Bilden är en genrebild. Foto: Direktpress

Utredning efter dödsolyckan i Biskop läggs ner

Polisen har tagit beslutet att lägga ner förundersökningen efter den spårvagnsolycka som skedde vid hållplats Väderilsgatan i slutet av augusti.

  • Publicerad 14:42, 15 okt 2021

Det är tungt för både mannens anhöriga och spårvagnschauffören.

Det var under eftermiddagen den 26 augusti som en man gick av vagnen på hållplats Väderilsgatan i Biskopsgården. När spårvagnen – av en äldre modell med två ihopkopplade vagnar – ska köra vidare faller mannen mellan vagnarna och blir då överkörd och fastklämd.

Mannen avled på plats av sina skador.

Man avled i spårvagnsolycka

Efter händelsen startade både polisen och Göteborgs spårvägar var sin utredning för att gå till botten med hur olyckan kunde ha uppstått. Spårvagnen togs i beslag för teknisk undersökning.

Nu meddelar polisen att de lägger ner sin utredning om grov vårdslöshet i trafik samt vållande till annans död.

– Utredningen har visat att det var en olyckshändelse, att inte något brott har begåtts. Därför avslutar vi utredningen, säger Linda Frid, förundersökningsledare.

Anhöriga underrättade

För att komma till den slutsatsen har polis förhört vittnen och studerat filmer från övervakningskameror. De visar på ett tragiskt olycksförlopp enligt Linda Frid.

– Filmerna visar att mannen stiger av vagnen vid hållplatsen, av okänd anledning faller bakåt och hamnar mellan vagnarna.

Anhöriga till den avlidna mannen ska ha blivit underrättade om vad polisens utredning kommit fram till samt att den nu avslutas.

– Det är tungt för både mannens anhöriga och spårvagnschauffören, säger Linda Frid.

Ska byta ut gammal modell

Även Göteborgs spårvagnar har avslutat sin utredning efter olyckan.

Slutsatserna är liksom polisens utredning att spårvagnsolyckan var en olyckshändelse. För att förhindra att liknande olyckor sker igen föreslår utredningen att de gamla modellerna av spårvagnarna byts ut, till andra modeller där inte vagnar kopplas ihop.

Redan förra året tog Göteborgs spårvägar beslutet att fasa ut den gamla modellen i takt med att nya spårvagnar levereras från tillverkaren.

Vi är GBG