Välgörenhet eller blufföretag?

Hjälp oss att hjälpa! och en bild på ett par händer som håller ett hjärta. Många göteborgare har fått lappen från ”Save the world ltd” uppsatt på sitt hus, med en uppmaning om att skänka kläder. Men vem är egentligen avsändaren?

  • Publicerad 16:30, 30 jun 2016

– Okej, nu förstår jag. De hyrde in sig här men flyttade för tre år sedan, och vi har ingen kontakt längre.

Vi befinner oss på en högt belägen tomt med strålande utsikt över Landvettersjön. Här ska Save the world ltd, eller Clothing Collection North som de egentligen heter, enligt egen uppgift ha sitt huvudkontor.

Att de flyttat för tre år sedan får vi veta över telefon, eftersom mannen som möter oss endast talar polska. Landsmannen han ringer upp äger tomten.

Var Clothing Collection North, CCN, befinner sig nu vet han inte. Han kan inte heller berätta hur de först fick kontakt med varandra.

”Inte enbart välgörenhet”

CCN ägs av två män i 40-årsåldern som är polska medborgare. Huvudkontoret ska dock ligga i Skottland.

2012 registrerade de sig i Sverige första gången, då under namnet Clothing Collection Team Ltd. Kort därefter rapporterade såväl Jönköpingsposten som Västgötabladet om misstänkt bluffverksamhet kopplad till företaget.

En av ägarna, Wojciech Kupidura, slog ifrån sig på sajten Nyheter24.

– Vi har inte någonstans utgett oss för att vara en organisation som enbart jobbar med välgörenhet. Mycket riktigt tjänar vi pengar på detta företag.

Han uppgav då att 40 procent av inkomsterna gick till välgörenhet. Men eftersom CCN är ett handelsbolag, ingen välgörenhetsorganisation, är det i princip omöjligt att avgöra om det stämmer.

Han upprepade därefter texten från insamlingslapparna: CCN letar efter välgörenhetsorganisationer att samarbeta med. Men såhär fyra år senare har FRII, Frivilligorganisationernas Insamlingsråd, fortfarande inte hört talas om det polsk-skotska företaget.

Wojciech Kupidura driver också företag i en stad i nordöstra Polen, som ska syssla med allt från farligt avfall och hemsidor till bilar, plast och fastigheter. I en artikel på en hemsida med polska affärsnyheter kopplas han samman med ett fall av fakturabedrägeri.

Inte fått kontakt

CCN har ingen ny adress och de har inte lämnat in någon deklaration. Och trots att de regelbundet samlar in kläder över hela Göteborg har företaget inga registrerade anställda. Ingen av de fastighetsägare vi varit i kontakt med har heller gett CCN tillstånd att lappa deras hus.

– Distrikt Backa har försökt att komma i kontakt med dem för att be dem att inte affischera våra hus, men har inte kunnat nå dem, säger Linda Thorsson, informationschef på Poseidon.

– Många aktörer som lappar upp ”klädinsamling” är oseriösa och saknar tillstånd för verksamheten. På grund av detta så ger vi inte tillstånd, säger Katarina Bäckström från HSB.

Vi har upprepade gånger sökt Wojciech Kupidura och Clothing Collection North, tyvärr utan framgång.

Läs mer

Svenska prylar värderas högt i Polen

Peter Lindholm, rättslig expert hos Skatteverket

"Vi kan inte uttala oss om enskilda fall, men generellt är detta den sorts uppgifter som gör oss intresserade av att kontrollera ett företag. I ett handelsbolag är delägarna skatteskyldiga, inte bolaget. Men om det inte går att få kontakt med någon företrädare kommer vi tillslut göra en uppskattning av deras inkomster. Att de inte har anställda behöver inte innebära svartjobb. Det finns ju många sätt att vara anställd nu för tiden.”

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

Vi är GBG