Frihetsberövad. Utpekad kriminell ledare satt häktad i veckor misstänkt för grovt vapenbrott, men misstankarna mot mannen lades ned. Foto: Kriminalvården

Utpekad kriminell ledare får ersättning av staten

Tre miljoner i skadestånd krävde den man som utpekats som överhuvud för ett kriminellt släktnätverk i nordöstra Göteborg. Anledningen är att han suttit häktad i veckor och sedan släppts. 26 000 kronor är vad han får.

  • Publicerad 16:20, 13 nov 2019

Bakgrunden till ersättningen är att mannen satt frihetsberövad i flera veckor misstänkt för grovt vapenbrott, men misstankarna mot mannen lades ned.

63-åringen, som har utpekats som överhuvud för ett kriminellt belastat släktnätverk i nordöstra Göteborg, krävde därför tre miljoner i skadestånd av staten.

Kriminell ledare kräver miljonbelopp i skadestånd

Enligt mannens ombud handlade det om ett "särskilt ömmande fall" och att han tagit skada av av den mediala rapporteringen i fallet.

Men Justitiekanslern (JK) ser inga skäl att göra avsteg från praxis. Skadeståndssumman landar därför på 26 000 kronor, visar handlingar som nyhetsbyrån Siren har tagit fram.

"Överhuvud"

Det var ett polistillslag i en företagslokal med koppling till 63-åringen som föranledde gripandet 9 juni i somras men han släpptes efter knappt en månad då en yngre släkting anmälde sig som innehavare till lokalen, där en kulsprutepistol och en automatkarbin hade hittats. Släktingen friades dock nyligen av tingsrätten.

Poliskällor har i media uppgett att den ostraffade 63-åringen fungerar som inflytelserikt "överhuvud" för släkten, skriver Siren.

Flertalet brottsutredningar kring släktnätverket har kretsat kring bland annat utpressning, hot och våldsdåd.

Trafiken – minut för minut

DEBATT

"Vi har ett välfärdsnödläge"

DEBATT Satsa på primärvården och förbättra villkoren för sjukhuspersonalen är två punkter som Vänsterpartiets Eva Olofsson, Carina Örgård och Jan Alexandersson tycker bör prioriteras i regionen.torsdag 16/1 11:36

QUIZ

QUIZ: Vad betyder nyorden?

35 ord har skapats eller blivit vanligare under 2019 Animoji, deepfake, popcornhjärna och dra åt helvete-kapital är exempel på ord i Språkrådets nyordslista för 2019. Men vet du vad orden betyder?fredag 27/12 11:57