Borta. Den tidigare friskole-vd:n för en skola i nordöstra Göteborg, som regeringen har beslutat att utvisa, har inte anmält sig till polisen på över en månad. Foto: Säkerhetspolisen

Utvisade friskole-vd:n försvunnen

Den tidigare friskole-vd:n för en skola i nordöstra Göteborg som regeringen har beslutat att utvisa, har inte anmält sig till polisen på över en månad. I dagsläget är det oklart var mannen befinner sig, rapporterar P4 Göteborg.

  • Publicerad 11:47, 6 nov 2019

Det är oklart var den tidigare vd:n för en friskola i nordöstra Göteborg som regeringen har beslutat att utvisa, befinner sig. Det var P4 Göteborg först med att avslöja.

Mannen och fem andra, fyra av dem imamer, sattes i förvar av Säpo tidigare i vår efter att Säpo har bedömt dem som ett hot mot rikets säkerhet.

Dom: Inget fel när tolk inte lämnade ut handlingar

Men på grund av vad mannen kan utsättas för i hemlandet kan utvisningen inte verkställas just nu. Därför har han istället släppts med anmälningsplikt hos polisen.

Enligt P4 Göteborg ska den tidigare friskole-vd:n inte ha anmält sig till polisen på över en månad, trots att han har anmälningsplikt. Men Säkerhetspolisen vill varken bekräfta eller dementera uppgifterna.

– Anmälningsplikt innebär att man ska infinna sig på en polisstation vid en given tidpunkt ett antal gånger under en tid, till exempel en vecka. Gör man inte det så bryter man mot anmälningsplikten. Det är ju ett brott så att säga och då kan ju det utredas som en brottslig handling, säger Gabriel Wernstedt, pressekreterare vid Säkerhetspolisen till P4 Göteborg

Enligt P4 Göteborg som har har tagit del av polisdokument, upphör mannens anmälan hos polisen i början av oktober. 

En källa till P4 Göteborg uppger att mannen befinner sig utomlands.

– Har man tagit sig utomlands då har man i någon mening verkställt sig själv, säger Gabriel Wernstedt.