Riktar kritik. Bobbo Malmström (V), ledamot i fastighetsnämnden, vill att det ska finnas möjlighet för nyanlända familjer som placerats i Göteborg att få bo kvar i sina tillfälliga lägenheter. Foto: Johanna Roos

V: "Skamligt hur nyanlända hanteras"

Nyanlända familjer tvingas efter fem år lämna sin tillfälliga bostad, trots att de riskerar att hamna i hemlöshet. "Det är inte bra för någon", menar Bobbo Malmström (V), som istället vill se att kontrakten görs om till förstahand.

  • Publicerad 12:04, 23 aug 2021

Lägenheten som den här barnfamiljen lämnade i somras står tom samtidigt som de tvingas flytta runt på vandrarhem.

LADDA NER VÅR APP: Iphone Android

Enligt fastighetsnämndens ordförande Mats Ahdrian (KD) är det inte möjligt att förlänga de tillfälliga kontrakten för nyanlända som placerats i Göteborg genom bosättningslagen. Han hänvisar till att besittningsskyddet då skulle träda in och gällande de 54 lägenheterna på Askims strandväg sätter dessutom det tillfälliga bygglovet stopp.

Bobbo Malmström (V), ledamot i fastighetsnämnden, menar att det är svepskäl för att man inte vill ge förstahandskontrakt även till nyanlända som bor i vanliga lägenheter.

– Det handlar om ingångssättet för hur man tar sig an det här.

Nyanlända riskerar hemlöshet när kontrakten löper ut

Bor på vandrarhem

En fyrabarnsfamilj som i somras tvingades lämna sin lägenhet i Askim är nu inkvarterade i ett rum på vandrarhem i väntan på en ny tillfällig bostad, något som Bobbo Malmgren menar är skamligt.

– Lägenheten som den här familjen fick lämna står tom samtidigt som de tvingas flytta runt på vandrarhem, som kommunen betalar 40 000 kronor i månaden för.

– Man skäms över att barnfamiljer behandlas på det här sättet.

"Dålig beredskap"

Vänsterpartiet och Miljöpartiet har tidigare föreslagit att man i samverkan med fastighetsägarna skulle kunna omvandla de tillfälliga kontrakten till förstahandskontrakt, något som fastighetsnämnden avslagit.

Bobbo Malmström anser att det saknas intresse för att lösa problemet.

– Nyligen hade vi ett ärende med ett större hus som stått tomt och därför föreslagits att Göteborgs stad skulle sälja. Vi föreslog då att man istället skulle ha det som beredskap, som en tillfällig lösning för just sådana här situationer, men det avslogs också.

Krönikor

Axelsson: Så blev nationaldagen röd

Krönika Tradition. Sparkade ut annandag pingst Början på året, vår och vinter, kryllar det av röda dagar i almanackan. Men så har det inte alltid varit. Helgdagar ha tillkommit och tagit bort under åren. Vårt senaste tillskott är nationaldagen.måndag 6/6 11:10

Konsumentfrågan

Så gör du om ditt bagage skadas på flyget

Konsument Konsumentfrågan: Flyg, telefonförsäljare, husdjur Vad gör man bagaget från flyget är skadat, måste man verkligen prata med telefonförsäljare och vad gäller vid köp av husdjur från uppfödare nu när nya konsumentköplagen trätt i kraft?...onsdag 22/6 15:04

Debatt

"Ombildningar borde vara en icke-fråga"

Debatt Att Göteborgs politiker gör ombildningar av hyresrätter till en valfråga vittnar om bristande förmåga att ta itu med de större frågorna, skriver Mikael Larsson och Simon Vajedi, för Medborgerlig...onsdag 3/8 8:47