Dokumentärt. Föreställningen "I en särskilt utsatt situation" på Angereds Teater är baserad på ett verkligt våldtäktsfall. Foto: Nadim Elazzeh

Våldtäktsfall i fokus i ny teaterpjäs

Ett verkligt våldtäktsfall är utgångspunkten i Angereds Teaters höstföreställning. "I en särskilt utsatt situation" handlar om sexuella gränser, normer och förväntningar på unga.

  • Publicerad 12:59, 4 okt 2019

Regissör. Johanna Larsson regisserar sin första föreställning som konstnärlig ledare på Angereds Teater. Hon har tidigare regisserat över 20 uppsättningar. Foto: Angereds Teater

Den nyskrivna pjäsen I en särskilt utsatt situation som spelas under hösten på Angereds Teater, tar avstamp i ett verkligt rättsfall där en 17-årig tjej blivit utsatt för en våldtäkt.

– Det handlar inte om en överfallsvåldtäkt i en mörk skog utan det sker i en supervanlig situation. Människor möts i en festkontext med fylla och plötsligt händer något som är väldigt fel, säger Johanna Larsson, regissör och konstnärlig ledare vid Angereds Teater och tillägger:

– Det är en sådan igenkänningsbar situation och därför har det varit väldigt intressant att jobba med föreställningen.

Advokat tog initiativ

Det var advokaten som hanterade rättsfallet som tog initiativet till föreställningen för omkring tre år sedan.

– Hon var frustrerad över att ofta träffa unga människor i rättssalen och menade att det var tydligt att ingen pratar med ungdomar om de här frågorna och att unga inte känner till lagstiftningen. Samtidigt upplevde hon att utvecklingen rent rättsligt och juridiskt går framåt men utvecklingen i hur vi är mot varandra och hur vi beter oss står still.

Berättelser från Biskopsgården blir teater i Angered

"Supervanlig". Våldtäkten sker på en fest med fylla där plötsligt något får väldigt fel. Foto: Nadim Elazzeh

Föreställningen vänder sig till ungdomar från 14 år och handlar om att respektera varandra; var går min och andras gräns?

Samtidigt behandlar pjäsen den konkreta lagstiftningen, vilket delvis har tillkommit efter samtal med provpubliken.

– Många har sagt att man inte pratar om det här frågorna i sexualundervisningen. Där tar man upp könssjukdomar, inte samtycke.

Intresse för produktionen har visat sig vara stort redan innan premiären, 4 oktober och många skolor har bokat in sig.

– Vi är redo att möta publiken. Det är positivt att skolorna nappar och det märks att lärarna tycker det är bra att kunna fortsätta prata om de här frågorna, säger Johanna Larsson.

Ungdomar från Angered intar operans scen

" Foto: Nadim Elazzeh

I en särskilt utsatt situation

När: Premiär, 4 oktober och spelas vid flera tillfällen under hela hösten

Var: Angereds Teater

Målgrupp: Från 14 år

Om Johanna Larsson och ensamblen;

Johanna Larsson regisserar sin första föreställning som konstnärlig ledare på Angereds Teater. Hon har tidigare regisserat över 20 uppsättningar - ofta med dokumentära berättelser som utgångspunkt - för både barn, ungdomar och vuxna och hennes föreställningar skapas ofta i ett nära samarbete med lokalsamhället och målgruppen.
 

MEDVERKANDE i "I en särskilt utsatt situation":

Skådespelare Dilan Amin, Mikaela Knapp, Kimiya Faghih och Erik Lennblad*Regissör Johanna LarssonRegiassistent Mirella HetekiviScenograf & kostymör Linda WallgrenDramatiker Kristian HallbergKompositör & ljuddesigner Martin FremlingLjussättare Reinhold Erzmoneit & Johanna LarssonVerksamhetsledare Angereds Teater Lovisa PihlKonstnärlig ledare Angereds Teater Johanna Larsson*Praktikant från Teaterhögskolan i Malmö.

Angereds Teater. Foto: Nadim Elazzeh

Trafiken – minut för minut

GÖTEBORGSNÖJE

Trion som sprängdes men ändå håller ihop

Konflikten med releasefest på fredag Tre medlemmar som bor på tre olika håll. Inga problem för vistrion Konflikten som antar utmaningen. Så följs en singel av en till plus en EP av den produktiva trion.tisdag 21/1 10:30

DEBATT

"Vi har ett välfärdsnödläge"

DEBATT Satsa på primärvården och förbättra villkoren för sjukhuspersonalen är två punkter som Vänsterpartiets Eva Olofsson, Carina Örgård och Jan Alexandersson tycker bör prioriteras i regionen.torsdag 16/1 11:36

QUIZ

QUIZ: Vad betyder nyorden?

35 ord har skapats eller blivit vanligare under 2019 Animoji, deepfake, popcornhjärna och dra åt helvete-kapital är exempel på ord i Språkrådets nyordslista för 2019. Men vet du vad orden betyder?fredag 27/12 11:57