VAL18: Emmyly, 29, vill att företagarna ska lyfta staden

I åtta år har Centerpartiet följt Göteborgspolitiken från åskådarbänk. Nu vill Emmyly Bönfors ta Centerpartiet till makten igen och skapa ett mer öppet Göteborg där företagarna får ta plats.

  • Publicerad 07:30, 12 maj 2018

Jag vill att Göteborg ska bli en mer öppen och levande stad, i allt från öppettider på biblioteket och krogen till arbetsplatser.

Caféet i Nya Hovås spelar Pet Shop Boys. Emmyly Bönfors trummar i takt med fingrarna på kaffekoppen. Hon har inte varit här så många gånger, men snart kommer det att bli ändring på det. Genom caféfönstret kan man se hur det byggs på höghuset dit hon och hennes familj ska flytta om några veckor.

– Det är lite åt fel håll, för både jag och min sambo kommer norrifrån, men jag tycker att det är ett väldigt spännande område. Det är mycket grönområden och en blandning mellan bostadsrätter, hyresrätter och villor.

Dåligt företagsklimat

Längs gatorna med nybyggda hus har restauranger och små butiker öppnat.

– När man bygger nytt är det väldigt viktigt att planera för företag, och det har man faktiskt gjort här.

Hon låter nästan förvånad, men det grundar sig förmodligen i att hon inte har särskilt stor tilltro till företagsklimatet i Göteborg.

– Det måste löna sig att starta företag. Det behöver vara mindre regelkrångel än det är idag, säger Emmyly Bönfors. Ta exemplet Foodtrucks: I Göteborg måste man skicka in pappersblanketter för att ansöka om tillstånd. I Stockholm gör man det digitalt.

Det måste löna sig för företagen att utvecklas och att anställa, eftersom sysselsättning, enligt Emmyly Bönfors, är Göteborgs viktigaste valfråga.

– Jobb gör så mycket för hela livet, säger hon. Sysselsättning är nyckel till integration också. Om vi kan få fler att komma i jobb så bidrar det mycket till hela samhällsbilden.

Sänka arbetslösheten

Idag är 7,1 procent av dem i arbetsför ålder i Göteborg arbetslösa. Emmyly Bönfors menar att Göteborg måste jobba långsiktigt och på bred front för att sänka arbetslösheten eftersom allt hänger ihop; hur man bor, vilket språk man talar, vilka möjligheter man har till utbildning. Och så företagsklimatet då.

Samtidigt måste Göteborg se till att det finns rätt kompetens för att för att företagen ska våga etablera sig, satsa och anställa. Centerpartiet vill skapa en positiv spiral.

– Vi måste se till att utbilda och vara så attraktiva att människor med kompetensen som saknas vill flytta hit. Det gör vi genom att satsa på skolan och bygga fler bostäder, bland annat, säger Emmyly Bönfors och höjer rösten när en grävmaskin på byggarbetsplatsen utanför fönstret överröstar balladen som spelas på caféet.

Valfrihet viktigt

Hon växte upp på en liten gård i en by i Dalsland, med några hästar, kor och grisar, fem småsyskon och ett antal fosterbarn. Inte helt olikt att leda Centerpartiet i Göteborg, tycker hon.

– Att se olika individer i en grupp, och vad de tycker är viktigt, får man gratis om man har vuxit upp i en stor familj som jag har gjort, säger hon och skrattar. Som storasyster har jag alltid fått styra upp allt också.

En regnig sommardag för sex år sedan lyssnade hon på ett tal av dåvarande Centerpartiledaren Maud Olofsson och fastnade för politiken. Talet handlade om valfrihet; om att kunna påverka sitt eget liv.

– Det är viktigt, säger hon. Att kunna välja skola och äldreboende, att kunna äga sitt boende om man vill det.

Ombilda Liseberg

När hon för två år sedan blev ordförande för Centerpartiet i Göteborg hade partiet inte ett enda mandat i kommunfullmäktige. Det har de heller inte haft sedan 2010.

– Det är inte bara negativt faktiskt. Vi har inga fingrar i syltburken. Och när vi lägger ner kommunala bolag är ingen hos oss som kan gråta över det eftersom vi inte har några uppdrag där.

För lägga ner kommunala bolag vill Centerpartiet göra, eftersom de ser dem som en grogrund för korruption. Liseberg vill de till exempel ombilda till en stiftelse.

Det är en del av det handlingsprogram som partiet har utarbetat i Göteborg för att ta sig tillbaka till makten. Det är en utveckling av Centerpartiets traditionellt landsbygdsbetonade politik till en mer stadsnära politik med fokus på välfärd, jobb, företagsklimat och miljö.  

– För oss är det väldigt tydligt att stad och land hänger ihop. Det handlar om att maten som serveras på våra skolor och äldreboenden är hållbart producerad på landsbygden. Men det handlar också om kollektivtrafik, cykelvägar och fria besök på återvinningscentraler. För Bondecentern var det självklart: Som man sår får man skörda, säger hon.

Mer öppen stad

Emmyly Bönfors sätter på sig sin kappa, lämnar sorlet på caféet och går ut bland grävskoporna. Hon hoppas att hon efter Bondecenterns devis i valet kan skörda frukten av det arbete hon lagt ner för att vända partiet till framgång.  

– Jag vill att Göteborg ska bli en mer öppen och levande stad i allt från öppettider på biblioteket och krogen till arbetsplatser, säger hon. Jag tror att det handlar om att vara relevanta i människors vardag. Det känns som att vi är det nu.

Emmyly Bönfors

Ålder: 29 år

Bor: Högsbo, snart i Nya Hovås

Familj: Sambo och en dotter på ett år.

Politisk motståndare att ta med till öde ö: Ann-Sofie Hermansson (S).

Emmyly Bönfors fem favvolåtar

I was here - Beyoncé
17 år - Veronica Maggio
Genom eld - Oskar Linnros
The Best - Tina Turner
Låt hjärtat va’ me’ - Sonya Hedenbratt

Kai Martin, nöjesreporter:
En lista som omfamnar mycket, men som inte heller sätter definitiv fokus. Öppenhjärtigt, alltså, från musik med starka kvinnor och en göteborgsk allsångsklassiker till Oskar Linnros publikfavorit.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

Trafiken – minut för minut

Vi är GBG