Våldet. Elisabet Lann, Kristdemokraternas gruppledare och Feministiskt Initiativs nya gruppledare Teysir Subhi om mäns våld mot kvinnor. Foto: Markus Andersson
Våldet mot kvinnor fortsätter att öka
Gängkriminaliteten är politikernas hetaste fråga inför höstens val. Men under pandemin har antalet anmälda brott minskat i alla kategorier. Utom när det gäller sexualbrott mot kvinnor som fortsätter att öka.
- Nyheter
- Publicerad 05:30, 23 maj 2022
Vi vill att staden arbetar mer aktivt mot skadliga macho-ideal.
Våldet mellan männen är mer synligt för omgivningen. Särskilt skjutningar som sätter skräck i befolkningen och höjer tonläget i debatten. Under 2021 inträffade 35 skjutningar i region Väst. Tre personer avled och 13 personer skadades, visar polisens statistik.
Under samma period anmäldes 1 300 våldtäkter mot flickor och kvinnor i regionen. En tredjedel hade skett i en parrelation. 98 procent av alla sexförövare är män, enligt Brottsförebyggande rådet, Brå.
– Problem som gängkriminalitet och mäns våld mot kvinnor är inte skilda åt. I bägge fallen handlar det om att vi som stad varje år fostrar in hundratals nya våldsverkare bland unga män, säger Feministiskt Initiativs nya gruppledare Teysir Subhi.
Män i medierna
Även misshandelsbrotten mot män får mer medialt utrymme, trots att nästan exakt lika många kvinnor som män utsätts varje år. Skillnaden är att hälften av anmälningarna med en manlig målsägare rör händelser utomhus med obekanta gärningsmän.
För kvinnorna är hemmet den farligaste platsen. I över 80 procent av anmälningarna är kvinnorna bekanta med sin förövare och i hälften av fallen är det kvinnans partner som misstänks för misshandeln.
– Våldet mot kvinnor har ökat och uppklaringsprocenten är väldigt låg. Vi vill införa en nollvision mot våld i nära relationer, säger Elisabet Lann, Kristdemokraternas gruppledare.
KD presenterar en lång lista på förslag på åtgärder med bland annat höjda straff och utvidgat kontaktförbud.
Teysir Subhi från Fi vill se mer förebyggande arbete.
– Vi vill att staden arbetar mer aktivt mot skadliga macho-ideal. Fi vill lägga mer resurser på att förebygga våld på alla nivåer, både i hemmet och på gatan, säger Teysir Subhi.
Rädsla styr livet
Enligt Brås nationella trygghetsundersökning uppger var fjärde kvinna mellan 16 och 24 år att de utsatts för sexualbrott.
Rädslan för att drabbas begränsar också kvinnornas liv. Var tredje ung kvinna avstår från aktiviteter och väljer andra färdvägar hem.
Under pandemin har polisen lyckats arbeta sig igenom högar av ärenden som väntat på att bli utredda. Antalet ärenden i "utgående balans" har minskat inom alla brottskategorier – utom när det gäller sexualbrott som har ökat med åtta procent.
– En väldigt effektiv väg att göra ett samhälle tryggare är att låta kvinnor och tjejer få ta större plats, och bestämma mer över det allmänna. Fi verkar för satsningar på kvinnor och tjejer, och att låta deras röst höras mer, säger Teysir Subhi.