Utskällt bostadsbolag trygghetsatsar

Lövgärdet ska strykas från polisens lista över särskilt utsatta områden. Det är ambitionen när Poseidon och Victoria Park går ihop för att förädla området. Men tidigare kritik mot Victoria Park skaver än bland hyresgästerna.

  • Publicerad 08:22, 12 mar 2020

Hyresrätterna dominerar i Lövgärdet. Privatägda Victoria Park och kommunala Poseidon äger tillsammans 95 procent av bostäderna i området.  

I det avtal som bostadsbolagen nu skrivit under utlovas ett gemensamt arbete för ett tryggare och mer integrerat Lövgärdet.

– Vi är mycket glada och stolta över vårt samarbete med Poseidon och Göteborgs Stad. I samverkan kan vi göra större långsiktig skillnad för våra hyresgäster och göra Lövgärdet till en ännu bättre plats att leva på, säger Glenn Malmberg, regionchef, Victoria Park.

Men Victoria Park har tidigare kritiserats för bland annat boendemiljön i deras lägenheter och för planerna på att sälja delar av bostadsbeståndet till en internationell aktör.  

Det är inte glömt.

– Det behövs insatser för att skapa trygghet i våra områden, men Victoria Park kliver inte in med någon meritlista i det arbetet precis. Många i området är mycket skeptiska till Viktoria Park som är en av orsakerna till den otrygghet många upplever, säger Kristofer Lundberg, Hyresgästföreningen Angered.

Kravet: Gör Södra Lövgärdet kommunalt

Hur arbetar Victoria Park för att stärka förtroendet bland hyresgästerna?

– För oss är det viktigt att engagera våra hyresgäster i arbetet med att skapa attraktiv boendemiljö och för ökad trivsel. Det sker genom satsningar på delaktighet och förebildsarbete. Genom vår lokala organisation med egen personal på Vaniljgatan finns vi nära våra hyresgäster – för en bra dialog och kunna ge en bra service. I den dagliga dialogen och genom den årliga kundundersökningen berättar våra hyresgäster vad vi gör bra och vad vi kan förbättra för ökad trivsel, säger Glenn Malmberg.

Han pekar även på Victorias Parks arbete för att få in fler i samhället och ut i arbetslivet.

Samtidigt stöttar bolaget det lokala föreningslivet och även "Lyftet" som består av ett 30-tal organisationer som skrivit under en intentionsförklaring om att förändra hela Lövgärdet i en positiv riktning.

Så ska Lövgärdet lyfta – "fokus på tre områden"

Olika metoder för förändring

Enligt Kristofer Lundberg finns det olika metoder att arbeta med för att förändra ett område

– Två motpoler är ju Gårdstensmodellen och Hammarkullemodellen där den senare handlar om lokal makt och inflytande, där civilsamhället leder processen, det är vad jag tror är framgångsrikt, säger han.

Nu ska "Hammarkullemodellen" dokumenteras

Det här vill hyresvärdarna göra under 2020:

• Sedan drygt ett år tillbaka finns även Poesidons trygghetsgrupp närvarande i området på kvällar och helger.

•Att tillsammans med Göteborgs universitet ta fram en behovsanalys för hur tryggheten kan stärkas och problemfaktorer minskas.

•Utreda möjligheter för gemensamma trygghetsvärdar.

•Se över utemiljö och belysning för ökad trygghet.

•Ta fram ett gemensamt koncept för områdesskyltning.

•Utreda hur torget kan utvecklas

•Ta fram former för att långsiktigt samarbete.

Visa merVisa mindre

Trafiken – minut för minut

KONSUMENT GÖTEBORG

Vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa?

Konsument. Måste jag betala ersättning för leveranshinder och hyra, vad är Konsumentverket och vad är konsumentvägledningen egentligen och vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. söndag 24/5 12:00

DEBATT

"För oss är det tydligt – välfärden måste sättas först"

Debatt Socialdemokraterna Välfärdsarbetarna utför några av de allra viktigaste arbetsuppgifterna vi har i samhället. De tar hand om våra barn och äldre, vårdar de sjuka och utbildar de unga. torsdag 2/7 10:21

KRÖNIKOR

Fransson: "En historisk höst väntar din lokaltidning"

Krönika Göteborg Direkts chefredaktör Joakim Fransson ser tillbaka på en tuff vår, men blickar samtidigt framåt mot en historisk höst.fredag 3/7 13:10

QUIZ

Quiz: Vad kan du om din snart 400-åriga stad?

Firar 399 år i dag Idag är det ett år kvar till det stora 400-årsjubiléet för vår stad. Men vem grundade då Göteborg? Och hur gammal är egentligen Götaälvbron? I det här quizet kan du utmana dina Göteborgskunskaper.torsdag 4/6 15:11