I februari 2017 ersatte Claes Westberg Theo Papaioannou som partiledare för Vägvalet. Foto: Markus Andersson

Vägvalet lägger ner: ”Allt har sin tid”

I valet till kommunfullmäktige i september kom Vägvalet inte in. Nu lägger partiet ner – efter 9 år på den politiska arenan.

  • Publicerad 14:34, 11 okt 2018

Vägvalet kom till inför valet 2010. Kritiken mot trängselskatten och Västlänken var de stora frågorna. På ett halvår lyckades partiet sprida sitt budskap och i valet fick de 5,32 procent av rösterna vilket gav 5 fem mandat i kommunfullmäktige.

På tre månader samlades 28 000 namnunderskrifter in med krav på en folkomröstning om trängselskatten. GT samlade in ytterligare 90 000 underskrifter och i valet 2014 röstade 57 procent av göteborgarna nej till trängselskatt. Folkomröstningen var rådgivande och politikerna valde att behålla trängselskatten.

LADDA NER VÅR APP: Iphone Android

Vägvalet behöll sina fem mandat och ingick en teknisk valsamverkan med den då politiske vilden Martin Wannholt. Tack vare koalitionen ”Samverkande göteborgare” kunde Wannholt få en kommunalrådsplats.

Under mandatperioden valde Martin Wannholt att starta Demokraterna, som bekant fick 17,49 procent i kommunvalet 2018. Demokraternas framgång var på Vägvalets bekostnad som inte kom in i i kommunfullmäktige.

På ett extrainsatt årsmöte den 10 oktober beslutades att Vägvalet upphör som parti. I ett pressmeddelande skriver partiledaren Claes Westberg:

Partiets största tillgång har varit dess medlemmar och förtroendevalda som engagerat sig starkt i Göteborg, med stadens bästa för ögonen. Detta är en av anledningarna till att avveckla partiet, så att dessa individer kan fortsätta sitt arbete via andra plattformar och bidra med sina erfarenheter.

Allt har sin tid, Vägvalet har gjort sin insats. Den är vi oerhört stolta över. Vi vill tacka alla som röstat på och arbetat för Vägvalet. Utan er hade Vägvalet aldrig överlevt i nästan nio år.

Trafiken – minut för minut

Vi är GBG