VAL 2018: "Metoo visar det Fi har lyft i flera år"

Mäns makt genomsyrar hela samhället; på fotbollsplan, arbetsmarknaden och i synen på kvinnor i våldsfrågan. Det gör Stina Svensson kamplysten och nu driver hon Feministiskt initiativ till val i Göteborg. Hon är först ut i Göteborg Direkts serie där vi träffar alla stans partitoppar.

  • Publicerad 08:00, 14 apr 2018

Sexism och rasism uppstår inte ur ett vakuum. Det finns för att det finns olika maktstrukturer i samhället.

Gör vår valenkät!

Göteborg Direkt vill gärna veta hur ni läsare tänker inför valet. Gör vår enkät, du hittar den här.

En ruggig måndagsförmiddag är de 1 200 läktarstolarna på Valhalla IP uppfällda och fotbollsplanen helt öde. När Feministiskt initiativs (Fi) Stina Svensson vanligtvis är här, på Kopparberg/Göteborgs FC:s hemmaarena står hon mitt i klacken.

– Kopparberg/Göteborgs FC är ett topplag den här säsongen. De kan faktiskt ta guld, spår hon. Man får ju betta på det. Förra säsongen gick det inte så bra men i år har de ett superlag.

Nuförtiden höjs inte många ögonbryn när tjejer tar plats på planen. Men idrotten och samhället är långt ifrån jämställt anser partiet. Metoo-kampanjen som tog fart i höstas, tycker Stina Svensson visar hur utbredd mäns makt faktiskt är och hon menar att rörelsen har synliggjort det som feminister och Fi har lyft i alla år men som det har varit svårt att prata öppet om.

Och det finns fortfarande mycket att göra. Inte minst inom politiken.

– Sexism och rasism uppstår inte ur ett vakuum. Det finns för att det finns olika maktstrukturer i samhället. Man måste ha den kunskapen om man ska jobba mot det.

Det är just detta, menar Stina Svensson, att se på orättvisor mellan kvinnor och män utifrån flera perspektiv som skiljer Fi från andra partiers jämställdhetspolitik.

– Det är inte så att en diskriminering kommer ensam utan man kan också diskrimineras utifrån hudfärg, klass och sexualitet. Den analysen har inte de andra partierna, säger hon.

Fi i Göteborg lämnade det röd-grön-rosa samarbetet förra året, efter att Socialdemokraterna inte ville mötas om ensamkommandes rättigheter i kommunen. Sedan dess har Fi stått på egna ben och ångrar inte beslutet.

– Vi har fått igenom saker i budgetar. Det är bland annat satsningar till kvinnojourer, socialsekreterare, utsatta EU-medborgare och papperslösa. Nödvändiga satsningar som inte skulle bil av annars.

Från planen till läktaren

Jaaa! Plötsligt hörs ett segervrål och ett högljutt medhållande jubel. Arenan är inte längre tom.

– Nu är det herrarna som tränar. Synd, säger Stina Svensson.

Hon spelade själv fotboll på 80-talet i Linköping. I dag är hon en ihärdig supporter till Göteborgs FC, som kan ta hem Allsvenskan i år. Damallsvenskan då förstås. Något hon tycker förtjänar mer uppmärksamhet, hon menar att det kvinnor gör fortfarande får ta mindre plats och anses vara mindre värt än det män tar sig för.

– Det genomsyrar hela samhället. På fotbollsplan, i synen på kvinnor i våldsfrågan och på arbetsplatsen. Män, som grupp, anses sig ha rätten att uttrycka sig mot kvinnor på ett nedvärderande sätt, säger hon.

Vill satsa på kvinnodominerande yrken

Arbetsmarknaden är tydligt exempel på att kvinnors insatser värderas lägre. Nästa mandatperiod vill Fi i Göteborg framför allt satsa på förbättrade villkor och trygga anställningar inom omsorgsyrken. De vill anställa fler och införa arbetstidsförkortning för att minska stressen och sjuktalen.

Hur höjer man statusen för typiska kvinnoyrken?

– Ja, hur vänder man på det? Med ett trollspö! Klart det går men inte över en natt. Man får börja väldigt tidigt med synen på flickor och pojkar. Vi i FI Göteborg vill ha normkritik i förskolan. Det hjälper inte personalen nu i ett akut läge. Men det är ett sätt att bryta den könssegregerad arbetsmarknaden vi har på sikt.

På fotbollsarenan hämtar Stina Svensson energi. Finalmatchen i EM 2013 med en publik på över 40 000 menar hon är en symbol för en lång kvinnokamp.

– När Sverige kom in på Gamla Ullevi i slutspelen och alla jublade då blev det känslosamt. Man tar för givet att killar spelar fotboll för det har aldrig funnits en kamp som det har det funnits för kvinnor. Ni visste ju inte ens att Kopparberg/Göteborgs FC är ett topplag i Damallsvenskan. Nu blir jag snart arg!, säger hon halvt skämtsamt och rättar till den knallrosa halsduken.

Läs också: Statsvetaren: "Jämställdhet blir ingen valfråga"

Stina Svensson

Ålder: 48 år

Bor: Västra Frölunda

Familj: Sambo och katt

Politisk motståndare att ta med till öde ö: Det är ingen politisk motståndare men jag vill ta med mig Svenska fotbollsförbundets ordförande Karl-Erik Nilsson så jag kan utbilda honom i jämställdhet. Och så kan vi tillsammans där lägga upp en offensiv plan för storsatsning på dam och flickfotboll. 

Trafiken – minut för minut

GÖTEBORGSNÖJE

GO FM väcker liv i gammal P4-favorit

Nostalgi. En helt timme med 40-, 50- och 60-talsmusik Radiokanalen GO FM Göteborg återupplivar Sveriges radios gamla 30-minutersprogram ”Skivor till kaffet” men utökar till en hel timmes lyssning.tisdag 26/5 16:29

KONSUMENT GÖTEBORG

Vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa?

Konsument. Måste jag betala ersättning för leveranshinder och hyra, vad är Konsumentverket och vad är konsumentvägledningen egentligen och vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. söndag 24/5 12:00

DEBATT

"Våld i nära relation under pandemin"

Debatt. Det är kärva tider i världen och det är kärva tider för var och en av oss. Vi rekommenderas isolering, försiktighet och social distansering. Att arbeta hemma och ha digitala träffar är vanligt men...lördag 23/5 15:00

KRÖNIKOR

Jernberg: Så lyckas du med videomötet

Retorik. I coronans spår med mycket hemmaarbete och social distansering har videomötena blivit mer regel än undantag. Perfekt tycker en del, svårt tycker andra. måndag 25/5 12:00

QUIZ

QUIZ: Vad betyder nyorden?

35 ord har skapats eller blivit vanligare under 2019 Animoji, deepfake, popcornhjärna och dra åt helvete-kapital är exempel på ord i Språkrådets nyordslista för 2019. Men vet du vad orden betyder?fredag 27/12 11:57