Det finns över 200 vårdcentraler i Västra Götaland varav drygt hälften drivs i regionens, Närhälsans regi, övriga är privatägda.

Två av Närhälsans vårdcentraler i Göteborgs kommun kvalar in bland de tio bästa, visar en nationell patientundersökning som innehåller närmare 16 000 svar från primärvårdspatienter i Västra Götaland:

Styrsö som toppar hela listan och Lövgärdets vårdcentral som hamnar på en åttonde plats.

Samtidigt visar undersökning att en övervägande majoritet av patienterna i primärvården är nöjda med sin vårdcentral och den vård eller behandling de får.

– Det är glädjande är att alla värden blivit bättre och vi är tacksamma för att fler patienter valt att besvara enkäten än tidigare år. Det här ger vårdcentralerna ett bra underlag i sitt utvecklingsarbete, säger Marie Gustafsson som är primärvårdschef, koncernkontoret, Västra Götalandsregionen till VGRFokus.

Undersökningen visar bland annat att 85 procent av de som svarat på enkäten upplever att de mötts av medkänsla och omsorg i kontakt med vården. Dessutom säger 90 procent att de blivit bemött med respekt och värdighet oavsett bakgrund, såsom kön, etnisk tillhörighet, funktionsnedsättning med mera.

I enkäten framkommer även övergripande förbättringsområden för Närhälsan.

– Det område där VGR har de största förbättringspotentialerna utifrån enkätsvaret är kontinuitet och koordinering.  Exempelvis hur vården samordnas kring patienten. Detta är något som vårdcentralerna arbetar med att stärka, säger Marie Gustafsson.