RÖSTMOTTAGARE. Christina Lessinger och Anders Nilsson hjälper väljarna i förtidslokalen på Frölunda Kulturhus. På valdagen ska alla röster räknas. Foto: Lina Isaksson

Valet2018: De ser till att din röst räknas

Inget får gå fel i vallokalen. Det ser röstmottagarna till. "Det är ett ärorikt uppdrag", säger Christina Lessinger.

  • Publicerad 14:51, 6 sep 2018

I förtidslokalen på Frölunda Kulturhus, den tredje största i Göteborg, har de åtta röstmottagarna fullt upp. Christina Lessinger, som är förste röstmottagare har arbetat i flera val upplever att det ovanligt många som förtidsröstar i år.

– Det är väldigt långa köer här på förmiddagarna, säger hon och hälsar vänligt på alla.

Inför årets val, arbetar uppåt 2700 röstmottagare i Göteborg. Lagen säger att alla röstmottagare måste genomgå en utbildning. Det huvudsakliga uppdraget handlar om att hjälpa väljarna att genomföra sin röstning och upprätthålla ordning vallokalen. Att allt går korrekt till är a och o.

– Vi är väldigt noggranna, vilket man måste vara när man jobbar med val. Vi måste hela tiden hjälpa väljaren att se hur många val har de har rätt att rösta till och informera. Bemöter vi väljaren på felsätt kan det leda till omval och det är det ju ingen som vill, säger Christina Lessinger.

Därför måste röstmottagaren vara helt politiskt neutral i vallokalen.

– Man får absolut inte prata något politiskt eller bli lurad att försäga sig. Ibland vill väljare luska och fiska så att man ska försäga sig. Men det gör vi aldrig, säger Christina Lessinger.

Händer det att osäkra väljare ber er om politiska råd?

– Ja, då säger vi att de får läsa på innan eller följa debatten på tv eller radio. Vi är vana vid detta och uppträder korrekt. Annars är det inte demokrati utan påverkan.

Rösterna räknas efter stängning

Alla förtidsröster skickas till väljarens valdistrikt för att öppnas och räknas på valdagen efter klockan 20.00 när vallokalerna stänger.

– Då sitter man i sitt valdistrikt och räknar sedan samlas alla i stadshuset och lämnar in det man har haft äran att förvalta under dagen. Alla gör sitt bästa för att så snabbt som möjligt lämna in valresultatet. Det är väldigt trevligt där, det kan ta hela natten, säger Christina Lessinger.

Vad är det bästa med att vara röstmottagare?

– Det är bland det roligast som finns att få delta i demokratin och arbeta i ett team där alla är lika viktiga. Vi arbetar som tjänsteman och måste vara väldigt noggranna och korrekta med det vi gör. För min del hade det gärna fått vara val en gång per år. Det är ett ärorikt uppdrag.

Röstmottagare i Göteborg

Det är valnämnden i varje kommun som ansvarar för att rekrytera röstmottagare som ska arbeta med förtidsröstning eller röstning i vallokal på valdagen.

I arbetsuppgifterna ingår bland annat:

Se till att det är god ordning i vallokalen, ta emot röster och lägga dem i urnan och hjälpa de väljare som ber om det.

För arbetet i vallokal ingår även att granska och räkna rösterna efter vallokalens stängning.

Antal: Cirka 2700 (förtidsröstning och valdagen)

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

Trafiken – minut för minut

Vi är GBG