Vaccinationstakten ökar i regionen

80 procent av alla över 85 år har vaccinerats. I veckan fördelas ytterligare 60 000 doser mellan vaccinatörerna i regionen.

  • Publicerad 08:28, 12 apr 2021

Fler doser. Nu ökar vaccinationstakten för 65-plussarna. Foto: VGR

Västra Götalandsregionen slår fortfarande inga rekord i vaccinationstakt. Bara Stockholm ligger sämre till när man räknar antalet vaccinationer fördelat på hela befolkningen.

Däremot går det nu allt snabbare att vaccinera de äldsta. Enligt ett pressmeddelande från VGR har nu över 80 procent av 85-plussarna fått sin första vaccindos. Nästan hälften av dem är fullvaccinerade.

– Att åtta av tio bland de äldsta är vaccinerade är en väldigt hög vaccinationstäckning. Jag ser gärna att ännu fler vaccinerar sig och förhoppningsvis stiger siffran ytterligare något, säger Kristine Rygge.

Nästa vecka fortsätter vårdcentralerna att vaccinationerna dem som är över 65 år. En del vårdcentraler har kommit längre än andra.

Vaccinmålet: Då är det 65-plussarnas tur

När regionen nu tar emot större leveranser av vaccin, kommer doserna användas för att jämna ut skillnaderna som finns mellan vårdcentraler och kommuner. De vårdcentraler som har flest kvar i de äldsta åldersgrupperna kommer få en större del av de 60 600 doser som ska komma i nästa vecka.

Kan inte välja vaccin

Alla tre godkända vaccin används, och den som tackar nej till ett visst vaccin kan inte garanteras vaccin i "sin fas".

– Alla godkända vaccin ger ett mycket gott skydd mot svår sjukdom i covid-19. Vaccination är ett av de mest effektiva sätten att förebygga och skydda mot sjukdomar, säger Kristine Rygge

Fram till och med föregående vecka, vecka 13, har 60,4 procent av invånarna som är 75 år och äldre i Västra Götaland fått en första dos vaccin. Fler än var femte av dem som är 75 år och äldre har fått båda doserna och är därmed fullvaccinerade.

Här är vårdbolagen som ska vaccinera i fas fyra

Krönikor

Tjulander: "Dagen alla fåglar flyger oss över huvudet"

Krönika Krönika Det är något visst med fåglar och människors fascination för dem. Jag har aldrig fattat grejen, ändå är jag barn till generationen som på minsta kvitter kan artbestämma fågeln och... tisdag 11/5 17:00

Konsumentfrågan

Så länge kan du få vänta på pengar när du ångrat ett köp

Konsument Konsument Får man verkligen höja priset på en vara från en dag till en annan och hur länge ska man behöva vänta på pengarna när man ångrat ett köp? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. fredag 9/4 13:20

Debatt

Bygg på de hårda ytorna och låt barnen ta plats

Debatt UTDÖMD Förskola Vilken chock och oro det blir för föräldrar och pedagoger när man får läsa att just vår förskola, Tunnlandsgatan 3, är utdömd och planeras rivas... lördag 1/5 13:00