Vaccinmålet: Då är det 65-plussarnas tur

I morgon lördag påbörjar Högsbo vårdcentral vaccinationen mot covid-19 för personer från 70 år. Under dagen räknar man med att upp emot 500 personer ska ha fått sin första dos.

  • Publicerad 14:56, 9 apr 2021

Moderna och Pfizer har ett intervall på sex veckor och för Vaxzevria, tidigare Astra Zenecas, ska det gå tolv veckor till andra dosen.

Nu har de flesta av Göteborgs vårdcentraler inom Närhälsan påbörjat vaccinationen mot covid-19 för personer mellan 75 och 80 år.

På några håll har man kommit längre, bland annat på Högsbo vårdcentral där man nu hoppas på att kunna fylla 500 bokningstider under lördagen.

– Om alla tider blir bokade kan vi komma upp det antalet under morgondagen. Det är i alla fall vad vi har möjlighet till och nu jobbar vi för att fylla tiderna, säger Liselotte Lindqvist, vårdcentralchef.

Hon menar att eftersom Högsbo är ett område med väldigt många äldre personer har man nu fått ett stort antal doser levererade.

– Man bryter ampullerna och då ingår ett visst antal doser och då är det viktigt satt man använder upp alla.

Vaccinationerna kommer att utföras i Högsbo vårdcentrals lokaler och man har även fått låna en lokal i samma hus av kommunen som ska användas som väntrum.

Vaccinkrocken: Vänta sju dagar mellan vaccinen

65 plus näst

Vårdcentralen räknar sedan med att fortsätta vaccineringen av 70-plussarna under kommande vecka.

– Om det löper på i den här takten kan vi börja vaccinera personer över 65 år om cirka två veckor, men det styrs helt och hållet av hur många doser vi får, säger Liselotte Lindqvist.

Hon menar att det viktigaste nu är att ge så många som möjligt en första dos, då får man ett visst skydd.

När dos två kan ges beror på vilket vaccin som används.

– Moderna och Pfizer har ett intervall på sex veckor och för Vaxzevria, tidigare Astra Zenecas, ska det gå tolv veckor till andra dosen.

Om allt går enligt plan är förhoppningen att alla som vill ska ha fått två vaccindoser senast under hösten.

Här är vårdbolagen som ska vaccinera i fas fyra

Vi är GBG