Vahid inspirerar till aktivt föräldraskap

När Vahid Demic precis blivit förälder för första gången bestämde han sig för att göra skogen till en arena för pappa/barnrelationen. Nu jobbar han med att inspirera andra på sociala medier.

  • Publicerad 12:53, 29 maj 2022

För mig är naturen en arena för mig och mina barn där den gemensamma relationen får ta plats.

Under aliaset "Friluftsbaba" peppar Hisingsbon Vahid Demic andra pappor att stärka relationen till sina barn.

På kontot varvas matlagningstips för stormköket med personliga reflektioner kring papparollen och samhällsstrukturer.

Ofta är inläggen formulerade med målet att få följarna att fundera över sina egna beteenden och mönster. Vem är det egentligen i familjen som tar "projektledarrollen"? Som packar barnens ryggsäck? Och har koll på när barnens stövlar måste bytas ut?

– Jag har pappor som målgrupp. Generellt måste vi kämpa lite mer för att bygga relationer och ordna aktiviteter tillsammans med våra barn. I grund och botten handlar det om den tid man lägger ner och vad man prioriterar.

Friluftslivet blev en naturlig inramning när Vahid Demic skapade sitt konto hösten 2020.

– För mig är naturen en arena för mig och mina barn där den gemensamma relationen får ta plats. Vi mår bättre där och det blir naturligt att hjälpas åt och umgås utan distraktioner. Det finns få andra fritidsaktiviteter som är lika kravlösa.

"Sänk tröskeln"

Idag, när Vahid är ute med sin familj i skogen, är det annorlunda än när han själv är ute och vandrar eller paddlar kanot.

Mer barnanpassat och styrt utifrån rådande förutsättningar.

– Det kommer det inte att bli lyckat varje gång. Något barn blir ledset och det börjar regna. Ofta måste vi sänka tröskeln och vara okej med att det kanske inte riktigt blev som vi hade tänkt.

Ska ordna pappaträff

Efter att ha arbetat med sitt konto i ett och ett halvt år och byggt upp en följarskara planerar nu Vahid Demic sin första träff för pappor och deras barn.

I augusti är det tänkt att han ska arrangera en helg där gruppen paddlar kanot, slår läger, lär sig göra upp en eld och lagar mat. Umgås helt enkelt.

– När jag skrev om dessa planer på sociala medier var intresset stort. Flera kvinnor hörde av sig och sa att de ville skicka sina män. Får se hur många av de som dyker upp som gör det frivilligt (skratt).

– Skämt åsido, ingen höjer på ögonbrynet om flera mammor och barn samlas och umgås. Min upplevelse är att det inte är lika naturligt för pappor. Därför är det kul att göra det, säger Vahid Demic.

Vill satsa. Vahid Demic är utbildad socionom och arbetar halvtid inom Göteborgs stad och halvtid med sitt instagramkonto. I framtiden hoppas han kunna lägga ännu mer tid på sitt friluftskonto. Foto: Dino Soldin/Byrd

Foto: Dino Soldin/Byrd

Vahid Demic

Bor: Kvillebäcken

Familj: Fru och tre döttrar 6, 5 och 3 år gamla.

Ålder: 32 år.

Gör: Utbildad socionom, jobbar inom Göteborgs stad. Jobbar halvtid med Instagramkontot @friluftsbaba

Intressen: "Historia. Jag försöker läsa så mycket jag kan och lyssnar på flera historiepoddar. Brinner lite extra för lokalhistoria".

Visa merVisa mindre

Tre tips för nybörjaren:

"Mitt bästa tips är att börja enkelt. Friluftsliv är inte en prestation, utan målet är att man ska ha trevligt tillsammans. Jag tycker absolut att man kan börja med att gå kort runda i närmsta skog eller park, sätta sig på halva vägen och äta medhavda mackor. Det är också friluftsliv".

"En annan grej jag brukar tipsa om är att man inte ska planera för mycket för att sedan kanske känna en besvikelse över att det inte gick som planerat. Jag tror att vi föräldrar går in med inställningen: "Hur mycket orkar barnen idag?" och planerar dagen utefter det. Om man vänder på det och tänker: "Hur lite skulle vi vuxna klara av att gå?". Att ställa sig in på att turen bara blir 200 meter och att det är okej om det blir så".

"Till sist. Egentligen är det rätt basic. Så länge alla är mätta, har vatten att dricka och inte är blöta brukar man klara sig. Till och med brukar det bli rätt bra".

Visa merVisa mindre