Vaccin.

Vaccinkrocken: Vänta sju dagar mellan vaccinen

I takt med att TBE sprids som ett bälte genom Sverige, har allt fler valt att vaccinera sig mot den fästingburna virussjukdomen de senaste åren. I år gäller det att ha bra framförhållning så det inte krockar med coronavaccinationen.

  • Publicerad 05:30, 6 apr 2021

Trots att fästingen redan är aktiv och allt fler möter våren i naturen, väljer de flesta att vänta med sin vaccination till maj-juni. Det är samma period som en stor del av befolkningen förväntas vaccineras för Covid-19. Enligt Charlotta Zacharias, läkare och vaccinatör på VaccinDirekt, bör man ha bra framförhållning.

– Folkhälsomyndigheten har rekommenderat att det ska gå sju dagar mellan de olika vaccinationerna, och det är för att Covid-19 vaccinet är såpass nytt. Man vill helt enkelt undvika oönskade biverkningar och effekter som kan uppstå. Därför kan det vara smart att redan nu vaccinera sig mot TBE. Men givetvis ska man först och främst prioritera coronavaccinationen, säger hon.

Ökat intresse

De senaste åren har intresset för att vaccinera sig mot TBE ökat markant, och det kan ha flera förklaringar.

– Vi har framförallt sett ett ökat intresse de senaste två åren, dels kan det bero på att TBE har upptäckts i nya områden runt om i Sverige. Sen tror jag att folk har blivit väldigt pålästa på allt som har med vaccin att göra genom pandemin, säger Charlotta Zacharias.

Läkarens TBE-oro: "Behöver inte belasta vården"

Flexibel

Fästingbussen kommer vara flexibel efter behov.

– Vi kommer ha fler bussar ute på fältet, och anpassar oss efter behovet som uppstår. Allt som allt kommer vi ha fyra bussar som vaccinerar runt om i Göteborg, säger hon.

TBE

TBE är en virussjukdom som sprids av fästingar. De flesta som smittas får lindriga besvär och blir friska efter några dagar, men upp till en tredjedel får en inflammation i hjärnan eller hjärnhinnorna.

Symptom

Det tar oftast mellan fyra och tio dagar från smittotillfället till att du blir sjuk, men det kan ta upp till en månad. Först är det vanligt att få något eller några av följande symptom:

Huvudvärk

Muskelvärk

Trötthet

Feber

Källa: 1177

Visa merVisa mindre

Krönikor

Axelsson: Göteborg var kallare förr

Krönika Tradition. Det är ett faktum att kalla dagar i Göteborg känns kallare än på många andra platser på grund av vindarna. Men vintern 2021 är långt ifrån någon rekordvinter, åtminstone än så länge. torsdag 11/3 16:10

Konsumentfrågan

Så länge kan du få vänta på pengar när du ångrat ett köp

Konsument Konsument Får man verkligen höja priset på en vara från en dag till en annan och hur länge ska man behöva vänta på pengarna när man ångrat ett köp? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. fredag 9/4 13:20

Debatt

Attenius (S): Alla unga ska kunna ta sig runt i Göteborg

Debatt Socialdemokraterna Att spela fotboll på Heden, bada i Delsjön eller gå på Liseberg har gett många av oss göteborgare sommarminnen för livet. Den möjligheten bör utsträckas till alla skolelever, oavsett föräldrarnas inkomst. tisdag 6/4 13:00