Stor oro och obehag bland lärarna på skolan. Foto: Mostphotos

Våldstrend mot lärare på Frölundaskola

Fiskebäcksskolan har fått över 20 arbetsskadeanmälningar efter att personalen fått utstå hot och våld från elever. – Det finns en oro och ett obehag bland personalen och vi måste lägga mer resurser på det här, säger rektor, Mats Lind.

  • Publicerad 17:47, 17 mar 2017

Situationerna då vissa elever på Fiskebäcksskolan har hotat och slagit lärare uppstod förra året. Och i början på 2017 fick Lärarförbundet ta emot ett tjugotal anmälningar där personal utsatts för bett, slag, strypgrepp och våld med tillhyggen.

– Vi måste ta tag i situationen med större skärpa då åtgärderna vi tagit till inte har funkat, säger Mats Lind, rektor på Fiskebäcksskolan.

Inga ligister

Rektorn vill understryka att det inte handlar om några "ligister", som han uttrycker det, utan elever som har svårt att hanterar stora klasser och pressade situationer.

– Det är unga elever som har svårt att ta leva upp till krav som lärarna ställer på dem och blir då utåtagerande, säger Mats Lind.

Obehag bland lärarna

Flera av lärarna har berättat att de känner ett obehag för att gå till jobbet, en oro över att inte veta vad de kommer att råka ut för under dagen.

– Det är många som uttrycker en oro där man börjar tvivla på sig själv som lärare, säger Mats Lind.

Krav på nya åtgärder

Skolan har försökt tackla problemet genom att stärka upp arbetslaget som jobbar med eleverna, ökat dialogen med föräldrarna och tagit in psykologer som ska handleda lärarna. Men inget av detta har gett speciellt stora resultat, så nu kräver Lärarförbundet att skolan tar fram nya åtgärder.

– Det är vad vi ska jobba med nu, även om jag tror att vissa av våra tidigare åtgärder kanske inte ännu hunnit ge frukt, säger Mats Lind.

GöteborgDirekt har utan framgång sökt skolans skyddsombud för en kommentar.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

Vi är GBG