Våldet. Elisabet Lann, Kristdemokraternas gruppledare och Feministiskt Initiativs nya gruppledare Teysir Subhi om mäns våld mot kvinnor. Foto: Markus Andersson

Våldet mot kvinnor fortsätter att öka

Gängkriminaliteten är politikernas hetaste fråga inför höstens val. Men under pandemin har antalet anmälda brott minskat i alla kategorier. Utom när det gäller sexualbrott mot kvinnor som fortsätter att öka.

  • Publicerad 05:30, 23 maj 2022

Vi vill att staden arbetar mer aktivt mot skadliga macho-ideal.

Våldet mellan männen är mer synligt för omgivningen. Särskilt skjutningar som sätter skräck i befolkningen och höjer tonläget i debatten. Under 2021 inträffade 35 skjutningar i region Väst. Tre personer avled och 13 personer skadades, visar polisens statistik.

Under samma period anmäldes 1 300 våldtäkter mot flickor och kvinnor i regionen. En tredjedel hade skett i en parrelation. 98 procent av alla sexförövare är män, enligt Brottsförebyggande rådet, Brå.

– Problem som gängkriminalitet och mäns våld mot kvinnor är inte skilda åt. I bägge fallen handlar det om att vi som stad varje år fostrar in hundratals nya våldsverkare bland unga män, säger Feministiskt Initiativs nya gruppledare Teysir Subhi.

Män i medierna

Även misshandelsbrotten mot män får mer medialt utrymme, trots att nästan exakt lika många kvinnor som män utsätts varje år. Skillnaden är att hälften av anmälningarna med en manlig målsägare rör händelser utomhus med obekanta gärningsmän.

För kvinnorna är hemmet den farligaste platsen. I över 80 procent av anmälningarna är kvinnorna bekanta med sin förövare och i hälften av fallen är det kvinnans partner som misstänks för misshandeln.

– Våldet mot kvinnor har ökat och uppklaringsprocenten är väldigt låg. Vi vill införa en nollvision mot våld i nära relationer, säger Elisabet Lann, Kristdemokraternas gruppledare.

KD presenterar en lång lista på förslag på åtgärder med bland annat höjda straff och utvidgat kontaktförbud.

Teysir Subhi från Fi vill se mer förebyggande arbete.

– Vi vill att staden arbetar mer aktivt mot skadliga macho-ideal. Fi vill lägga mer resurser på att förebygga våld på alla nivåer, både i hemmet och på gatan, säger Teysir Subhi.

Rädsla styr livet

Enligt Brås nationella trygghetsundersökning uppger var fjärde kvinna mellan 16 och 24 år att de utsatts för sexualbrott.

Rädslan för att drabbas begränsar också kvinnornas liv. Var tredje ung kvinna avstår från aktiviteter och väljer andra färdvägar hem.

Under pandemin har polisen lyckats arbeta sig igenom högar av ärenden som väntat på att bli utredda. Antalet ärenden i "utgående balans" har minskat inom alla brottskategorier – utom när det gäller sexualbrott som har ökat med åtta procent.

– En väldigt effektiv väg att göra ett samhälle tryggare är att låta kvinnor och tjejer få ta större plats, och bestämma mer över det allmänna. Fi verkar för satsningar på kvinnor och tjejer, och att låta deras röst höras mer, säger Teysir Subhi.

Sexualbrott

Sexualbrott är när någon utsätts för en sexuell handling mot sin vilja eller när den som utsätts är under 15 år. Sexualbrott omfattar bland annat våldtäkt, sexuellt övergrepp, sexuellt ofredande och koppleri.

Den 1 juli 2018 ändrades lagstiftningen för sexualbrott. I den nya lagen betonas att sex ska vara frivilligt och den som har samlag med någon som inte deltar av fri vilja kan dömas för våldtäkt. Sexuellt tvång har tagits bort och i stället används begreppet sexuellt övergrepp.

Nu har regeringen föreslagit skärpta straff för sexualbrott. Minimistraffet för våldtäkt och våldtäkt mot barn föreslås höjas från två till tre års fängelse. Minimistraffet för köp av sexuell tjänst och utnyttjande av barn för sexuell posering höjs från böter till fängelse.

Lagändringen, som först ska beslutas i riksdagen, föreslås träda i kraft den första augusti i år.

Visa merVisa mindre

Krönikor

Axelsson: Så blev nationaldagen röd

Krönika Tradition. Sparkade ut annandag pingst Början på året, vår och vinter, kryllar det av röda dagar i almanackan. Men så har det inte alltid varit. Helgdagar ha tillkommit och tagit bort under åren. Vårt senaste tillskott är nationaldagen.måndag 6/6 11:10

Konsumentfrågan

Så gör du om ditt bagage skadas på flyget

Konsument Konsumentfrågan: Flyg, telefonförsäljare, husdjur Vad gör man bagaget från flyget är skadat, måste man verkligen prata med telefonförsäljare och vad gäller vid köp av husdjur från uppfödare nu när nya konsumentköplagen trätt i kraft?...onsdag 22/6 15:04

Debatt

Västra Götalands arbetsgivare borde skryta om tjänstepensionen

Debatt 27 september - Tjänstepensionens dag Nio av tio tycker att det är viktigt att arbetsgivaren erbjuder tjänstepension när de byter jobb – ändå nämner få arbetsgivare det i sina anställningsintervjuer. De arbetsgivare i Västra Götaland som...tisdag 27/9 13:00