Val 2022. Frida Nowotny är valchef på Göteborgs valkansli redo för väljarna. 24 augusti öppnar förtidsröstningen och 11 september är valdagen. Foto: Göteborgs stad

Valet 2022: Här kan du förtidsrösta i Göteborg

Söndag 11 september avgörs valet. Men nära hälften av göteborgarna förväntas att lägga sin röst tidigare än så. ”Förtidsrösta för att undvika kö,” är uppmaningen från valkansliet.

  • Publicerad 05:30, 24 aug 2022

Valet kommer allt närmare. Det innebär hektiska dagar på valkansliet i Göteborg. I ett år har förberedelserna pågått inför valdagen och förtidsröstningen som drar i gång onsdag, 24 augusti.

– Vi ligger enligt plan inför slutspurten, säger Frida Nowotny, valchef, valnämndens kansli, Göteborgs stad.

I valet 2018 förtidsröstade 42 procent av göteborgarna. I år förväntas ännu fler lägga sin röst i god tid.

– Vi räknar med att omkring 50 procent av väljarna förtidsröstar. 

Med tanke på pandemin och risken för köbildning på valdagen, till följd av en ny lag som innebär att väljarna ska ta valsedlar enskilt och fritt från insyn, ser kansliet positivt på att göteborgarna förtidsröstar. 

– Rösta gärna i förväg om du har möjlighet, säger Frida Nowotny.

Nya platser

Nytt för i år är att förtidsröstningen i Nordstan försvinner. I stället tillkommer nya platser att rösta på. 

Förutom på stadens bibliotek och kulturhus, kommer sex moduler att placeras ut på viktiga knutpunkter runt om i Göteborg. 

– Vi har utökat ganska rejält med ställen. Samtidigt vet vi att trycket på förtidsröst-lokalerna ökar ju närmare valdagen man kommer. Vill man undvika köer är det klokt att förtidsrösta så tidigt som möjligt, säger Frida Nowotny.

Fler valdistrikt

För göteborgarna som väntar till självaste valdagen, 11 september är uppmaningen att titta extra noga på röstkortet så att man går till rätt vallokal. Det är nämligen 60 nya valdistrikt i år.

Förändringen handlar både om att Göteborg växer och den nya lagen som innebär att väljarna ska ta valsedlar fritt från insyn, vilket kräver mer utrymme. 

– Det gör att många valdistrikt är placerade i nya lokaler. Ibland är flera olika valdistrikt i samma byggnad. Man kan inte utgå ifrån att man ska rösta i samma valdistrikt som tidigare.

Förtidsrösta här! Foto: Google maps

Att tänka på om du vill förtidsrösta:

Du kan förtidsrösta var du vill i hela Sverige.

Ta med giltig id-handling och röstkort.

Om du inte har en id-handling måste någon annan intyga din identitet. Har du inte med röstkort finns det möjlighet att skriva ut ett nytt på plats.

Du kan ångra din förtidsröst genom att rösta i din vallokal på valdagen den 11 september. Då räknas den röst du lämnat på valdagen.

Du kan inte förtidsrösta flera gånger, då kommer samtliga röster bli ogiltiga.

Här kommer de sex modulerna vara placerade:

Drottningtorget, Stenpiren, Järntorget, vid Stora teatern, Backaplan och Olskrokstorget.

Visa merVisa mindre

Visste du att...

... i Sverige är valen fria, hemliga och direkta. Att de är hemliga betyder att du inte behöver berätta för någon hur du röstar. Ingen annan ska bestämma vad du röstar på.

I februari, 2022 trädde en ny lagstiftning i kraft som syftar till att stärka väljarnas skydd vid röstmottagningen och stärka skyddet för valhemligheten.

Den nya lagstiftningen innebär följande i korthet:

Det blir tydligare för väljare att valsedlarna ska väljas och rösterna göras i ordning i enskildhet. Det får bara vara en väljare bakom valskärmen. Väljare med funktionsnedsättning eller liknande ska dock på begäran få hjälp med detta. Valnämnderna och utlandsmyndigheterna tar över ansvaret för att lägga ut samtliga valsedlar i val- och röstningslokalerna. Detta syftar till att motverka sabotage och skapa bättre förutsättningar för valadministrationen att hålla ordning bland valsedlarna. Väljare som inte följer röstmottagarnas anvisningar ska få uppmanas att tillfälligt lämna val- eller röstningslokalen, om det är av väsentlig betydelse för genomförandet av röstmottagningen. Detta för att varje väljare har rätt att kunna rösta under trygga former. Valmyndigheten ges ett uttryckligt ansvar för att inför varje val ta fram utbildningsmaterial gällande valet till länsstyrelserna och valnämnderna.

Det är också första gången som avskärmningar av valsedelsställ kommer att tillämpas vid ett val till riksdag, region- och kommunfullmäktige, då lagändringen infördes och tillämpades för första gången vid EU-valet 2019.

Källa: Valmyndigheten.se

Visa merVisa mindre

Krönikor

Axelsson: Så blev nationaldagen röd

Krönika Tradition. Sparkade ut annandag pingst Början på året, vår och vinter, kryllar det av röda dagar i almanackan. Men så har det inte alltid varit. Helgdagar ha tillkommit och tagit bort under åren. Vårt senaste tillskott är nationaldagen.måndag 6/6 11:10

Konsumentfrågan

Så gör du om ditt bagage skadas på flyget

Konsument Konsumentfrågan: Flyg, telefonförsäljare, husdjur Vad gör man bagaget från flyget är skadat, måste man verkligen prata med telefonförsäljare och vad gäller vid köp av husdjur från uppfödare nu när nya konsumentköplagen trätt i kraft?...onsdag 22/6 15:04

Debatt

Västra Götalands arbetsgivare borde skryta om tjänstepensionen

Debatt 27 september - Tjänstepensionens dag Nio av tio tycker att det är viktigt att arbetsgivaren erbjuder tjänstepension när de byter jobb – ändå nämner få arbetsgivare det i sina anställningsintervjuer. De arbetsgivare i Västra Götaland som...tisdag 27/9 13:00