Frihetsberövad. Utpekad kriminell ledare satt häktad i veckor misstänkt för grovt vapenbrott, men misstankarna mot mannen lades ned. Foto: Kriminalvården

Utpekad kriminell ledare får ersättning av staten

Tre miljoner i skadestånd krävde den man som utpekats som överhuvud för ett kriminellt släktnätverk i nordöstra Göteborg. Anledningen är att han suttit häktad i veckor och sedan släppts. 26 000 kronor är vad han får.

  • Publicerad 16:20, 13 nov 2019

Bakgrunden till ersättningen är att mannen satt frihetsberövad i flera veckor misstänkt för grovt vapenbrott, men misstankarna mot mannen lades ned.

63-åringen, som har utpekats som överhuvud för ett kriminellt belastat släktnätverk i nordöstra Göteborg, krävde därför tre miljoner i skadestånd av staten.

Kriminell ledare kräver miljonbelopp i skadestånd

Enligt mannens ombud handlade det om ett "särskilt ömmande fall" och att han tagit skada av av den mediala rapporteringen i fallet.

Men Justitiekanslern (JK) ser inga skäl att göra avsteg från praxis. Skadeståndssumman landar därför på 26 000 kronor, visar handlingar som nyhetsbyrån Siren har tagit fram.

"Överhuvud"

Det var ett polistillslag i en företagslokal med koppling till 63-åringen som föranledde gripandet 9 juni i somras men han släpptes efter knappt en månad då en yngre släkting anmälde sig som innehavare till lokalen, där en kulsprutepistol och en automatkarbin hade hittats. Släktingen friades dock nyligen av tingsrätten.

Poliskällor har i media uppgett att den ostraffade 63-åringen fungerar som inflytelserikt "överhuvud" för släkten, skriver Siren.

Flertalet brottsutredningar kring släktnätverket har kretsat kring bland annat utpressning, hot och våldsdåd.

Krönikor

Tjulander: "Dagen alla fåglar flyger oss över huvudet"

Krönika Krönika Det är något visst med fåglar och människors fascination för dem. Jag har aldrig fattat grejen, ändå är jag barn till generationen som på minsta kvitter kan artbestämma fågeln och... tisdag 11/5 17:00

Konsumentfrågan

Så länge kan du få vänta på pengar när du ångrat ett köp

Konsument Konsument Får man verkligen höja priset på en vara från en dag till en annan och hur länge ska man behöva vänta på pengarna när man ångrat ett köp? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. fredag 9/4 13:20

Debatt

Bygg på de hårda ytorna och låt barnen ta plats

Debatt UTDÖMD Förskola Vilken chock och oro det blir för föräldrar och pedagoger när man får läsa att just vår förskola, Tunnlandsgatan 3, är utdömd och planeras rivas... lördag 1/5 13:00