i morgontrafiken är elcyklar.

En genomsnittlig vardag 2019 gjordes cirka 670 000 bilresor till, från och inom Göteborg.

Visa merVisa mindre

Trafiken – minut för minut

KONSUMENT GÖTEBORG

"Håll inne med betalningen"

Konsument Vad gör man om fiberinstallationen försenas av en tvist? Eller om man köpt en ny hylla som man inte lyckas skruva ihop? Konsumentrådgivare, Cassandra Larsson har svaren. lördag 17/10 11:40

DEBATT

"Vem tycker att det är bra att fattiga dör tidigare?"

Debatt Den som lever sitt liv i rika Askim lever i genomsnitt 10 år längre än den som bor i Bergsjön. Den som är fattig, kortutbildad och arbetslös dör helt enkelt tidigare än den som är rik, högutbildad och har jobb. lördag 3/10 12:06

KRÖNIKOR

Tjulander: Ett problem som angår hela stan

Krönika De kriminella gängen i Göteborg har den senaste tiden fått mycket uppmärksamhet i medier i hela landet. Det har skramlats med förslag om fler poliser och hårdare straff. lördag 10/10 14:38

QUIZ

Quiz: Vad kan du om din snart 400-åriga stad?

Firar 399 år i dag Idag är det ett år kvar till det stora 400-årsjubiléet för vår stad. Men vem grundade då Göteborg? Och hur gammal är egentligen Götaälvbron? I det här quizet kan du utmana dina Göteborgskunskaper.torsdag 4/6 15:11