Rekordförsök. Valdemar Karlsson försöker slå det svenska rekordet på 8 minuter och 43 sekunder. Foto: Rami Bladlav

Valdemar tävlar i att ta vatten över huvudet

8 minuter och 14 sekunder. Så länge höll Valdemar Karlsson, 57 – svensk mästare i fridykning – andan under förra helgens tävling i Angered Arena.

  • Publicerad 12:10, 18 jan 2020

Valdemar Karlsson är 57 år på tävlingen höll han andan i 8 minuter och 14 sekunder. Foto: Rami Bladlav

Hallå där… Valdemar Karlsson, svensk mästare i fridykning. Sporten innebär att man dyker utan syrgas, man håller andan helt enkelt. Hur började du med det?

– Jag tog dykcertifikat 1986. På den tiden hade vi mycket träning i pool och jag tyckte det var roligare än att dyka med tuberna så jag fortsatte som instruktör. Men det var inte förrän 2009 som jag började tävlingsträna och 2010 hängde jag med en kompis på SM för skojs skull. Sedan dess är jag fast.

Det 11 år gamla svenska rekordet på 8 minuter och 43 sekunder har du inte slagit i tävlingssammanhang än, men du har hållit andan i över 9 minuter under träning i vatten. Hur är det möjligt?

– Jag lockas av hur långt kan jag pusha mig själv och se var går gränsen. Mycket är mentalt och andningen går att träna upp men det tar tid. Det handlar också om att kroppen anpassar sig, genom att bland annat göra fler röda blodkroppar som gör att kroppen lagrar lite mera syre.

Blir du aldrig rädd?

– Rädd blir jag inte men det är väldigt viktigt att aldrig fridyka på detta sätt ensam. Man måste alltid ha en utbildad person med sig som säkrar och håller koll.

Vad tänker du på när du är under vattnet?

– Det gäller att slappna av så mycket som möjligt. Hjärnan drar mycket syre så tanken är att använda hjärnan så lite som möjligt. Men för mig är det omöjligt att tänka på ingenting utan jag lyssnar på ljudet i poolen. Det är skönt och avslappande.

Tar kroppen ingen skada?

– Det har forskats lite grann på detta och hittills finns inga bevis på att det orsakar skador men det är inte heller bevisat att det är ofarligt. Men jämfört med andra idrotter så förekommer inga förslitningsskador utan fridykning är en mjuk och fin sport.

Du tävlar för klubben Juniordykarna som hör hemma i Lundbybadet men ni har även träning på Vallhallabadet och i Angered Arena.

– Ja, det är tredje året vi kör i Angered med målet att få barn och ungdomar i området att börja träna. Det är ett kul projekt.

Vad är tjusningen med fridykning?

– Att pressa kroppen och att det är en bred sport som passar alla åldrar. Jag blir 58 i år och var nog äldst på VM 2018. Men det är många fler som tränar än som tävlar aktivt.

Vad är nästa sportsliga evenemang?

– Det är SM i Alingsås i mars och sedan VM i Bulgarien till midsommar. Då hoppas jag vara med och fajtas om medaljerna. 2019 rankades jag in som nummer fem i världen. Det är mitt bästa år hittills.

De lär sig simma ut i världen

Mer om fridykning

Att människan klarar av att vara så länge under vattnet beror på bland annat på dykreflexen. En anpassning som däggdjur och fåglar har vid dykning i vatten, och som i viss mån även förekommer hos människans.

Reflexen innebär att hjärtfrekvensen sänks (bradykardi) - hos vissa fåglar så mycket som 25% av den ursprungliga frekvensen, men hos människan dryga 10%. Hos djur bibehålls blodtrycket genom att de yttre blodkärlen dras ihop när hjärtrytmen sänks. Syftet med reflexen tros vara att säkerställa att centrala nervsystemet får tillräckligt med syretillförsel via blodet.

Källa: Dykarna.nu

Tävling i fridykning - APNEA är en sport som man har tävlat i sedan början av 1990-talet. Det handlar om att vara under vattnet så länge som möjligt med bara ett enda andetag.

I fridykning kan man tävla i sex olika kategorier.

Konstant vikt (CWT) - Fridykaren simmar så djupt den kan efter en lina och sen upp igen. Fridykaren måste ha samma vikter både uppåt som neråt och dyket sker med fena/fenor, Därav namnet Konstant vikt.

Konstant vikt, utan fenor (CNF) - Fridykaren simmar så djupt den kan efter en lina och sen upp igen. Fridykaren måste ha samma vikter både uppåt som neråt och dyket sker utan fena/fenor, det vill säga fridykaren simmar bröstsim ner och upp, Därav namnet Konstant vikt. (Även kallad klassisk stil på djupet)

Statisk APNEA (STA) - Fridykaren håller andan så länge som möjligt och ligger samtidigt stilla i vattnet. Oftast flytande i en pool med ryggen uppåt.

Dynamisk APNEA (DYN) - Simma så långt som möjligt under vattnet med en fena/fenor. Oftast i pool.

Dynamisk APNEA, utan fenor (DNF) - Simma så långt som möjligt under vattnet utan fena/fenor, det vill säga bröstsim. Oftast i pool. (Även kallad klassisk stil på längden)

Free immersion (FIM) - Fridykaren drar sig ner och upp efter en lina utan fenor.

Trafiken – minut för minut

GÖTEBORGSNÖJE

Corona snuvade Stefan Livh på radiosorti

Berättar om livet i karantän. 31 mars var hans sista dag på jobbet som programledare på Sveriges Radio. Men corona och karantän har hindrat honom från det. – Jag vet inte när mitt sista program blir, säger Stefan Livh.tisdag 7/4 16:23

DEBATT

"100 procent passion och lokalt engagemang"

Chefredaktören. Trots coronakrisen fortsätter vi att leverera högkvalitativ lokal journalistik hem till dig varje vecka. Även om tidningen inte är lika lokallokal som du är van vid.fredag 10/4 10:50

QUIZ

QUIZ: Vad betyder nyorden?

35 ord har skapats eller blivit vanligare under 2019 Animoji, deepfake, popcornhjärna och dra åt helvete-kapital är exempel på ord i Språkrådets nyordslista för 2019. Men vet du vad orden betyder?fredag 27/12 11:57