Utskällt bostadsbolag trygghetsatsar

Lövgärdet ska strykas från polisens lista över särskilt utsatta områden. Det är ambitionen när Poseidon och Victoria Park går ihop för att förädla området. Men tidigare kritik mot Victoria Park skaver än bland hyresgästerna.

  • Publicerad 08:22, 12 mar 2020

Hyresrätterna dominerar i Lövgärdet. Privatägda Victoria Park och kommunala Poseidon äger tillsammans 95 procent av bostäderna i området.  

I det avtal som bostadsbolagen nu skrivit under utlovas ett gemensamt arbete för ett tryggare och mer integrerat Lövgärdet.

– Vi är mycket glada och stolta över vårt samarbete med Poseidon och Göteborgs Stad. I samverkan kan vi göra större långsiktig skillnad för våra hyresgäster och göra Lövgärdet till en ännu bättre plats att leva på, säger Glenn Malmberg, regionchef, Victoria Park.

Men Victoria Park har tidigare kritiserats för bland annat boendemiljön i deras lägenheter och för planerna på att sälja delar av bostadsbeståndet till en internationell aktör.  

Det är inte glömt.

– Det behövs insatser för att skapa trygghet i våra områden, men Victoria Park kliver inte in med någon meritlista i det arbetet precis. Många i området är mycket skeptiska till Viktoria Park som är en av orsakerna till den otrygghet många upplever, säger Kristofer Lundberg, Hyresgästföreningen Angered.

Kravet: Gör Södra Lövgärdet kommunalt

Hur arbetar Victoria Park för att stärka förtroendet bland hyresgästerna?

– För oss är det viktigt att engagera våra hyresgäster i arbetet med att skapa attraktiv boendemiljö och för ökad trivsel. Det sker genom satsningar på delaktighet och förebildsarbete. Genom vår lokala organisation med egen personal på Vaniljgatan finns vi nära våra hyresgäster – för en bra dialog och kunna ge en bra service. I den dagliga dialogen och genom den årliga kundundersökningen berättar våra hyresgäster vad vi gör bra och vad vi kan förbättra för ökad trivsel, säger Glenn Malmberg.

Han pekar även på Victorias Parks arbete för att få in fler i samhället och ut i arbetslivet.

Samtidigt stöttar bolaget det lokala föreningslivet och även "Lyftet" som består av ett 30-tal organisationer som skrivit under en intentionsförklaring om att förändra hela Lövgärdet i en positiv riktning.

Så ska Lövgärdet lyfta – "fokus på tre områden"

Olika metoder för förändring

Enligt Kristofer Lundberg finns det olika metoder att arbeta med för att förändra ett område

– Två motpoler är ju Gårdstensmodellen och Hammarkullemodellen där den senare handlar om lokal makt och inflytande, där civilsamhället leder processen, det är vad jag tror är framgångsrikt, säger han.

Nu ska "Hammarkullemodellen" dokumenteras

Det här vill hyresvärdarna göra under 2020:

• Sedan drygt ett år tillbaka finns även Poesidons trygghetsgrupp närvarande i området på kvällar och helger.

•Att tillsammans med Göteborgs universitet ta fram en behovsanalys för hur tryggheten kan stärkas och problemfaktorer minskas.

•Utreda möjligheter för gemensamma trygghetsvärdar.

•Se över utemiljö och belysning för ökad trygghet.

•Ta fram ett gemensamt koncept för områdesskyltning.

•Utreda hur torget kan utvecklas

•Ta fram former för att långsiktigt samarbete.

Trafiken – minut för minut

GÖTEBORGSNÖJE

Coronan knäckte Nefertiti – tvingas i konkurs

Klassiska jazzklubben har dragit publik sedan 1978. I mer än 40 år har jazzklubben Neferititi lockat sin publik med artister långt utanför landets gränser. Men nu har den tvingats i konkurs. "Coronan knäckte klubben", säger verksamhetschef Tomas...måndag 6/4 10:38

DEBATT

Pest eller kolera – eller corona

Tradition Tittar man i Göteborgs uråldriga journal kan man se att historiskt sett är corona långt från den enda pandemi som drabbat staden. Digerdöden, pest, smittkoppor och kolera står att läsa.lördag 4/4 16:00

QUIZ

QUIZ: Vad betyder nyorden?

35 ord har skapats eller blivit vanligare under 2019 Animoji, deepfake, popcornhjärna och dra åt helvete-kapital är exempel på ord i Språkrådets nyordslista för 2019. Men vet du vad orden betyder?fredag 27/12 11:57