Årets föreningshjälte. Göteborgaren Hugo Hallberg nomineras till årets föreningshjälte. Foto: Privat

Utövare av otippad sport kan bli föreningshjälte

Snart ska årets föreningshjälte utses och det är många som nominerats. Bland dem göteborgaren som utöver sporten få visste fanns på riktigt.

  • Publicerad 09:30, 7 dec 2017

Varje år utser spelbolaget Unibet en föreningshjälte för att hylla fans som står för en sund läktarkultur och som gör allt och lite till för sin förening.

Finalisterna och vinnaren bland de nominerade utses av en juryn under ledning av ordförande Glenn Hysén. Tävlingen pågår mellan augusti och december och vinnaren får ett personligt utformat pris till ett värde av 10 000 kronor.

Och i år hittar vi en göteborgsnominering med koppling till en aningen udda sport men fansen finns över hela världen och den nominerade Hugo Hallberg har snabbt uträttat mycket för sin förening. I somras startade han det första svenska landslaget någonsin för att kunna ställa upp i EM i Oslo.

Han arrangerade även det första svenska mästerskapet sedan fem år. Sporten det handlar om är Quidditch skapad av J.K. Rowling som är författare till de omåttligt populära Harry Potter-böckerna.

– Varje krona och varje sekund jag lägger ner är klart värt det för den energin jag får tillbaka. Alla spelare i Griffins är fantastiska och utan dem hade jag inte orkat hålla på, säger Hugo.

Läs mer om quidditch: Fiktiv sport är nu verklighet i Göteborg

Quidditch

Sporten quidditch skapades av J.K. Rowling författaren av Harry Potter-böckerna.

Det första quidditchlaget, utanför böckerna, grundades i USA på Middlebury College.

I Sverige finns just nu fyra quidditchlag och i hela världen finns omkring 300 enligt Internationella quidditchförbundet.

Gothenburg Griffins har drygt 50 medlemmar varav ca 20 är aktiva spelare.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

Vi är GBG